Julkkikset

Sami Sykkö on ylellinen mutta vastuullinen kuluttaja - pankista 15-vuotiaana saatu neuvo sai tekemään sijoituspäätöksen, joka osoittautui elämän tärkeimmäksi

Vaatteita ja pukeutumista rakastava Sami Sykkö on säästänyt ja sijoittanut lähes koko ikänsä. – Olen koettanut opetella hauskempaa suhdetta rahaan.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Sampo Korhonen, Sami Sykön Kotialbumi, Istock

Lomalla Sami lähtee kesämökin sijaan mieluummin ulkomaille. – Olen seikkailija ja haluan kokea uusia asioita.

Vaatteita ja pukeutumista rakastava Sami Sykkö on säästänyt ja sijoittanut lähes koko ikänsä. – Olen koettanut opetella hauskempaa suhdetta rahaan.

Fashion Finland -tietokanavan päätoimittaja Sami Sykkö, 51, alkoi säästää jo lapsena. Hän aloitti 11-vuotiaana työt lapsimallina. 15-vuotiaana hän oli tienannut jo sen verran, että sai asuntolainan pankista. Sen turvin hän osti ensimmäisen oman asuntonsa.

– Olen edelleen kiitollinen pankissa kesäharjoittelijana työskennelleelle Liisalle, joka ensimmäisenä neuvoi minua sijoittamisessa. Sen jälkeen tein tärkeimmän sijoituspäätökseni, eli ostin ensimmäisen oman asunnon. Se on mahdollistanut monia asioita myöhemmässä elämässäni, Sami kertoo.

Perheen niukka talous lapsuudessa ja 1990-luvun lama ovat vaikuttaneet Samin rahankäyttöön. Pienituloiset vanhemmat joutuivat hetken aikaa tekemään kahta työtä rahoittaakseen poikansa taitoluisteluharrastuksen. Kallista harrastusta ei silti koskaan kyseenalaistettu. Sami koki saaneensa kaiken tarvitsemansa.

– Se johtui varmasti siitä, että me 70-luvun lapset emme tarvinneet paljon ja vanhempani asettivat aina meidän lasten toiveet etusijalle. Äitini oli ammatiltaan siivooja. Hän ei ole ollut mikään sijoittaja, mutta jaksoi kehottaa minua yhä uudelleen sijoittamaan säästöjäni. Kun pääsin sijoittamisessa vihdoin alkuun, sain myöhemmin ostettua itselleni isomman asunnon.

Sami Sykkö satsaa elämän estetiikkaan ja kauneuteen. Kuva Lontoon Ritz-hotellista.

Sami Sykkö: ”En halua elää elämääni tulevaisuudessa, vaan nauttia siitä nyt”

Sami oli parikymppinen, kun Suomen talous syöksyi lamaan.

– Asuntolainojen korot nousivat hetkessä pilviin. Seurasin vierestä, kun ystäväni joutuivat myymään kotejaan, jotta saivat maksettua lainansa pois. Oman pienen asuntoni arvo tippui puoleen, mutta elämäni ei onneksi romahtanut, koska minun ei ollut pakko myydä kotiani.

Sami on halunnut hankkia taloudellista turvaa säästämällä ja sijoittamalla nähtyään, että kaikki voi romahtaa hetkessä. Hän on opetellut käyttämään rahaa vasta viime aikoina.

– Olen aina ollut hyvä säästämään, mutta huonompi kuluttamaan. Olen koettanut opetella hauskempaa suhdetta rahaan. Rahaa kannattaa sijoittaa, mutta sitä voi myös käyttää. En halua tämän ikäisenä elää elämääni tulevaisuudessa, vaan nauttia siitä nyt.

Samille elämästä nauttiminen tarkoittaa sitä, että hän hankkii asioita, jotka ilahduttavat ja tuottavat mielihyvää. Sellaisia ovat esimerkiksi vaatteet, astiat, Stockmannin kalatiskin herkut ja Hanni Koroman Samille suunnittelemat ja puusepän valmistamat kolme metriä korkeat eteisen ja vaatehuoneen kaapistot.

”Ostin tuhottoman kalliin Guccin takin, jota olen käyttänyt kerran.”

– Vaatteet ovat elämäni suola. Haluan näyttää esimerkkiä siinä, että myös me suomalaiset voimme pyrkiä elämään esteettisesti. En kuitenkaan voi olla ylpeä vaatemääristäni, sillä eihän kukaan oikeasti tarvitse niin paljon vaatteita kuin minulla on.

Sami on välillä huoleton vaateostoksissaan. Hän tekee nopeita ja joskus järjettömältäkin tuntuvia ostopäätöksiä.

– Ostin tuhottoman kalliin Guccin takin, jota olen käyttänyt kerran. En tule koskaan luopumaan takista, mutta se oli silti järjetön hankinta. En koskaan ostaisi bisnesluokan lentoa, mutta voin helposti ostaa ykkösluokan takin. Ostoksen voi tehdä, jos se ei keikauta omaa taloutta liiaksi suuntaan tai toiseen.

Sami ei omista autoa eikä ajokorttia. Hän suosii julkisia liikennevälineitä ja kulkee taksilla vain silloin tällöin.

Ylellistä mutta vastuullista kuluttamista

Pukeutumisen perusteella Samin elämäntyyliä voisi kutsua ylelliseksi. Hän kokee silti olevansa vastuullinen kuluttaja.

– Ostan antiikkihuonekaluja ja vaatteita myös käytettynä. Voin hyvin ostaa joltakin muodinluojalta edellisten sesonkien vaatteita, sillä niiden arvo ei vähene, vaikka ne olisivat muutaman vuoden vanhoja. Ne ovat siinä mielessä kuin taideteoksia.

Sami ei omista autoa eikä ajokorttia. Hän liikkuu kaikkialle kävellen tai joukkoliikennevälineillä.

– Yksityisautoilu kuormittaa luontoa enemmän kuin pukeutuminen. Siitä huolimatta juuri vaateteollisuutta pidetään uhkana ympäristölle. Ihan liian vähän puhutaan siitä, tarvitsemmeko todella joka toinen vuosi uuden kännykän ja kaikki mahdolliset lisälaitteet, kakkosasunnon, saunan ja kolme autoa perheeseen.

Ruokakaupassa Sami käy omasta mielestään turhan usein, vaikka hänen ostoksensa ovatkin maltillisia. Ostoskoriin ei päädy tyyriitä valmisruokia, vaan jälkiuunileipää, cheddarjuustoa, kalkkunaleikettä, porkkanoita ja omenoita. Sen sijaan hän käy usein syömässä ravintolassa. Siellä lasku on yleensä seurueen pienin, sillä hän ei käytä lainkaan alkoholia.

– En koskaan valitse listan kalleinta ruokaa, varsinkaan jos joku muu maksaa. Kahviloissa käyminen on todellinen paheeni. Saatan käydä kolme kertaa päivässä kahvilla.

Sami haaveilee yöpymisestä maailman ylellisimmissä hotelleissa.
X