Julkkikset

Näyttelijä Emma Watson on ujo aktivisti, joka työskentelee tasa-arvoisemman maailman puolesta

Emma Watson, 31, löi itsensä läpi Harry Potter -elokuvien Hermionena. Hän kaihtaa henkilökohtaista julkisuutta mutta ottaa usein kantaa tasa-arvon puolesta.

Teksti:
Rosanna Marila
Kuvat:
Mvphotos, Getty Images

Emma Watson on ollut tunnettu feministi-ikoni jo hyvin nuoresta iästä asti.

Emma Watson, 31, löi itsensä läpi Harry Potter -elokuvien Hermionena. Hän kaihtaa henkilökohtaista julkisuutta mutta ottaa usein kantaa tasa-arvon puolesta.

Vuonna 2014 vaaleaan housupukuun pukeutunut näyttelijä Emma Watson seisoi hehkuvana valokeilassa puhujapöntössä puolikuun muotoisen katsomon edessä. Yleisö kuunteli hiiskumatta hänen puhettaan feminismistä. Emma oli kutsuttu New Yorkiin YK:n päämajaan lanseeraamaan tasa-arvojärjestö UN Womenin HeForShe-kampanjaa.

Emman koko olemuksesta säteili, että aihe oli hänelle hirvittävän tärkeä ja lähellä sydäntä. Puheessaan hän kertoi esimerkkejä naisten kohtaamasta epätasa-arvosta, kuten oman kehon itsemääräämisoikeudesta ja pienemmistä palkoista miehiin verrattuna.

Emma nosti esiin myös miesten kohtaamia yhteiskunnallisia ongelmia: sen, kuinka miehet eivät uskalla tuoda esiin herkkyyttään ja hakea apua mielenterveys­ongelmiinsa tai kuinka itsemurha on Isossa-Britanniassa miesten yleisin kuolinsyy. Hän halusi, että me kaikki voisimme paremmin.

Kun Emma poistui lavalta, yleisö taputti hänelle seisten. Hänen puheestaan tuli välittömästi viraali-ilmiö, sitä katsottiin Youtuben kautta neljä miljoonaa kertaa ja UN Womenin nettisivut kaatuivat kiinnostuksen räjähtäessä. Puhe synnytti maail­manlaajuisen keskustelun tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista. Moni kiitteli Emman olevan aito, todellisen tasa-arvon lähettiläs.

”Feminismi on sitä, että naisille annetaan mahdollisuus valita”, Emma on sanonut. Kuva: UN Photo/Crystal Pictures
”Feminismi on sitä, että naisille annetaan mahdollisuus valita”, Emma on sanonut.

Emma on ollut tunnettu feministi-ikoni jo hyvin nuoresta iästä asti. Se johtuu hänen roolistaan Hermione Grangerina Harry Potter -elokuvissa. Roolin kautta saamansa valta-aseman hän on sittemmin laittanut hyötykäyttöön.

Feminismin lisäksi Emma on edelläkävijä eettisen muodin esiintuomisessa. Hän on puhunut myös tyttöjen koulutuksen puolesta kehitysmaissa ja matkustanut muun muassa Bangladeshiin ja Sambiaan­ saadakseen huomiota aiheelle. Vain 25-vuotiaana Emma oli Time-lehden maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukossa sijalla 26.

Hermionen roolilla oli valtava merkitys naisille

Emma syntyi Pariisissa brittijuristivanhemmille ja asui Ranskassa ensimmäiset viisi elinvuottaan. Hänellä on kolme vuotta nuorempi pikkuveli Alex. Sitten perhe muutti Lontooseen, ja Emman vanhemmat erosivat. Samoihin aikoihin Emma kiinnostui näyttelemisestä.

Emma oli vain yhdeksänvuotias, kun hänet valittiin Hermione Grangerin rooliin. Hänen teatteriopettajansa uskoi Emman potentiaaliin ja junaili tämän Harry Potterin koekuvauksiin.

Koekuvauksia tarvittiin yhteensä kahdeksan ennen lopullista roolivalintaa. Harry Potterin luoneen kirjailija J.K. Rowlingin tiedetään tosin olleen Emma-fani jo ensihetkestä alkaen.

Emma kasvoi aikuiseksi Harry Potter -elokuvien kuvauksissa yhdessä vastanäyttelijöidensä Daniel Radcliffen ja Rupert Grintin kanssa.
Emma kasvoi aikuiseksi Harry Potter -elokuvien kuvauksissa yhdessä vastanäyttelijöidensä Daniel Radcliffen ja Rupert Grintin kanssa.

Käytännössä Emman koko nuoruus kymmenvuotiaasta parikymppiseksi kului kahdeksan Harry Potter -elokuvan kuvauksissa. Emma on kertonut, ettei hän oikeastaan edes muista elämäänsä ennen elokuvia.

Hermionen roolilla oli valtava merkitys niin nuorille kuin vanhemmillekin naisille. Hermione näytti esimerkillään, että tytöllä on lupa olla huoneen fiksuin.

– Hermione on se, jolla on suunnitelma. Hänellä on homma hallussa. Uskon, että jollain tapaa se antaa naisille luvan tuntea, että heillä on oikeus ottaa oma tilansa, Emma on sanonut.

Emmassa ja Hermionessa on yhteneväisyyksiä, molemmat esimerkiksi suhtautuvat intohimoisesti opiskeluun. Emma on opiskellut kirjallisuutta pääaineenaan ja valmistunut yhdysvaltalaisesta Brownin yliopistosta.

Emma ja roolihahmo Hermione pitävät molemmat myös kissoista. Emmalla niitä on kaksi: Bubbles ja Domino.

Mutta Emma ei ole Hermione. Eikä oikea Emma ole myöskään brändi Emma Watson.

– Jopa minulle läheisten ihmisten on välillä vaikea nähdä vain minut. Silloin minun pitää sanoa: Ei, ei – tarvitsen juuri sitä, mitä sinäkin. Olen yhtä ihminen kuin sinäkin. Olen yhtä epävarma kuin sinäkin. Kärsin yhtä paljon kuin sinäkin, Emma on kertonut.

Kolmekymppisten paineet tuttuja Emmallekin

Emman vapaa-ajan elämäntyyli on näkyväksi Hollywood-tähdeksi varsin hillitty. Hän on milleniaali, joka kannattaa hiljaisempaa elämää pintaliitokekkereiden sijaan. Emma on kuvaillut olevansa luonteeltaan ujo ja introvertti.

Emman harrastukset kuulostavat melkein tylsiltä moniin muihin valokeilassa paistatteleviin tähtiin verrattuna: hän rakastaa lukemista, hän on opiskellut joogaopettajaksi ja hän viettää kymmenen päivää vuodesta hiljaisuusretriitissä, jossa ei puhuta lainkaan.

Viimeisimpien lehtitietojen mukaan Emma on seurustellut ainakin puolentoista vuoden ajan yhdysvaltalaisen liikemiehen Leo Robintonin kanssa. Suhteestaan Emma pitää hyvin matalaa profiilia, eikä hän puhu siitä haastatteluissa.

Emma Watson tapasi muita feministejä G7-kokouksen yhteydessä Pariisissa vuonna 2019. Kuva: Stephane Lemouton / Bestimage
Emma Watson tapasi muita feministejä G7-kokouksen yhteydessä Pariisissa vuonna 2019.

Vuonna 2019, ennen Leon tapaamista, Emma otti Britannian Voguen haastattelussa kantaa paineisiin, jotka kohdistuvat kolmekymppisiin: tuossa iässä pitäisi olla koti rakennettuna, aviomies, vauva ja vakaa työpaikka. Hän kertoi, että sinkkuuden hyväksymiseen oli mennyt aikaa, mutta hän ei halunnut käyttää itsestään termiä onnellinen sinkku. Emma sanoi käyttävänsä mieluummin statuksestaan sanaa self-partnered, eli hän on itse kumppani itselleen.

– Minulle se tarkoittaa suhdetta omaan itseen ja tunnetta siitä, etten ole jollain tapaa puutteellinen, koska en ole jonkun kanssa.

Tämän ajatuksen myötä Emma sai jälleen paljon kehuja ja kunniaa avarakatseisuudestaan ja tavastaan laajentaa perinteistä naiskuvaa.

Asioihin perehtyvä feministi

Emman roolivalinnat mukailevat hänen ajatuksiaan feminismistä. Hän haluaa esittää hahmoja, joiden kautta hän voi tuoda esiin naiseuden erilaisia puolia.

Hermionen roolin jälkeen suurin yksittäinen ison budjetin elokuva on ollut Disneyn Kaunotar ja Hirviö -elokuvan uudelleenfilmatisointi, jossa Emma näytteli kaunotar Belleä.

Emma suostui rooliin sillä ehdolla, että sai muokata siitä omannäköisensä. Emma halusi muuttaa Bellen roolia aktiivisemmaksi: alkuperäisessä versiossa Belle on keksijäisänsä avustaja, mutta tässä elokuvassa hän itse kehittää modernin pesukoneen, jonka avulla hän voi istua ja keskittyä rakastamaansa aiheeseen – lukemiseen.

Emmalla oli sanottavaa myös puvustuksesta. Hänen toiveestaan esimerkiksi Bellen asuun ommeltiin taskuja työkaluille ja ratsastavan piirroshahmon balettitossut vaihtuivat kunnon ratsastussaappaisiin.

Emmalla on näkyvä rooli myös rakastetun Pikku naisia -elokuvan uudelleenfilmatisoinnissa, jonka ohjasi Greta Gerwig. Tällä kertaa Emman roolihahmo olikin nainen, jonka suurin halu oli mennä naimisiin ja saada lapsia. Emma selitti yllättävää roolitusta sillä, että feministillä pitää olla oikeus valita perinteinenkin elämäntyyli.

Kun Emma alkoi puhua julkisuudessa sukupuolikysymyksistä, hän sai osakseen kritiikkiä siitä, että hän edustaa ”valkoista feminismiä” – siis ihmistä, jonka synnynnäiset etuoikeudet estävät häntä näkemästä, kuinka paljon enemmän esteitä esimerkiksi ruskeaihoiset ja transnaiset kohtaavat.

Emma reagoi kritiikkiin kuten kuuluukin: ottamalla selvää asioista. Hän perehtyi ruskeiden feministien kirjoittamaan kirjallisuuteen aiheesta ja päätti alkaa oman näkyvyytensä avulla nostaa esiin sellaisten ihmisten ääniä, joilla oli häntä heikompi asema yhteiskunnassa.

– Termi ’valkoinen feminismi’ tuli esiin yhä uudelleen ja uudelleen ja totesin, että tämä on selkeästi jotain, johon minun pitää ajatuksella perehtyä. Minun täytyi ymmärtää sitä paremmin, Emma on sanonut.

Täysjärkisenä julkisuuden hullunmyllyssä

Emma on tullut tunnetuksi myös eettisen ja kestävän vaatemuodin puolestapuhujana. Hän on siinä edelläkävijä Hollywood-julkkisten joukossa. Hänet on nähty muotisuunnittelijoiden vintagemekoissa jo vuonna 2009, kun eettiset vaatevalinnat eivät olleet vielä yleistyneet punaisella matolla.

Emman gaala-asut ovat kannanotto: hän on käyttänyt punaisella matolla muun muassa Louis Vuittonin mekkoa, jonka polyesterikangas oli valmistettu muovipulloista. The Circle -elokuvan ensi-illassa Emma puolestaan pukeutui Burberryn mekkoon, jonka silkkikangas oli valmistettu italialaisessa, pääosin naisartesaaneja työllistävässä workshopissa.

Emma siis ottaa vastuun esikuvana olemisesta hyvin tosissaan. Hänellä on korkeat vaatimukset sekä itselleen että yhteistyökumppaneilleen.

Hän haluaa muotisuunnittelijoilta tarkat tiedot tarjottujen vaatteiden alkuperästä ja ympäristövaikutuksista. Hänen assistenttinsa tiedetään toimittavan muotitaloille kokonaisen Powerpoint-esityksen, jonka sisältämiin kysymyksiin näiden pitää vastata. Vain näin Emma tuntee voivansa varmistaa, että hänen päällään nähty muoti on varmasti eettistä ja ekologista.

Emman tulevaisuudensuunnitelmista tiedetään tällä hetkellä hyvin vähän. Hänen viimeisin roolinsa oli Pikku naisia -elokuvassa vuonna 2019, sen jälkeen Emma on viettänyt suurimmaksi osaksi hiljaiseloa julkisuudessa. Hän on lopettanut toistaiseksi myös somekanaviensa päivittämisen.

Brittilehdistö alkoi jopa epäillä, että hän aikoo lopettaa näyttelemisen kokonaan perustaakseen perheen poikaystävänsä kanssa. Emman pr-edustaja kuitenkin kiisti lopetuspuheet jyrkästi.

Emma itse kertoo olevansa iloinen siitä, että hän on ylipäätään pystynyt pysymään aitona kaiken pyörityksen keskellä.

– Tunnen oloni täysjärkiseksi, normaaliksi ja omaksi itsekseni. Olen siitä kaikkein ylpein. Joskus katson elämääni taaksepäin ja totean, että olin onnekas selvitessäni siitä kaikesta.

Lähteet: Independent, Mighty Girl, People, Vanity Fair, Vogue.

X