Matkailu

Parhaat luontokohteet Suomessa – katso kahdeksan vinkkiä kesään

Poikkeuksellinen kevät herätti rakkautemme suomalaiseen luontoon, joka on kauneudessaan ainutlaatuinen. Tässä kahdeksan kotimaista retkeilykohdetta, joissa arki unohtuu ja mieli lepää. Ikimuistoista lomaa!

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius

Suomesta löytyy upeita matkakohteita.

Poikkeuksellinen kevät herätti rakkautemme suomalaiseen luontoon, joka on kauneudessaan ainutlaatuinen. Tässä kahdeksan kotimaista retkeilykohdetta, joissa arki unohtuu ja mieli lepää. Ikimuistoista lomaa!

Kesä-Suomi on täynnä toinen toistaan upeampia matkakohteita. Erilaiset luontokohteet ympäri maan tarjoavat rutkasti tekemistä, näkemistä ja elämyksiä kaiken ikäisille reissaajille.

Katso alta kahdeksan vinkkiä eri luontokohteisiin!

1. Kurjenrahka on luontokohde, joka vie upeaan suomaisemaan

Jotain runollista on Kurjenrahkan laajoissa suokentissä touko–kesäkuussa, kun maisema täyttyy tuulessa huojuvista tupasvilloista. Valkoiset tupsumaiset kukinnot ovat kuin pieniä valoja suopellolla, jonka yli pitkospuut kulkevat.

Lapin erämaata muistuttava Kurjenrahka on vain puolen tunnin ajomatkan päässä Turusta. Viiden kunnan alueelle levittäytyvä kansallispuisto linkittyy Kuhankuonon retkeilyreitistöön, jossa riittää patikoitavaa 300 kilometriä. Tasaiset reitit ovat helppokulkuisia.

Suoalueilla voi bongata kurkien lisäksi tuulihaukkoja, riekkoja ja metsoja. Myös perhoslajisto on runsas.

Luontokohde: Kurjenrahka.
Tämä luontokohde on hyvä paikka bongata perhosia ja sudenkorentoja.

Kuinka perille? Turusta ja Säkylästä suora bussiyhteys. Parkkipaikkoja on muun muassa Kurjenpesän luontotuvalla, Rantapihalla, Pukkipalolla, Töykkälässä ja Vajosuon kupeessa.

Palvelut: Kurjenrahkan alueella opastettuja retkiä ja luontotupa Kurjenpesä. Yläneellä Luontokapinetti.

2. Astuvansalmen historialliset kalliomaalaukset on mykistävän upea luontokohde

Pystysuora kallio nousee tummasta järvestä jylhänä ja massiivisena. Pian katse alkaa poimia seinämän pinnasta punaisia kuvioita: punamultavärillä maalattuja eläimiä, ihmishahmoja ja geometrisiä kuvioita. Liikuttavin on kädenkuva. Tuntuu käsittämättömältä, että sen on tänne painanut joku tuhansia vuosia sitten.

Mikkelin Ristiinassa sijaitsevat Astuvansalmen kalliomaalaukset kuuluvat Pohjois-Euroopan suurimpiin: kallioihin on maalattu kaikkiaan 65 kuvaa, joista vanhimmat ovat 6000 vuoden takaa.

Parhaan käsityksen Astuvansalmen massiivisuudesta saa lähestymällä kohdetta veneellä, jolloin kalliomaalauksia voi ensin ihailla kauempaa järveltä.

Luontokohde Astuvansalmen kalliomaalaukset.
Laiskuudesta ei sakoteta, sillä myös Hiijje silimukka kiertää Neitvuoren upeimmat näköalapaikat.

Kuinka perille? Autolla Mikkelin keskustasta 40 minuutissa ja Helsingistä kolmessa tunnissa. Auto jätetään merkitylle parkkipaikalle, josta perille vajaan kolmen kilometrin patikointi.

Palvelut? Ravintola Kallioniemestä tehdään Astuvansalmeen opastettuja veneretkiä. Hinta 25 euroa henkilöltä.

3. Luontokohde saaristossa: lumoavat Jurmo ja Aspö

Puuton, karun kaunis Jurmo tekee jokaiseen kävijään vaikutuksen. Ulkosaaristossa, vain 13 kilometrin päässä Utösta sijaitseva saarikaistale on osa Salpausselän jatketta. Jääkausi on muotoillut rannat täyteen pyöreäksi hioutuneita kiviä.

Saaren halki kulkee yksi tie, joka vie yhdentoista asukkaan kylään. Sitä koristavat vanha tuulimylly ja soma merimieskappeli. Jurmo on lintuharrastajan paratiisi. Harvinaisia lajeja suojellaan rauhoittamalla osa saaresta pesimäajaksi.

Jurmosta on tunnin lauttamatka Aspöön, jossa on vain kymmenkunta vakituista asukasta. Kesävieraita viihdytetään laiturikonserteilla, joissa soi aina haitari. Aspön maamerkkejä ovat kaunis valkoinen kivikirkko ja kalastajien punaiset venevajat. Vajaan neliökilometrin kokoista saarta kiertää luontopolku, joka nousee ylös kallionnyppylälle.

Jurmon päällä lepää loppukesästä purppuranvärinen kanervamatto.
Jurmon päällä lepää loppukesästä purppuranvärinen kanervamatto.

Kuinka perille? Turusta ajaa Nauvon Pärnäisiin 1,5 tunnissa, josta ilmainen M/S Eivor liikennöi Aspöön kolmessa ja Jurmoon neljässä tunnissa.

Palvelut: Sekä Jurmon että Aspön satamassa on kauppa, kahvila ja sauna. Molemmissa saarissa vuokramökkejä.

4. Kuusijärven savusaunasta Sipoonkorpeen

Vanhan Lahdentien kupeessa sijaitseva Kuusijärvi on noussut Vantaan suosituimmaksi virkistysalueeksi. Kesällä perheet nauttivat hienosta hiekkarannasta. Tunnetuin Kuusijärvi on savusaunoistaan, joiden hämyisissä löylyissä on aivan oma tunnelmansa. Kertalippu savusaunaan maksaa 12 euroa, sähkösaunaan pääsee 6 eurolla.

Uutta terässiltaa pitkin pääsee Sipoonkorven puolelle, josta on kolmen kilometrin opastettu reitti Bisajärvelle ja viisi kilometriä Kalkkiruukille.

Toisenlainen maisema odottaa Sipoonkorven pohjoisosassa, jossa sijaitsee Byabäckenin 2,1 kilometrin mittainen luontopolku. Rehevän lehtometsän keskellä solisee puro ja laulaa usein satakieli. Niittykukat, perhoset ja pellolla laiduntavat lehmät tekevät Byabäckenistä kuvauksellisen.

Ihmisiä uimassa ja laiturilla. 
Kuusijärven ulkoilukeskus on luontokohde, joka tarjoaa tekemistä vuoden ympäri.

Kuinka perille? Helsingin Rautatientorilta ja Vantaan Tikkurilasta pääsee bussilla sekä Kuusijärvelle että Sipoonkorpeen.

Palvelut: Cafe Kuusijärvellä on vaihtuva lounaslista ja a-oikeudet. Sipoonkorven Hindsbyn kylässä on ravintola Tila, jonka yhteydessä pieni puoti.

5. Saanatunturin unohtumaton erämaa on luontokohde vailla vertaa

Kilometrin korkeuteen kohoava Saanatunturi on Käsivarren Lapin symboli ja suosittu retkeilykohde. Parhaimmillaan karu erämaa on loppukesästä, jolloin komea maaruska värjää tunturin ja koko lähitienoon hehkuvan punaiseksi.

Saanan huipulle vievää reittiä on hieman muutettu. Vanhat puiset portaat purettiin pari vuotta sitten ja tilalle rakennettiin uusi polku graniittiaskelmista ja sorasta. Reitit tunturiin lähtevät Mallan luonnonpuistosta ja Kilpisjärven retkeilykeskuksesta.

Matkaan kannattaa varata aikaa kaksi tuntia, sillä välillä on vain pakko pysähtyä vetämään henkeä. Huipulla uurastus tosin palkitaan: ympärillä on silmänkantamattomiin erämaata ja Norjan lumihuippuisia vuoria.

Ihmisiä vuorella. Kilpisjärven Saanatunturi on yksi Lapin suosituimmista patikointikohteista.
Kilpisjärven Saanatunturi on yksi Lapin suosituimmista patikointikohteista.

Kuinka perille? Lentäen tai junalla Rovaniemelle, josta bussi liikennöi Kilpisjärvelle 8,5 tunnissa. Helsingistä on Kilpisjärvelle reilun 14 tunnin ajomatka.

Palvelut: Kilpisjärven Retkeilykeskuksessa on ravintola, matkamuistomyymälä, majoitustiloja ja leirintäalue.

6. Luontokohde merellä: Raahen saaristo

Turun saaristo on monelle tuttu, mutta harva tietää, että Perämeren edustaakin elävöittää 50 pientä saarta tai luotoa. Nimet ovat viihdyttäviä: Rääpäkkä, Maapauha ja Ämmä-Äijä. Hyvän käsityksen saaristosta saa 2,5 tunnin risteilyllä, mutta kyydin voi tilata vain yhteenkin saareen. Suosituin niistä on Iso-Kraaseli, jonne vene vie Pakkahuoneen museon laiturista Raahen keskustasta vartissa.

Iso-Kraaselin 2,3 kilometrin mittainen luontopolku sopii hyvin päivävierailuun. Jos merellä navakka tuuli keinuttaa venettä, saaren sylissä on tyyntä. Suomaaston keskeltä löytyy vanha kluuvijärvi, joka on erkaantunut merestä maankohoamisen vuoksi. Iso-Kraaselissa on mahdollisuus myös yöpyä pienissä purjevajoissa tai luotsituvassa.

Kaupunkisiluetti. 
Raahen saaria ja luotoja on kunnostettu viime vuosina retkeilijöitä varten.

Kuinka perille? Junalla Vihantiin, josta linja-autolla 36 kilometrin matka Raahen keskustaan. Helsingistä Raaheen on noin 7 tunnin ajomatka.

Palvelut: Raahen Saaristoristeily, Island Hopping ja Saaristokuljetus järjestävät erimittaisia saariretkiä. Raahen melontakeskuksesta voi tilata melontakursseja sekä vuokrata sup-lautoja ja maastopyöriä.

7. Neitvuoren päältä avautuu Saimaa

Saimaan upeita auringonlaskuja on mahdollista ihailla myös yläilmoista. Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Mikkelistä sijaitseva Neitvuori tarjoaa retkeilijöille melkoiset näkymät 110 metriä korkean mäenharjanteen päältä.

Patikointireitin voi valita kunnon ja matkaseurueen mukaan 2,6 kilometrin Hiijje silimukasta 13 kilometrin Hiidenkierrokseen. Laiskuudesta ei tässä tapauk­sessa sakoteta, sillä myös Hiijje silimukka kiertää Neitvuoren upeimmat näköalapaikat.

Neitvuoren nimi juontaa juurensa taruun, jonka mukaan nuori nainen hyppäsi aikoinaan jyrkänteeltä alas sydänsurujen vuoksi.

Saimaan saaristo on ainutlaatuinen luontokohde.
Saimaan saaristo on luontokohde, jonka ainutlaatuisuuden ymmärtää Neitvuoren huipulta.

Kuinka perille? Autolla Mikkelistä 40 minuutissa ja Helsingistä reilussa kolmessa tunnissa. Veneellä Anttolasta sekä Väätämönsalmen ja Lietveden sillan kautta.

Palvelut? Opastettuja retkiä Neitvuorelle tarjoavat Saimaan saaristo- ja veneilypalvelut sekä Outdoors Saimaa Guide Tiina.

8. Helvetinjärven jylhät solat ja rotkot – luontokohde, jota ei kannata ohittaa

Ruoveden Helvetinjärvi jää mieleen jo nimensä vuoksi, mutta kansallispuisto ihastuttaa myös jylhillä rotkoilla, suon pitkospuilla ja kauniilla männiköillään.

Suosituin on neljän kilometrin mittainen rengasreitti, Helvetistä itään, joka lähtee Kankimäen pysäköintialueelta. Hyväkuntoisen polun kohokohta on Helvetinkolu, joka on syntynyt 150–200 miljoonaa vuotta sitten maanrepeämän vuoksi. Kapeaa ja kivikkoista solaa pitkin pystyy kipuamaan ylös näköalatasanteelle, josta avautuu henkeäsalpaava näkymä yli Ison Helvetinjärven.

Jos virtaa riittää, patikointia voi jatkaa 5,5 kilometrin päässä sijaitsevalle Haukanhiedalle. Perillä on tulentekopaikka, vesipiste ja leiriytymispaikka telttailijoille.

Luontokohde: Helvetinsola. 
Helvetinkolu on luontokohde, jonka jyrkkää solaa kannattaa kivuta varoen.

Kuinka perille? Autolla Helsingistä 3,5 tunnissa ja Tampereelta reilussa tunnissa. Kankimäen pysäköintialue on lähinnä puiston suosituinta nähtävyyttä, Helvetinkolua.

Palvelut: Ravintola Helvetin Portti myy omalla tilalla kasvatettua strutsinlihaa ja villisikaburgereita.

X