Matkailu

Suomen länsirannikko on täynnä aarteita – 5 kohdevinkkiä kotimaanmatkailuun

Miksi lentää etelään, kun upeita kohteita löytyy kotimaastakin? Kesän suloisin reitti kulkee peltojen ja meren reunustamana Turusta Uuteenkaupunkiin, Raumalle, Poriin ja Kristiinankaupunkiin. Tässä Länsi-Suomen löydöt.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius

Kesän suloisin reitti kulkee Turusta Uuteenkaupunkiin, Raumalle, Poriin ja Kristiinankaupunkiin.

Miksi lentää etelään, kun upeita kohteita löytyy kotimaastakin? Kesän suloisin reitti kulkee peltojen ja meren reunustamana Turusta Uuteenkaupunkiin, Raumalle, Poriin ja Kristiinankaupunkiin. Tässä Länsi-Suomen löydöt.

Turku – herkkuja joen varrella

Suomen vanhimmassa kaupungissa suunnistaminen on helppoa. Seuraat vain Aurajokea ja nähtävyydet tupsahtavat eteen itsestään. 70 kilometrin mittaisen joen paras osuus alkaa Halisten sillan jälkeen, jossa hiekkatietä ympäröi vielä maaseutumaisema.

Aurajoen ranta ihastuttaa maisemillaan.

Jokivartta on kätevintä tutkia pyöräillen. Alajuoksulle lasketellessa vastaan tulevat ensin upea Turun tuomiokirkko ja Vanha Suurtori. Kirkon jälkeen kannattaa vaihtaa länsirannan puolelle, josta alkaa ravintoloiden ja kahviloiden keskittymä. 44 euron arvoisella Food Walk -kortilla pääsee testaamaan maisteluannoksia viidessä ruokapaikassa.

Aurajoki on tunnetuin ravintolalaivoistaan. Hellesäällä juhlat kansilla alkavat usein jo iltapäivällä ja jatkuvat aamuyöhön. Virvokkeita on mahdollisuus nauttia myös Jakke Jokilautalla, joka risteilee pitkin Aurajokea.

Joen itäpuolella sijaitseva Luostarinmäki ja Samppalinnan jyrkät rappuset ovat kipuamisen väärtejä. Mäen päällä voi ihastella kaupungin yli avautuvaa maisemaa, pulikoida maauimalassa, nauttia kesäteatterista tai sukeltaa 1800-luvun Turkuun käsityöläismuseossa.

Pyöräreitti päättyy alajuoksulle, joka on kokenut viime vuosina suurimman muutoksen. Forum Marinum -keskuksen kupeessa on merimuseo, Suomen Joutsen ja vierasvenesatama. Kakolan vankilamäelle kuljettaa maksuton rinnehissi Funikulaari.

1800-luvulta saakka toiminut Pinella on yksi Suomen vanhimmista ravintoloista.

Koe myös nämä:

1. Seili

Saarella on synkkä historiansa spitaalisten ja mielisairaiden sijoituspaikkana. M/S Norrskär liikennöi Seiliin Aurajoen varresta.

2. Ruissalo

Turun paras piknik-paikka löytyy Ruissalon pitsihuviloiden ja lehtometsien keskeltä.

3. Turun linna

Näiden seinien sisällä on pidetty hovin loisteliaita juhlia, sodittu ja kärsitty vankityrmissä.

Turun linna on yksi Turun perinteisin nähtävyys.

Hotellisuosikit:

1. Solo Sokos Hotel Seurahuone Turku                                                                        

1920-luvulla täällä tanssittiin hapsumekoissa ja shaketeissa. Remontoidussa hotellissa on yhä hienostuneen hilpeä tunnelma.

2. Park Hotel

Jugendtalon pikkuhotelli tuli tunnetuksi Jaakko-papukaijasta, joka ehti ilahduttaa vieraita yli 30 vuotta. Myös sydämellinen palvelu saa monen palaamaan hotelliin uudelleen.

3. Laivahostel S/S Bore

1960-luvun risteilijän kotisatama on nykyään Aurajoki. Matkailijat yöpyvät edullisesti museolaivan hyteissä.

Uusikaupunki – rannikon väripilkku

Huil vähä, ist tähä, lukee turkoosinväriseksi maalatussa tuolissa. Teksti tiivistää samalla osuvasti Uudenkaupungin hengen: niin kiire ei olekaan, etteikö täällä ehtisi hetkeksi pysähtyä ja nauttia vanhan laivanrakentajakaupungin tunnelmasta. Koristeltuja tuoleja voi bongata kaupungista enemmänkin: Ilossi tualei -tempauksen takana on neljän naisen taiteilijatiimi. Anne Kuusisto, Birgit Ilmanen, Hilkka Knaapinen ja Vuokko Tyvi haluavat ilahduttaa asukkaita ja satunnaisia kyläilijöitä katutaiteella.

Uudenkaupungin rakennuksista ei väriloistoa puutu.

Todelliseen värikylpyyn kävijä solahtaa taidetalo Pilvilinnassa, joka on Uudenkaupungin persoonallisin nähtävyys. Taiteilijapariskunta Raija ja Pentti Nokkalan koti loksauttaa leuat auki jo pihamaalla. Kaksikerroksinen omakotitalo on kuin jättiläismäinen taideteos, jonka seinillä vilistävät naivistiset satuhahmot, ornamentit ja runot. Elämykset jatkuvat puutarhan taidepolulla, jonka varrella on yli kaksisataa humoristista veistosta ja Pentti Nokkalan rakkaudella hoitama ruusupuutarha. Kesän vierailuaikoina yleisö pääsee tutustumaan myös taiteilijaparin kodin sisäpuolelle.

Pilvilinna on kokemisen arvoinen nähtävyys.

Koe myös nämä:

1. Bonk-museo
Alvar Gullichsenin luomassa Bonk-museossa yhdistyvät mielikuvitustarinat ja omituiset härvelit.
2. Automuseo
Suomen monipuolisin automuseo. Ihmeteltävää riittää vanhoista kuplavolkkareista Cadillaceihin, veteraanimopoihin ja jopa lentokoneisiin.
3. Kenkäkauppa Alina
Kenkäfriikin taivas, jossa merkki- ja värivalikoimat hakevat vertaistaan.

Uudessakaupungissa edes penkitkään eivät ole aivan tavallisen sävyisiä.

Hotellisuosikit:

1. Aittaranta

Kaupunginlahden rannalle avautunut uusi hotelli on rakennettu vanhojen aittamakasiinien tyyliin.

2. Gasthaus Pooki

Minihotellissa on vain neljä huonetta ja idyllinen sisäpiha, jossa tarjoillaan lounasta myös ohikulkijoille.

3. Hotel Aquarius

Vierasvenesataman kupeessa sijaitsevassa hotellissa voi hohtokeilata, pelata tennistä ja saunoa.

Rauma – pitsinnypläystä ja majakkaunelmia

Punatukkainen nainen istuu Rauman taidemuseon edustalla ja hymyilee tyytyväisen oloisena. Rouvan viereen penkille voi istahtaakin, mutta juttuseuraksi Kerttu Horilan luomasta keramiikkapatsaasta ei ole.

Kylmäpihjalan majakka on loistava paikka lounasretkelle.

Taiteen ja käsityön ystäville Rauma on taivas. Vanhan Rauman puutalokortteleissa asuu aktiivinen taiteilijayhteisö, jonka kädenjälki näkyy talojen portinpielissä ja ikkunoissa. Galleriat ovat kuin pieniä koteja, joiden lattioita koristavat räsymatot ja seiniä huikeat teokset.

Eri alojen yritykset tekevät Raumalla myös yhteistyötä: Kuutti Lavosen upeaa grafiikkaa voi käydä ihastelemassa sisustusarkkitehtitoimisto Reine Leinon seiniltä. Vanhan ajan pitsinnypläystä pääsee puolestaan seuraamaan Kauppakadun Nyplääjien toimipisteessä. Yhdistys järjestää myös työpajoja.

Elämyksiä löytyy toki Vanhan Rauman ulkopuoleltakin. Viidenkymmenen minuutin vesibussimatkan päässä odottaa Kylmäpihlajan majakka, jonka huipulta avautuu pelkkää ulappaa sekä vaahtopäisenä riehuva meri. Vuonna 1953 valmistuneelle majakalle voi tehdä lounasretken tai rentoutua vanhan luotsiaseman hotellissa ja saunassa yön yli.

Rauman idyllisillä puutalokujilla saa nauttia vielä alkukesällä rauhasta.

Koe myös nämä:

1. Poroholma ja Merijakamo

Venesataman ja leirintäalueen idylli, josta löytyy hiekkaranta, vanhoja purjelaivoja, kahviloita, Kiikartorni ja Löylymestari-sauna.

2. Sammallahdenmäki

Pronssikaudelta säilynyt hautakalmisto kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

3. Sky Lounge Torni

Rauman vesitornin huipulla voi nauttia hyvästä ruoasta ja maisemista 67 metrin korkeudessa.

Hotellisuosikit:

1. Kylmäpihlajan majakka

Vanhoissa luotsihuoneissa voi herätä aamulla tiirojen kirkunaan ja aaltojen kohinaan.

2. Hotelli Vanha Rauma

Rauman sydämessä sijaitsevassa funkkistalossa on kodinomainen tunnelma ja laadukas aamupala.

3. Place to Sleep Hotel Rauma

Vanhaan kenkätehtaaseen avatun hotellin jokainen huone on yksilöllisesti sisustettu.

Pori – rannalta puistopiknikille

Jokainen, joka on joskus makoillut Yyterin pehmeällä hiekalla kesäpäivänä, on vannonut palaavansa takaisin. Kuuden kilometrin mittainen Yyteri on ihanteellinen perheen pienimmillekin, sillä rannat ovat matalia ja päivää voi jatkaa vaikka seikkailupuistossa tai minigolf-radalla.

Yyterin ranta sopii koko perheelle.

Porissa auto tulee tosin tarpeeseen, sillä kiinnostavimmat nähtävyydet sijaitsevat etäällä toisistaan. Kohteesta saa eniten irti, kun ajaa Mäntyluodon ja Kallon tyrskykallioiden kautta Reposaareen ja vasta sitten Porin keskustaan. Saaristotie on aurinkoisena päivänä niin kaunis, että matkan varrella tekee mieli pysähdellä tämän tästä kuvaamaan. Vaikka reitistä kertyy helposti viisikymmentä kilometriä, rannikko on tutustumisen väärti.

Porin keskusta-alueen helmi on ehdottomasti luonnonkaunis Kirjurinluoto, joka yllättää koollaan. Patikointi- ja pyöräilyreittejä yhdistelemällä Kirjurinluodolla voi tehdä jopa kahdeksan kilometrin lenkin. Puistoa on mahdollisuus kiertää myös Kokemäenjokea pitkin meloen. Kajakkeja ja kanootteja vuokrataan Hevosluodolla, Melamajavien toimipisteessä.

Porin kaupungintalon takana oleva soma puisto jää monelta huomaamatta.

Koe myös nämä:

1. Veneretket

Säpin majakkasaari, Isoenskeri ja Kokemäenjoki sopivat päiväretkille.

2. Jätskibaari Vohveli

Porilainen jäätelö vie kielen mennessään. Herkkua valmistetaan ja myydään kauppakeskus IsoKarhussa.

3. Satakunnan museo

Vuoden museo 2019 koostuu neljästä kohteesta, joissa yhdistyvät kulttuuri, luonto ja teollisuuskaupungin historia.

Pori tarjoaa myös taiteenystäville kokemuksia.

Hotellisuosikit:

1. Yyteri Spa hotel

Vain muutaman askeleen päässä rannalta. Sadesäällä päivä kuluu hotellin kylpylässä.

2. Hotelli Bepop

Keskeinen sijainti Yrjönkadulla, raikkaasti sisustetut huoneet ja hyvät peruspalvelut.

3. Ahlströmin ruukki

Lepolomaa ylellisessä kartanomiljöössä Noormarkussa. Näkemisen arvoinen kohde ilman yöpymistäkin.

Kristiinankaupunki – hyppy satumaailmaan

Taidetalo Pilvilinna on myös Raija ja Pentti Nokkalan koti.

Jotain erityistä tässä paikassa on, käväisee mielessä heti, kun Kristiinankaupungin vanhaan kaupunkiin johtava silta on ylitetty. Vastassa on pastellisävyisten puutalojen rivistöt, koristeellisia torneja ja mäen päällä vartioiva tuulimylly.

Vaikka kapeita katuja saakin huristella autolla, moni kaupunkilainen viilettää polkupyörällä tai mopolla. Aitojen päällä löhöilee kissoja.

Kaupungin somia sisäpihoja ohittaessa tulee vastustamaton tarve kurkistaa peremmälle. Niitä koristavat rehevät syreenit, juhannusruusut ja värikkäät perennapenkit. Alkukesästä naapurin tontille tupsahtaminen on ihan luvallistakin: kesäkuun puolivälissä Kristiinankaupungissa vietetään perinteisesti Avoimet Portit -tapahtumaa.

Luovuus kukkii kaupungissa muutenkin. Kapeiden kujien varsilta löytyy gallerioita, käsityöpajoja, persoonallisia puoteja ja yllättäviä löytöjä, kuten vanhaan aittaan kerätty satojen nukkejen kokoelma. Eräässä kojussa myydään puolestaan vanhoista lusikoista taivuteltuja koruja.

Kristiinankaupungin rauhoittava tunnelma sopii hermolomaa kaipaavalle. Kun illalla nukahtaa majatalon seinäkellon raksutukseen, ei mikään huoli paina.

Kristiinankaupungin tuulimylly ja vanhat rakennukset ovat säästyneet sotien pommituksilta ja tulipaloilta.

Koe myös nämä:

1. Ulrika Eleonoran kirkko

Yli kolmesataavuotias Ulrika Eleonora on kaupungin suosituin vihkikirkko.

2. Kulttuuritalo Dux

Vanhassa kuparipannutehtaassa toimii nykyään elokuvateatteri.

3. Ravintola Crazy Cat

Torin laidalla sijaitsevan ravintolan erikoisuus on mehevien pannupizzojen buffet.

Kirkon seinissä on aistittavissa rakennuksen vanha henki.

Hotellisuosikit:

1. Guesthouse Vinkel 

Punaisessa puutalossa on lautalattiat ja hurmaavat kukkatapetit. Kuin mummolaan tulisi!

2. Hotelli Krepelin

1800-luvulla täällä asui merikauppias, nyt hurmaavasta pitsihuvilasta saavat nauttia matkailijat.

3. Hotel Leila

Kirkkopuiston kupeessa sijaitseva rauhallinen pikkuhotelli, jossa asukkaat valmistavat aamiaisen itse.

X