Ihmiset

Tina Fey edistää naisten välistä ystävyyttä ja solidaarisuutta komiikan avulla – vaikka olisi käsikirjoitustiimin ainoa nainen

Koomikko-käsikirjoittajat Lena Dunham, Mindy Kaling ja Amy Schumer ovat kertoneet Tina Feyn olevan heille inspiraation lähde. Tina onkin raivannut omalla työllään tietä lukuisille naiskoomikoille ja antanut samalla yleisölle luvan nauraa naisten asioille.

Teksti:
Rosanna Marila
Kuvat:
Mvphotos, Getty Images

– Olen pysäyttämätön, koska en tiedä miten pysähtyä, Tina Fey on kuvaillut itseään.

Koomikko-käsikirjoittajat Lena Dunham, Mindy Kaling ja Amy Schumer ovat kertoneet Tina Feyn olevan heille inspiraation lähde. Tina onkin raivannut omalla työllään tietä lukuisille naiskoomikoille ja antanut samalla yleisölle luvan nauraa naisten asioille.

Kerran sukupolvessa ilmestyy nainen, joka muuttaa kaiken. Tina Fey ei ole tuo nainen, mutta hän tapasi kerran tuon naisen ja käyttäytyi omituisesti tämän seurassa.

Näin yhdysvaltalaiskoomikko Tina Fey, 51, kuvailee itseään elämäkerrassaan Bossypants. Juuri tällaista on Tinan huumori: kuivaa, itseironista ja sivaltavan tarkkaa.

Tina on yhdysvaltalaiskoomikko, joka on rikkonut komediantekijänä lukuisia lasikattoja. Hän on ensimmäinen nainen, josta tuli legendaarisen Saturday Night Live -ohjelman pääkäsikirjoittaja. Hän on luonut ja tuottanut tv-sarjan 30 Rock, jossa hän myös näytteli pääosaa. Hän on voittanut lukuisia arvostettuja palkintoja ja työskennellyt monessa muussakin tv-sarjassa.

– Koomikon pitää olla valmis päästämään irti egostaan ja antaa itselleen lupa vaikuttaa tyhmältä. Hänen pitää melkein nauttia siitä, että hän näyttää muille haavoittuvuutensa. Yllättyisitte, jos tietäisitte, miten moni ei ole valmis siihen, Tina on kuvaillut.

Miten Tina aikanaan raivasi itselleen ja muille naisille tilaa komiikan maailmasta? Hän sai ihmiset nauramaan totuudelle.

Tina Fey teki terveyssidekomiikka – ei naurattanut käsikirjoitustiimin miehiä, sketsistä tuli silti klassikko

Jo lapsena Tina oli luokan pelle. Hän vaivaantui porukassa ja sai olonsa rentoutumaan naurattamalla muita. Tina on kuvaillut olleensa kiltti tyttö, jolle huumori oli keino kapinoida. Hän mieluummin irvaili itse itsestään ennen kuin kukaan muu ehti apajille.

Tina syntyi vuonna 1970 Pennsylvaniassa, Yhdysvalloissa. Tinan isä Don oli Korean sodan sotaveteraani, joka työskenteli kirjoittamisen ja journalismin parissa, äiti Jeanne oli töissä kiinteistövälitysfirmassa. Tinalla on yksi isoveli, häntä yhdeksän vuotta vanhempi Peter, joka on myös näyttelijä.

Yläasteiässä Tina kiinnostui komediasta ja osallistui koulunsa näytelmäkerhoihin. Aikuistuttuaan hän pääsi opiskelemaan näyttelemistä Virginian yliopistoon. Valmistumisen jälkeen hänet palkattiin improvisaatio- ja stand up -esiintyjäksi chicagolaiseen The Second City -teatteriin.

Aiemmin Tina oli opiskellut klassisia näyttelemismetodeita, mutta improvisoinnissa jokin klikkasi: hänelle sopi esiintymistyyli, jossa ennen kaikkea kuunneltiin toista.

Vuonna 1997 Tina palkattiin tv-ohjelma Saturday Night Liven käsikirjoitustiimiin. Hän haki paikkaa, koska oli kuullut ohjelman etsivän tekijöitä, jotka tulivat erilaisista taustoista.

– Vain komediassa tunnollinen, vaalea, lähiössä kasvanut tyttö luokitellaan monimuotoisuuden edustajaksi, Tina on velmuillut.

Tina Fey pitkässä juhlamekossa ja tennareissa.
Huumori yhdistää ihmisiä, mutta Tina Fey on osoittanut, että joskus tarvitaan naista tekemään samaistuttavaa huumoria naisille.

Aluksi käsikirjoittajan työ oli Tinalle varsinainen prässi. Uutena tekijänä hänen piti esitellä sketsejään täpötäydelle, mieskollegoista koostuvalle huoneelle, jossa kukaan ei nauranut. Vasta oltuaan tiimissä vuoden ajan Tina onnistui ensimmäistä kertaa naurattamaan kunnolla koko porukkaa. Hän alkoi myös näytellä sketseissä kameran edessä.

Kolmessa vuodessa Tina nousi koko SNL:n käsikirjoitustiimin vetäjäksi, ensimmäisenä naisena koskaan. Hän viihtyi ohjelmassa yhteensä yhdeksän vuoden ajan.

Toisinaan menestyssketsit vaativat kekseliäisyyden ja huumorintajun lisäksi ympäripuhumistaitoja. Yksi Tinan sketseistä on nimeltään Kotex Classic, joka esitettiin vuonna 2002. Siinä irvailtiin valtaville kuukautissiteille, jotka pullottivat esiin tiukkojen vaatteiden alta. Käsikirjoitustiimi ei meinannut millään ymmärtää vitsiä. Miehet eivät osanneet kuvitella, miltä vanhanaikainen, paksu terveysside näyttää, joten he eivät nähneet siinä mitään hauskaa.

Tina oivalsi, ettei miestiimi tajunnut tilannetta naisten kannalta. Sketsi julkaistiin ja siitä tuli klassikko.

– Älä tuhlaa energiaasi siihen, että yrität muuttaa muiden mielipiteitä. Tee mitä haluat, äläkä välitä siitä, mitä muut ajattelevat, Tina on huomauttanut.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Miljardööri Oprah Winfrey yhdisti kunnianhimon, empatian ja kuuntelutaidot menestystarinaksi

Tina vai Sarah? Yhdennäköisyys Sarah Palinin kanssa toi palkitun roolin

Tinan huumori on feminististä. Mutta se menee vielä syvemmälle kuin perinteisten valtarakenteiden kyseenalaistamiseen: hän kyseenalaistaa naiseutta myös sisältäpäin. Kaikki eivät ole tästä pitäneet. Välillä Tinaa on syytetty oman sukupuolensa petturiksi ja hänen komediatyyliään on arvosteltu, mutta hän ei ole tinkinyt tyylistään.

Tinan töistä suurin osa perustuu valtapeleihin erilaisten yksilöiden välillä. Tinan määritelmän mukaan valtaa pitää se, joka tulee kuulluksi, joka voi pyytää haluamaansa ja jolla on mahdollisuus kieltäytyä ilman seurauksia.

 Saturday Night Live
Tina Fey vai Sarah Palin? Varapresidenttiehdokkaan parodioiminen Saturday Night Livessa nosti Tinan työuran uusiin sfääreihin.

Vuonna 2008 Tinan kohdalle osui kome­diallinen jättipotti, kun poliitikko Sarah Palinista tuli Yhdysvaltojen varapresidenttiehdokas. Tinan ja Sarahin yhdennäköisyys oli niin ilmeistä, että muutamaa vuotta aiemmin Saturday Night Livesta lähtenyt Tina palkattiin takaisin esittämään Sarahia.

Sarah Palinille irvailu osoittautui valtavaksi menestykseksi ja nosti Tinan entistä suurempaan suosioon. Hän sai roolista useita palkintoja. Uutistoimisto AP:n mukaan Tina oli vuoden aikana eniten viihdekulttuuriin vaikuttanut esiintyjä.

Tinasta itsestään huomio Sarahin kaksoisolentona tuntui ristiriitaiselta. Hän oli tehnyt vuosikymmeniä täysillä töitä menestyksensä eteen, mutta Pandoran lipas aukesikin ulkonäöllä, joka sattui olemaan samanlainen kuin Sarahilla.

Naisten ulkonäköpaineet ovat muutenkin olleet Tinan komediasuurennuslasin alla. Hän on vitsaillut esimerkiksi yltiösuurista äitifarkuista tai peppu­vaolle tarkoitetusta kosteusvoiteesta. Tinan oma suhtautuminen kauneus­ihanteisiin on käytännönläheinen.

– Kauneusasioissa tärkein muistettava sääntö on: ketä kiinnostaa?

Äitiyden ja työn yhdistäminen – taaperokoordinaattoreita ja oma tv-sarja

Tinan aviomies on säveltäjä Jeff Richmond, jonka kanssa Tina on ollut naimisissa 20 vuotta. Parilla on kaksi tytärtä, 15-vuotias Alice ja 9-vuotias Penelope.

Tina ja hänen aviomiehensä Jeff Richmond.
Tinan aviomies Jeff Richmond on säveltäjä ja ohjaaja. Tina Fey ja aviomies ovat tehneet töitä yhdessä muun muassa 30 Rock -tv-ohjelmassa.

Äitiyden ja työn yhdistämiseen Tina on suhtautunut julkisuudessa yhtä ironisesti kuin muihinkin asioihin. Hän on myöntänyt olevansa työholisti, joka ei olisi selvinnyt ilman lastenhoitajia. Heitä hän tosin kutsui taaperokoordinaattoreiksi, koska lastenhoitajan palkkaaminen kuulosti hänestä liian elitistiseltä.

Saturday Night Liven jälkeen Tina alkoi tehdä omaa tv-sarjaansa 30 Rock, joka perustui löyhästi hänen kokemuksiinsa SNL:ssä. Hänen esittämänsä hahmo Liz Lemon kohtasi samanlaisia ongelmia työelämässä kuin Tina työskennellessään miesvaltaisessa käsikirjoitustiimissä.

– Yleensä hyvä johtajuus tarkoittaa lahjakkaiden ihmisten palkkaamista ja pysymistä poissa heidän tieltään, Tina Fey on sanonut.

Satiirikomedia otettiin aluksi vaisusti vastaan, mutta pian sen suosio räjähti. Seitsemän tuotantokautensa aikana se ehti olla ehdolla peräti 103:n Emmy-palkinnon saajaksi. Voittoja kertyi lopulta 16.

Tinan käsikirjoittama on myös moderni kulttiklassikkoelokuva Mean Girls, joka kertoo lukioikäisten tyttöjen valtasuhteista koulussa. Elokuva ilmestyi 17 vuotta sitten, mutta se kiinnostaa edelleen niin paljon, että vuonna 2018 siitä tehtiin musikaali Broadwaylle. Mean Girls on toistaiseksi Tinan ainoa elokuvakäsikirjoitus.

– Yritin tehdä elokuvan, jossa ei alenneta tyttöjä ja jossa on vitsejä, jotka heidän mielestään olisivat hauskoja. Minusta tuntui, että katsojat saivat tuntea olevansa teini-ikäisiä ja huomata: ”Oi, tämä on tarkoitettu minulle! Joku teki tämän minulle eikä minusta.”

Tina seisoo kädet lantiollaan naisen ja miehen välissä.
Tina Fey (kesk.) näyttelee käsikirjoittamassaan teinikomediaelokuvassa Mean Girls.

Tina on inspiroinut monia koomikoita

Naisten välisen ystävyyden ja solidaarisuuden edistäminen on niin ikään ollut yksi Tinan tavoitteista Hollywoodissa. Hän ja kollega, pitkäaikainen ystävä Amy Poehler ovat nostaneet toinen toisiaan.

Tina ja Amy ovat paitsi näytelleet yhdessä monta kertaa, myös juontaneet yhdessä Golden Globe –palkintogaalan useita kertoja, viimeksi tänä vuonna. Heidän yhteistyönsä on ollut harvinaista herkkua, sillä ennen heitä kahden naiskoomikon oli vaikea päästä lavalle samaan aikaan. Tina on kertonut kohdanneensa useasti urallaan ajatuksen, et­teivät naiset vain voi olla hauskoja.

Siitä huolimatta Tina on jättänyt jälkensä amerikkalaiseen kome­diaan. Häntä myöhemmin julkisuuteen nousseet koomikko-käsikirjoittajat Lena Dunham, Mindy Kaling ja Amy Schumer ovat kertoneet Tinan olevan heille inspiraation lähde.

Tina Fey ja Amy Poehler esiintymässä.
Tina Fey ja Amy Poehler tunnetaan komedia­parina, joka on todistanut epäilijöille, että kaksi naista voi naurattaa yleisöä siinä missä kaksi miestäkin.

Tina on kolmas nainen, joka on saanut Yhdysvaltojen suurimman komedian kunniamaininnan, Mark Twain -palkinnon. Ennen häntä se on myönnetty Lily Tomlinille ja Whoopi Goldbergille.

Tina totesi palkintopuheessaan olevansa kiitollinen kunniasta, mutta toivoi, että naiset alkaisivat voittaa palkintoa siihen tahtiin, ettei heidän lukumääräänsä tarvitsisi enää tulevaisuudessa mainita.

Asenteensa palautteeseen ja vääjäämättömään kritiikkiin Tina kertoo kirjassaan.

– Jos sinulla on minusta mielipide, kerro se toki minulle julkisen vessan ovenraosta. Niin tekevät kaikki muutkin.

Lähteet: Tina Fey: Bossypants, The Guardian, O Magazine, People, Vulture.

X