Ihmiset ja suhteet

Elina Nikulaisen lapsuus loppui bileiltaan – ”Emme ymmärtäneet, että kyseessä oli vakava rikos”

Tasa-arvoasiantuntija Elina Nikulaisen nuoruus oli seksuaalisesti turvatonta aikaa. Nuoruuden kokemukset ovat motivoineet häntä tekemään työtä sen eteen, ettei kukaan joutuisi kohtaamaan samoja asioita.

Teksti:
Marja Heinonen
Kuvat:
Aleksi Niemelä, Elina Nikulaisen kotialbumi

Elina on tehnyt kaksikymmentä vuotta työtä sukupuolten välisen tasa-arvon eteen

Tasa-arvoasiantuntija Elina Nikulaisen nuoruus oli seksuaalisesti turvatonta aikaa. Nuoruuden kokemukset ovat motivoineet häntä tekemään työtä sen eteen, ettei kukaan joutuisi kohtaamaan samoja asioita.

Monen muun väkivaltatyönte­kijän tavoin toivon, ettei kenenkään tarvitsisi kokea samoja asioita, joita olen itse joutunut kokemaan, toteaa tasa-arvoasiantuntija Elina Nikulainen, 43.

Helsinkiläinen Elina on tehnyt kaksikymmentä vuotta väkivallan vastaista työtä sekä työskennellyt sukupuolten välisen tasa-arvon eteen.

Takana on ura YK-diplomaattina, väkivaltaa kokeneiden naisten tukijärjestö Naisten Linjan toiminnanjohtajana sekä pitkiä työrupeamia maailmalla, muun muassa Vietnamissa ihmiskaupan kitkemisen ja Kiinassa tyttöjen aseman parantamisen parissa.

Elinaa on aina ajanut eteenpäin oikeudentunto, joka heräsi jo lapsena.

– Luin silloin ihan hirveästi kirjoja, ja minussa kasvoi voimakas halu tehdä jotain, että asiat menisivät parempaan suuntaan ja että kaikilla olisi mahdollisuus turvalliseen elämään.

Lue myös Anna.fi: Iida-Maaria Lindstedt haluaa purkaa raiskaukseen liittyviä myyttejä: ”Olen rikoksen uhri, mutta kieltäydyn uhripositiosta”

Elina oli innokas lukija jo lapsena. Silloin heräsi myös hänen oikeudentuntonsa.
Elina oli innokas lukija jo lapsena. Silloin heräsi myös hänen oikeudentuntonsa. © Elina Nikulaisen kotialbumi

Hän on kirjoittanut ja puhunut naisvihasta, raiskauskulttuurista ja ylipäätään suomalaisessakin yhteiskunnassa vallitsevasta epätasa-arvoisesta ilmapiiristä, jossa kaikkien ei ole hyvä elää.

Hän on tullut tunnetuksi siitä, että osaa ja uskaltaa käsitellä vaikeitakin a­sioita inhimillisesti ja rohkeasti.

Tänä keväänä julkaistiin hänen kirjoittamansa kirja Haluatko? Pieni kirja suostumuksesta, joka on tarkoitettu kaikille, jotka ovat joskus halunneet harrastaa seksiä tai kieltäytyä siitä. Kirja kannustaa kunnioittamaan omia ja toisten rajoja seksissä ja kulkemaan kohti sopimisen kulttuuria.

Kirjoitusprosessi on ollut Elinalle monella tavalla tärkeä.

– Kai jossain syvällä sisimmässäni toivon, että voisin kirjan avulla astua Doctor Who -sarjasta tutun Tohtorin aikakoneeseen ja pelastaa teini-Elinan ystävineen.

Omat nuoruuden kokemukset motivoivat

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X