Terveys

Kolesterolilääkkeiden lihashaitat ovat pelättyä harvinaisempia – jos statiini ei sovi, vaihtoehdot ovat nämä

Kolesterolilääke statiineja on kaikkiaan kuusi vaihtoehtoa. Lääkettä vaihtamalla ja annostusta pienentämällä voidaan päästä eroon mahdollisista sivuvaikutuksista. Mutta kuinka yleisiä ne oikeastaan ovat?

Teksti:
Essi Kähkönen
Kuvat:
iStock

Kolesterolia alentavat lääkkeet pienentävät sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin sekä aivoverenkiertohäiriön riskiä.

Kolesterolilääke statiineja on kaikkiaan kuusi vaihtoehtoa. Lääkettä vaihtamalla ja annostusta pienentämällä voidaan päästä eroon mahdollisista sivuvaikutuksista. Mutta kuinka yleisiä ne oikeastaan ovat?

Kolesterolilääke statiini ehkäisee sydän- ja aivoinfarkteja – mutta mitä tehdä, jos kolesterolilääkkeen käytön seurauksena saa kolottavat lihakset? Sydänliiton ylilääkäri, kardiologian erikoislääkäri Anna-Mari Hekkala vastaa kysymyksiin kolesterolilääkkeistä ja niiden mahdollisista sivuvaikutuksista.

Milloin kolesterolilääke on syytä aloittaa?

Kolesterolia alentavien lääkkeiden eli statiinien ennaltaehkäisevä aloitus perustuu lääkärin harkintaan eli siihen, millaiseksi hän katsoo potilaansa sydän- ja verisuonisairauksien kokonaisriskin.

Kohonneeseen riskiin vaikuttavat kolesteroliarvojen ohella monet tekijät, kuten kohonnut verenpaine, diabetes tai tupakointi. Myös vyötärönympäryksen mitta, vähäinen liikunta-aktiivisuus ja lähisuvun sydän- ja verisuonisairaudet vaikuttavat lääkärin arvioon siitä, onko kolesterolilääkitys tarpeen.

Jos potilas on jo sairastunut valtimotautiin ja saanut esimerkiksi sydäninfarktin, statiinilääkitys aloitetaan aina, koska kolesteroli tulee laskea mahdollisimman alas.

Huonon kolesterolin eli LDL:n korkea taso voi yksinkin olla syy aloittaa valtimotaudeilta ennaltaehkäisevä statiinilääkitys, vaikka kokonaissairastumisriski olisi muutoin pieni. Jos LDL-kolesterolia on veressä liikaa, sitä kiinnittyy verisuonten seinämiin, jolloin verisuonet ahtautuvat ja niiden rakenne haurastuu.

Lue myös: Tietty vyötärömitta on lähes varma merkki metabolisesta oireyhtymästä – terveysriskit voi minimoida sulattamalla sentit ajoissa    

Mitkä ovat kolesterolilääkkeen hyödyt?

Kolesterolia alentavat lääkkeet ovat elintärkeä lääkeryhmä niitä käyttäville potilaille. Näin sen vuoksi, että ne pienentävät sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin sekä aivoverenkiertohäiriön riskiä. Toisaalta ne voivat estää myös sydän- tai aivoperäisen äkkikuoleman: aina sepelvaltimotauti ei ilmoita itsestään rasitusrintakivulla tai millään muullakaan oireella, ja joskus ensimmäinen merkki taudista on kuolemaan johtava infarkti.

Mikä on statiinien vaikutusmekanismi?

Statiinit estävät maksasoluja valmistamasta kolesterolia eli ne torppaavat maksan niin sanotun kolesterolisynteesin. Silloin maksa alkaa kaapata tehokkaammin kolesterolia pois elimistöstä. Tämän tapahtumaketjun ansiosta erityisesti huonon LDL-kolesterolin määrä veressä laskee. 

Kolesterolilääke ja lihaskivut. Nainen pitelee hartiaansa.
Arviolta muutama prosentti statiinien käyttäjistä saa lääkkeen sivuvaikutuksena lihashaittoja, Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala sanoo. © iStock

Kolesterolilääkkeen haittavaikutukset mietityttävät. Kuinka yleisiä statiinien aiheuttamat lihaskivut ovat?

Yleisin kolesterolilääkkeisiin liittyvä harhaluulo on se, että statiinit aiheuttaisivat herkästi lihaskipuja. Suomalaisista noin 700 000 henkilöä käyttää statiineja kolesterolin alentamiseen, ja heistä arviolta muutama prosentti saa lääkkeistä jonkinlaisia lihashaittoja.

Millaisia muita harhaluuloja statiineihin liittyy?

Toinen, melko yleinen harhaluulo on, että kolesterolilääke statiinia voi ottaa kuurina, jolloin kolesteroli laskee ja jonka jälkeen lääkkeen voi lopettaa. Jos erehtyy tekemään näin, kolesterolilukemat nousevat uudestaan lähtötasolle. Yleensä statiineja pitää käyttää koko loppuelämä, ellei potilas korjaa pysyvästi elintapojaan. Korjausliikkeistäkin huolimatta kolesteroliarvot voivat olla sen verran korkealla, että lääkettä on syytä syödä.

Kolmas väärä luulo on, että jos yhdenlainen statiini on aiheuttanut esimerkiksi lihaskolotusta, silloin mitkään statiinit eivät sovi. On kuitenkin mahdollista, että lääkkeen vaihto tekee tehtävänsä ja henkilö voi käyttää toisentyyppistä statiinia haitatta.

Lue myös: Kolesteroli alenee näillä ruokavalinnoilla jo viikoissa – kahvin valmistustavalla on yllättävän suuri vaikutus

Voivatko nivelkivut, painonnousu, erektiohäiriöt, muistihäiriöt, huimaus, rytmihäiriöt tai kohonneet maksa-arvot olla statiinien haittavaikutuksia?

Näistä vaivoista statiinin käyttäjillä on tutkimuksissa havaittu ainoastaan kohonneita maksa-arvoja. Maksa-arvot saattavat kohota statiinihoidon alkuvaiheessa noin 0,5–2 prosentilla lääkkeenkäyttäjistä, mutta nousu on yleensä lievää ja ohimenevää, ja arvot tasoittuvat hoidon jatkuessa.

Väliaikaisesti kohonneiden maksa-arvojen vuoksi statiinihoitoa ei ole syytä keskeyttää, elleivät arvot kohoa rajusti. Hoito keskeytetään, jos maksa-arvot nousevat kolminkertaisesti yli normaaliarvon ylärajan.  

Lue myös: Koholla olevat maksa-arvot eivät välttämättä oireile hälyttävästi – erikoislääkäri kertoo, milloin laboratoriokäynti kannattaa

Mitä tehdä, jos statiini aiheuttaa lihasoireita? Onko olemassa kolesterolilääke, joka ei aiheuta lihaskipuja?

Kannattaa lähteä uudestaan lääkäriin. Statiineja on kuusi eri vaihtoehtoa, ja jos käytössä oleva statiini ei potilaalle sovi, on aivan mahdollista, että jokin viidestä muusta sopii. Eniten lihaskipuja aiheuttaa tunnetusti simvastatiini, vähiten esimerkiksi rosuvastatiini ja pravastatiini.

Lihaskipu on usein myös annosriippuvaista. Maksimiannoksilla lihaskipuja saattaa tulla herkemmin, mutta jos annosta pienennetään, kipukin usein katoaa. Pienempikin statiiniannos kykenee madaltamaan kolesterolia.

Statiinin aiheuttama lihaskipu alkaa yleensä pian lääkkeen käyttöönoton jälkeen. Pidempään statiinia käyttäneellä mahdolliset lihaskivut ovat siten yleensä muun kuin statiinin perua.

Jos mikään statiini ei sovi, onko olemassa vaihtoehtoinen kolesterolilääke ilman statiinia?

Yksi vaihtoehto on lääke nimeltään etsetimibi, joka määrätään usein statiinin rinnalle jo alusta lähtien potilaalle, jolla on ollut sydäninfarkti. Yksin etsetimibin kyky madaltaa kolesterolia on kuitenkin melko heikko.

Vaihtoehtona kolesterolin alentamiseen ilman statiinia tai sen lisänä ovat uudemmat PCSK9-estäjät. Ne ovat pistettäviä lääkkeitä, joista on saatavilla kaksi eri vaihtoehtoa. Niitä käytetään kuitenkin vain poikkeustapauksissa, sillä niistä saa Kelan erityiskorvauksen vain tiukoin kriteerein. Pelkästään sen vuoksi, että statiinit eivät lihaskipujen vuoksi sovi, ei PCSK9-estäjiä korvattuna saa – toki potilas voi maksaa lääkkeen omasta pussista. Nämä lääkkeet ovat erittäin kalliita: vuoden kolesterolia alentava lääkehoito ilman Kela-korvausta maksaa noin 5 600 euroa. Statiinilääkkeen kustannukset tekevät vuodessa noin 40–60 euroa.

Mikä sitten avuksi, jos vaihtoehtoja ei tunnu riittävän? Aina voi kokeilla ennen statiineja lääkemarkkinoille tulleita fibraattilääkkeitä, mutta niillä on todetusti enemmän haittavaikutuksia kuin statiineilla. Ellei mikään auta, jäljelle jää elintapahoito: ruokavalio kuntoon, säännöllisesti liikuntaa, uni huoltoon, kiloja alas, tupakka pois ja alkoholille tiukat rajat.  

Lue myös Kotiliesi.fi: Vasta sydänkohtaus paljasti sepelvaltimotaudin – joogaava kasvissyöjä Kirsi, 65: ”Kuvittelin, että tauti hyppäisi ylitseni”

Voiko kolesterolilääkkeen lopettaa omin päin?

Kolesterolilääkkeen lopettaminen omin päin ei kannata. Kun lääkkeen lopettaa, kolesterolilukemat nousevat alkutasolleen. Jos lihasvaivojen syyksi epäilee statiinia, kannattaa mieluummin lähteä uudestaan lääkäriin.  

X