Julkkikset

Seksikäs vamppi, kartanonrouva, kabbalan harjoittaja ja poliittinen aktivisti – popin kuningatar Madonna ei suostu hidastamaan

Popikoni Madonna on jo pitkään vastustanut musiikkialan seksismiä ja naisvihaa ja puolustanut homoyhteisön oikeuksia. Hän on myös maailman eniten levyjä myynyt naisartisti.

Teksti:
Rosanna Marila
Kuvat:
Getty Images, Mvphotos

Madonna Rebel Heart -kiertueella vuonna 2015.

Popikoni Madonna on jo pitkään vastustanut musiikkialan seksismiä ja naisvihaa ja puolustanut homoyhteisön oikeuksia. Hän on myös maailman eniten levyjä myynyt naisartisti.

Onko hän hyökkäävä, ylimielinen ja häikäilemätön supertähti? Vaiko muutoksen, itseluottamuksen ja vähemmistöjen oikeuksien esitaistelija? Popin kuningatar Madonna on herättänyt läpi uransa vahvoja tunteita yleisössään, sekä hyvässä että pahassa.

Oikeastaan ei ole väliä, mitä me muut hänestä ajattelemme. Madonna tekee joka tapauksessa, mitä haluaa.

Hahmona Madonna on ollut aina ristiriitainen: hän on samaan aikaan seksikäs vamppi, kartanonrouva, kabbalan harjoittaja ja poliittinen aktivisti. Ja yli 300 miljoonalla myydyllä levyllään myös maailman menestynein naisartisti.

Vasta viime vuosina maailma tuntuu todella alkaneen ymmärtää Madonnan yhteiskunnallisia saavutuksia. Hän on läpi uransa kyseenalaistanut konservatiivisia arvoja – ja saanut siitä hyvästä roppakaupalla kuraa niskaansa.

– Kiitos, että annatte tunnustusta sille, että olen jatkanut uraani 34 vuotta huolimatta räikeästä seksismistä ja naisvihasta ja jatkuvasta kiusaamisesta ja säälimättömästä kaltoinkohtelusta, Madonna sanoi Vuoden nainen -kiitospuheessaan Billboard­ Women in Music -gaalassa vuonna 2016, vuotta ennen Me too -liikettä.

– Epäilijöille haluan sanoa, että teidän vastustuksenne teki minusta vahvemman ja sai puskemaan kovemmin. Se kasvatti minusta taistelijan, joka nyt olen.

Aikaisin aikuiseksi

Madonna Louise Veronica Ciccone syntyi vuonna 1958 Michiganissa Yhdysvalloissa katolilaiseen perheeseen. Hänellä on viisi sisarusta: kaksi isoveljeä, kaksi pikkusiskoa ja yksi pikkuveli.

Madonnan äiti kuoli rintasyöpään tyttären ollessa vain viisivuotias. Isä oli surun murtama, vetäytyi omiin oloihinsa ja teki paljon töitä. Hän palkkasi kodinhoitajia avukseen lasten kanssa, kunnes tapasi uuden puolisonsa. Madonna ei kuitenkaan koskaan lähentynyt äitipuolensa kanssa.

Vahvasti meikattu Madonna mustissa ja värikkäissä vaatteissa.
Madonna on murtanut esimerkillään käsityksiä siitä, mitä nainen voi olla: on mahdollista olla seksikäs ja fiksu samaan aikaan. Hänet luokitellaan korkean älykkyysosamääränsä perusteella neroksi. Kuva vuodelta 1984.

Madonna on kuvaillut kasvaneensa nopeasti aikuiseksi äitinsä kuoleman jälkeen ja oppineensa luottamaan vain itseensä. Madonnan nuoruudessa naisen rooli oli olla kiltti, kuuliainen ja perhekeskeinen, mutta häneltä jäi tämä oppitunti väliin.

– Luulen, että suurin syy siihen, että pystyin ilmaisemaan itseäni enkä pelännyt ketään, oli se, ettei minulla ollut äitiä.

Jo teini-iässä Madonna menestyi opinnoissaan hyvin. Samaan aikaan hän kiinnostui liikunnasta: oli cheerleading-ryhmänsä johtaja, näytteli koulumusikaaleissa ja opiskeli modernia tanssia.

Madonna aloitti tanssiopinnot Michiganin yliopistossa, mutta jätti koulun kesken ja muutti New Yorkiin balettiopettajansa Christopher Flynnin kehotuksesta. Tämä oli avoimesti homo ja tutustutti Madonnankin seksuaalivähemmistöjen kulttuuriin. Hän näki Madonnassa tähden ja kannusti tätä tavoittelemaan menestystä.

Vuonna 2010 The Ellen DeGeneres Show’ssa Madonna antoi homoyhteisölle kiitosta urastaan ja sanoi, ettei hänellä olisi sitä ilman heitä. Madonna onkin ollut tunnettu seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustaja jo silloin, kun muu maailma­ vielä sulatteli koko ajatusta.

Ensimmäinen kohu

Vuonna 1984 Madonna liikehti provosoivan seksuaalisesti valkoisessa korsetissa, tyllihameessa ja hunnussa valkoisen hääkakun päällä laulaen Like a Virgin -kappalettaan MTV-gaalassa. Sittemmin se hetki on painettu popmusiikin historian­kirjoihin. Madonnan neitsyt ja huora -asetelma kohautti ja häkellytti, sillä vastaavaa ei musiikkimaailmassa ollut ennen nähty.

Madonna punaisessa paidassa ja mustassa kynähameessa.
”Joku voi katsoa minua ja ajatella: ’Luoja, miten helppoa hänen elämänsä onkaan!’ Aivan kuin kaikki olisi tipahtanut eteeni taivaasta. Paskat! Minä olen tehnyt helvetisti töitä päästäkseni tähän”, Madonna on sanonut.

Tuossa samassa gaalassa Madonna myös palkittiin parhaasta musiikkivideosta kappaleellaan Borderline. Madonna haaveili elokuvatähteydestä ja oli tehnyt siksi kappaleen videon siitä, kuinka hänen esittämänsä hahmo ei osannut päättää sydämensä valittua rikkaan bisnesmiehen ja tanssijan väliltä. Tarinallisuuden ja musiikin yhdistelmällä hän nosti musiikkivideoiden riman uudelle tasolle.

Like a Virginin menestyksen myötä Madonna lähti ensimmäiselle maailmankiertueelleen. Lavalla hän oli hurmaava, hauska ja kannustava suurimmaksi osaksi naisista koostuvalle yleisölleen. Sen lisäksi hän tarjosi näyttävän lavaesityksen vaikeine koreografioineen ja vaihtuvine asuineen.

Madonna onkin uransa aikana tullut tunnetuksi spektaakkelimaisista lavaesityksistään. Niissäkin hän on ollut edelläkävijä: vaikka megalomaaniset stadion­showt ovat tätä nykyä arkipäivää, ne saavat kiittää Madonnaa inspiraatiosta.

Joogan muodistaja

Uralla Madonnan valttikortti on ollut hänen bisnesvaistonsa. Hän on aina tiennyt, miten ottaa ihmisten ja median huomio haltuun.

1990-luvulla Madonna julisti entistä voimakkaammin seksuaalisen vapautumisen sanomaa. Justify My Love -musiikkivideo, In Bed With Madonna -elokuva, Sex-kirja ja Erotica-albumi venyttivät käsitystä siitä, miten paljon seksi voi näkyä valtavirta­mediassa.

Naiseus ja seksikkyys olivat ennen Madonnaa olleet pitkälti miesten määrittelemiä, mutta Madonna otti homman omiin nimiinsä. Hän haastoi ihmisten mielikuvia siitä, ettei naisen tarvitse olla vain miehen himojen kohde, vaan hän voi olla myös itse aktiivinen ja seksuaalinen olento.

Madonnan kunnianhimoa on lietsonut keskinkertaisuuden pelko.

– Olen aina keskittänyt kaiken tahdonvoimani kammottavan riittämättömyyden tunteen voittamiseen, hän on sanonut.

Madonna
Madonnan yhteiskunnallisia saavutuksia on alettu todella ymmärtää vasta viime vuosina. – Nyt taistelen ikäsyrjintää vastaan.

Madonna on myös kontrollifriikki, joka elää äärimmäisen terveellisesti. Vaikka hänen julkisuuskuvansa on provosoiva, hänen elämänsä on samaan aikaan hyvin kurinalaista.

On osittain Madonnan vaikutusta, että jooga on urheilulajina nykyään niin suosittu. Madonna on tuonut joogaa esiin haastatteluissa, musiikissa ja jopa elokuva­rooleissaan.

Vielä 1990-luvulla harva oli kuullut lajista, mutta 2000-luvun alussa syntyi jooga­buumi, jonka yksi esikuvista Madonna oli. Haastatteluissa Madonna julisti luopuneensa kokonaan saliharjoittelusta, sillä jooga tarjosi hänelle tuolloin kaiken hänen tarvitsemansa liikunnan.

Madonna perheensä ympäröimänä.
Hyvää isänpäivää! Madonna toivotti äskettäin Instagram-tilillään. Kuvassa myös lapset Estere (vas.) Lourdes, David Banda, Mercy James ja Stella.

Osa Madonnan kurinalaisuudesta voi johtua myös hänen uskonnollisuudestaan. Hän uskoo kabbalaan, joka perustuu vanhaan juutalaiseen perinteeseen, ja kantaa siksi ranteessaan punaista nauhaa. Silti myös lapsuudenkodin katolilaisuus on inspiroinut häntä.

– Katolilaisuus on kenties vaikuttanut minuun eniten. Se on hyvin dramaattinen uskonto – vähän kuin ooppera. Paljon prameutta, rituaaleja ja rangaistuksia. Syntiä tehtyäsi menet pimeään koppiin ja polvistut ja kerrot papille pahat tekosi. Se on kiero uskonto, Madonna on kuvaillut.

Rakkauselämä

Madonna on ollut kaksi kertaa naimisissa: ensimmäisellä kerralla näyttelijä Sean Pennin kanssa ja toisella kertaa elokuvaohjaaja Guy Ritchien kanssa. Madonna oli 27-vuotias ja Sean 25-vuotias parin mennessä naimisiin, mutta liitto päättyi kolmen vuoden päästä eroon.

Vuonna 1996 Madonna synnytti tyttärensä Lourdesin, joka on nykyään 24-vuotias. Lourdesin isä on Madonnan silloinen kunto-ohjaaja, fitness-guruna tunnettu Carlos Leon.

Sean ja Madonna istuvat vierekkäin.
Onnellinen hetki ensimmäisen aviomiehen, näyttelijä Sean Pennin kanssa vuonna 1987.

Vuonna 1999 Madonna tapasi toisen aviomiehensä Guyn, kun laulaja Stingin vaimo, elokuvatuottaja Trudie Styler esitteli heidät toisilleen. Madonna ja Guy saivat yhdessä pojan, nykyään 21-vuotiaan Roccon. Pari erosi vuonna 2008.

Nykyään Madonnan kerrotaan tapailevan 27-vuotiasta taustatanssijaansa Ahlamalik Williamsia. Madonna julkaisee sosiaalisessa mediassa aina silloin tällöin kuvia itsestään ja poikaystävästään. Ennen nykyistä kumppaniaan hän on tapaillut useita itseään vuosikymmeniä nuorempia miehiä.

Guy ja Madonna vierekkäin.
Madonnan toinen avioliitto englantilaisen elokuvaohjaaja Guy Ritchien kanssa kesti lähes kahdeksan vuotta. Pari kuvattiin Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2008 pari kuukautta ennen eroa.

Madonna on myös adoptoinut neljä lasta Malawista: David Bandan vuonna 2006 ja Mercy Jamesin vuonna 2009, sekä kaksoset Esteren ja Stellan vuonna 2017.

Madonna on myöntänyt, että hänelle on välillä haastavaa olla kuuden lapsen sinkkuäiti ja jatkuva visionääri.

– Kukaan ei tee sitä, mitä minä teen. Ja se on tavallaan pelottavaa. Ihailen mahtavia vapaus­taistelijanaisia, kuten Simone de Beauvoiria ja Angela Davisia, mutta heillä ei ollut lapsia. Minä jatkan edelleen luovaa työtäni, poliittista aktiivisuuttani ja käytän ääntäni. Mutta kukaan muu ei ole vastaavassa asemassa kanssani.

Ahlamalik ja Madonna sylikkäin.
Ystävänpäivänä Madonna jakoi Instagram-tilillään kuvan, jossa hän halailee poikaystäväänsä, 27-vuotiasta tanssijaa Ahlamalik Williamsia.

Ikäsyrjintää vastaan

Madonnan ura on jatkunut läpi neljän vuosikymmenen. Hänen kykynsä muuntautua on tehnyt hänestä taiteilijan, joka syntyy uudelleen jatkuvasti kuin feeniks-lintu konsanaan.

Eikä Madonna ole vielä valmis. Hän ei suostu hidastamaan vauhtia, vaikka maailma tuntuu sitä häneltä ja muilta hänen ikäisiltään haluavan.

Madonna
Ikoninen muotihetki. Jean-Paul Gaultierin suunnittelemat tötteröliivit nähtiin Madonnan päällä Blond Ambition -kier­tueella vuonna 1990.

– Ihmiset ovat aina yrittäneet hiljentää minut syystä tai toisesta. Joko en ole ollut tarpeeksi kaunis, laulanut tarpeeksi hyvin, en ole tarpeeksi lahjakas, en ole tarpeeksi naimisissa ja nykyään en ole tarpeeksi nuori. Nyt taistelen ikäsyrjintää vastaan, sillä minua rangaistaan siitä, että olen kuusikymppinen, Madonna kertoo.

– En suostu siihen, että minut määritellään ikäni kautta. En aio hidastaa vauhtia, hypätä kyydistä, jäädä kotiin lihomaan. En ikinä!

Onneksi meillä on Madonna.

Lähteet: Madonna – elämäkerta, kirjoittanut Lucy O’Brien (2018), New York Times, Rolling Stone, People, Vogue.

.

X