Terveys

Triglyseridiarvo koholla? ”Suurentunut triglyseridipitoisuus on 2000-luvun kolesteroli”, sanoo asiantuntija ja kertoo, mitä arvosta pitää tietää

Elämäntapojen muutos on saanut suomalaisten triglyseridiarvot nousemaan. Kohonnut pitoisuus voi viestiä monista terveysriskeistä, joten triglyseridit kannattaa ottaa tosissaan.

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Istock

Triglyseridiarvot kohoavat, ja syy löytyy usein elintavoista.

Elämäntapojen muutos on saanut suomalaisten triglyseridiarvot nousemaan. Kohonnut pitoisuus voi viestiä monista terveysriskeistä, joten triglyseridit kannattaa ottaa tosissaan.

Mitä ovat triglyseridit ja mitä tarkoittaa veren triglyseridiarvo? Mistä sen kohoaminen johtuu, ja mitä asialle voi tehdä?

Kysyimme HUSin sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri, dosentti Niina Matikaiselta kuusi kysymystä triglyseridiarvoista.

Mitä triglyseridit ovat?

”Triglyseridit eli rasvahappoketjut ovat veressä kiertäviä rasvoja. Ne ovat elimistön tiiviisti pakattuja energian lähteitä, joita voidaan varastoida rasvakudoksessa suuria määriä pahan päivän varalle, sillä rasvat eivät ole veteen liukenevia.”

Mitä triglyseridiarvo ilmaisee?

”Veren triglyseridipitoisuus ilmaisee vain sillä hetkellä veressä kiertävän pitoisuuden, joka muuttuu päivän aikana paaston, ruokavalion ja energiankulutuksen mukaan. Kuten kolesteroli, myös veriplasman triglyseridit ovat jakautuneet kooltaan ja koostumukseltaan erilaisiin rasvahiukkasiin. Triglyseridien mittauksesta, yhdistyneenä muihin terveystietoihin, voi saada tietoa esimerkiksi metabolisesta oireyhtymästä ja valtimotaudin riskistä.”

Milloin sanotaan, että triglyseridiarvo on kohonnut ja miksi näin voi käydä?

”Triglyseridipitoisuuden normaali pitoisuus on nuorella ja hoikalla henkilöllä paastossa alle 1,2 millimoolia litrassa (mmol/l). Triglyseridipitoisuus, joka on yli 1,7 mmol/l merkitsee yleensä suurentunutta tasoa.

Geneettisten tekijöiden, iän, rasvakudoksen lisääntymisen ja erityisesti insuliiniherkkyyden laskun myötä arvo suurenee. Myös ruokavalio, energiatasapaino ja alkoholin käyttö vaikuttavat veren triglyseridipitoisuuteen.”

Triglyseridiarvo laskee, kun muuttaa elintapojaan terveellisempään suuntaan.
Triglyseridiarvo lähtee laskemaan elämäntapojen muutoksella.

Mihin triglyseridiarvo vaikuttaa ja miten?

”Suurentunut triglyseridiarvo heijastaa kohonnutta valtimotaudin vaaraa tai on merkki metabolisesta oireyhtymästä, insuliiniherkkyyden laskusta tai rasvamaksasta. Kyse voi olla myös näistä kaikista tekijöistä.

Yleisesti kohonnut arvo lisää siis sydän- ja verisuonitautien vaaraa, ja erittäin suuret pitoisuudet (yli 10 mmol/l) myös haimatulehduksen riskiä. Siksi kohonnutta triglyseridiarvoa kannattaa alentaa.”

Mitä triglyseridiarvoista olisi tärkeää ymmärtää?

”Triglyseridimittaus voi paljastaa piileviä terveysongelmia. Erityisesti tyypin 2 diabeteksessa ja sen esiasteissa veren kolesterolipitoisuus voi olla normaalilla tasolla, ja suurentunut triglyseridipitoisuus saattaa olla ainoa todettava tekijä, joka kertoo haitallisesta rasva-aineenvaihdunnan muutoksesta. Tämä johtuu siitä, ettei tarkempia veren rasvahiukkasten ominaisuuksia voida mitata rutiinitutkimuksissa, kuten tavanomaisessa veren rasvaprofiilin mittauksessa.”

Mitä voi tehdä, jos oma triglyseridiarvo on suurentunut?

”Yleisin syy triglyseridipitoisuuden suurenemiseen liittyy elämäntapoihin: ylipainoon, nopeiden hiilihydraattien ja tyydyttyneen rasvan liialliseen saantiin sekä alkoholinkäyttöön.

Herkkyys triglyseridipitoisuuden nousulle on myös osin geneettistä, mutta onneksi elämäntapahoito, eli terveellinen ruokavalio, liikunta sekä pysyvä, pitkän tähtäimen painonhallinta, tehoaa pitoisuuden nousuun pääsääntöisesti riippumatta siitä, mistä syystä triglyseridipitoisuus on lähtenyt nousuun. Jos kokonaistilanne edellyttää diabeteksen tai korkeiden rasva-arvojen hoitoa, pienenee triglyseridipitoisuus usein myös tätä kautta.”

Lue lisää: Suunnitteletko terveellisempää elämäntapaa? Aloita elämäntapamuutos ostoskärrystäsi

Mikä on suomalaisten yleisin ongelma triglyseridiarvoihin liittyen?

”Perinteiset valtimotaudin vaaratekijät eli korkea kolesteroli, tupakointi ja verenpaine ovat nykyään pääosin hyvin hoidettuja. Suurentunut triglyseridipitoisuus onkin ”2000-luvun kolesteroli” eli ylipainoon, rasvamaksaan ja sokeriaineenvaihdunnan heikkenemisen yhdistyvä ja valtimotaudin riskistä kertova tekijä.

Elintapojen muutoksen myötä suurentunut triglyseridipitoisuus on yhä useamman suomalaisen ongelma. Vyötärönympäryksen kasvun myötä suurentuva triglyseridiarvo on selvä merkki siitä, että on aika harkita elämäntaparemonttia sairauksien ennaltaehkäisynä.”

X