Kauneus

Upeiden hiusten salaisuus piilee pesurytmissä – pelkkä sampoopesu ei usein riitä

Hiuksia ei kannata asiantuntijan mukaan pestä liian usein etenkään sampoolla. Hän kehottaa laatimaan itselle sopivan pesurytmin.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
iStock

Hiuksia ei kannata asiantuntijan mukaan pestä ihan joka päivä.

Hiuksia ei kannata asiantuntijan mukaan pestä liian usein etenkään sampoolla. Hän kehottaa laatimaan itselle sopivan pesurytmin.

Meikkaaja-kampaaja Riia Koivisto suosittelee hiustenpesuun viikkorytmiä. Hän itse pesee maanantaisin hiuksensa syväpuhdistavalla sampoolla. Hiusnaamiota hän käyttää viikonloppuna.

Koivisto huomauttaa, että hiusten pesuväliin vaikuttaa todella moni asia: hiuslaatu, hiusten pituus, ja se, kuinka paljon käyttää muotoilutuotteita.

– Jos tukka on esimerkiksi kuiva, se tarvitsee kosteutta, ja silloin kosteuttavaa naamiota voi käyttää jopa kaksi kertaa viikossa.

Lue Anna.fi: 7 x paras hoitoaine eri hiustarpeisiin – todellinen markettilöytö sopii useimmille

Vedellä huuhtelu voi riittää

Hiukset eivät ole päivästä toiseen samanlaiset, vaan niiden kuntoon vaikuttavat monenlaiset asiat, kuten esimerkiksi sää, lääkekuurit ja hormonit. Lisäksi omat arkimenot vaikuttavat siihen, kuinka usein hiukset vaativat pesua. Jos esimerkiksi urheilee ja hikoilee paljon, hiuspohja voi rasvoittua helpommin.

Aina tukkaa ei kuitenkaan tarvitse pestä sampoolla.

– Huuhtelu vedellä voi riittää, Riia Koivisto neuvoo.

Miksi syväpuhdistaminen kannattaa?

Syväpuhdistavaa sampoota kannattaa Koiviston mukaan käyttää kerran viikossa, sillä se puhdistaa hiuspohjasta myös muotoilutuotteiden jäämät. Hän suosittelee sen käyttöä etenkin niille, jotka käyttävät kuivasampoota pidentääkseen pesuväliä.

– Kuivasampoo saattaa kertyä ikävästi hiuspohjaan, joten siksi hiuspohja kannattaa pestä välillä kunnolla.

Hiusnaamio hoitaa

Hiuksia kannattaa viikoittain hemmotella myös naamiolla. Naamio valitaan tarpeen mukaan, esimerkiksi kuivalle tukalle kosteuttava tuote.

– Naamio tekee hiuksille saman kuin seerumi kasvoille. Se antaa lisäboostia, Riia Koivisto avaa.

Sävyttäviä sampoita harkiten

Entä milloin tukka kannattaa pestä sävyttävällä sampoolla? Tarve riippuu Koiviston mukaan hyvin paljon omasta hiusväristä. Sävytys voi olla paikallaan, jos kampaajaväli on vaikka kolme tai neljä kuukautta. Mutta jos käy kampaajalla useammin, tukkaa ei tarvitse sävyttää kotona.

– Ruskeisiin hiuksiin on helpompi laittaa kotona sävyttävää sampoota kuin vaaleisiin hiuksiin, Koivisto myös vinkkaa.

Lue Kotiliesi.fi: Vaivaako kuiva päänahka? Testasimme 3 hiuspohjan kosteuttajaa – yöksi jätettävä tehohoito vei voiton

Jokapäiväinen pesu?

Jotkut pesevät tukkansa joka päivä. Koivisto kuitenkin toppuuttelee heitä, sillä hiuspohja ei välttämättä pidemmän päälle pidä siitä.

– Parempi vaihtoehto on pestä hiukset esimerkiksi joka toinen päivä ja käyttää tarvittaessa kuivasampoota välipäivinä.

Koivisto tietää myös, että moni suitsii aamulla pörhöllään olevan tukan pesemällä sen. Mutta muitakin keinoja hiusten freesaamiseen on olemassa.

– Tukan voi kostuttaa myös hoitosuihkeella tai rakennesuihkeella ja sen voi silottaa vaikkapa rullien avulla. Voi myös kokeilla hiusten puhaltamista kevyesti föönillä tai vaikka vain tukan kastelemista, hän ehdottaa.

X