Terveys

Valkosipulin 8 terveyshyötyä: tasaisempi verensokeri, parempi kolesteroli – ja apua jopa tulehdustilojen hillintään?

Toiset rakastavat valkosipulia, toiset taas vihaavat sitä. Ennen kuin tuomitset valkosipulin pelkän hajun vuoksi, anna sille mahdollisuus. Mielipiteitä jakava valkosipuli on nimittäin todellista luonnon superruokaa.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Valkosipuli sisältää runsaasti C- ja B-vitamiinia, folaattia, kalsiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa.

Toiset rakastavat valkosipulia, toiset taas vihaavat sitä. Ennen kuin tuomitset valkosipulin pelkän hajun vuoksi, anna sille mahdollisuus. Mielipiteitä jakava valkosipuli on nimittäin todellista luonnon superruokaa.

Jos olet tähän asti karttanut valkosipulia sen voimakkaan hajun vuoksi, tiesitkö, että persiljan pureskelu miedontaa valkosipulin hajua hengityksessä? Valkosipuli eli toiselta nimeltään kynsilaukka on mausteena ja luonnonlääkkeenä pitkään tunnettu rohdoskasvi. Valkosipulin salaisuuden taustalla on rikkipitoinen aminohappo nimeltään alliniini, josta syntyy myös valkosipulille ominainen haju ja maku.

Vähäkalorinen valkosipuli sisältää runsaasti C- ja B-vitamiinia, folaattia, kalsiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. Sen terveyshyödyistä on puhuttu jo pitkään. Valkosipulia on käytetty vuosien varrella mitä erilaisimpien vaivojen hoitoon, muun muassa haavojen puhdistamiseen, matojen häätöön, vatsavaivoihin, yskään sekä keuhko- ja tulehdustauteihin.

Valkosipulin tuoksu pääsee valloilleen, kun valkosipulia pilkkoo, raastaa tai muuten käsittelee.
Valkosipulin tuoksu pääsee valloilleen, kun valkosipulia pilkkoo, raastaa tai muuten käsittelee.

Keräsimme listan valkosipulin tähän asti todetuista terveyshyödyistä.

1. Tasapainottaa verensokeria

Valkosipulin on todettu parantavan paastoverensokeria sekä diabeetikoilla että terveillä henkilöillä. Parhaiten se näyttäisi toimivan diabeetikoilla, jotka ovat käyttäneet valkosipulia säännöllisesti vähintään kolmen kuukauden ajan. Lisäksi valkosipuli tasapainottaa ruokailun jälkeistä verensokerin nousua.

2. Suojaa eturauhassyövältä

Vuosituhannen alussa tehdyssä kiinalaistutkimuksessa havaittiin, että sipulikasvien, erityisesti valkosipulin, syöminen saattaa alentaa miesten riskiä sairastua eturauhassyöpään. Niillä miehillä, jotka söivät yli 10 grammaa sipulikasveja päivässä, havaittiin merkittävästi alentunut riski sairastua eturauhassyöpään verrattuna niihin, jotka söivät sipulikasveja vain vähän.

3. Laskee korkeaa verenpainetta

Korkeasta verenpaineesta kärsivien henkilöiden on todettu hyötyvän valkosipulin syömisestä. Kun korkeasta verenpaineesta kärsivät söivät tutkimuksessa runsaasti valkosipulia, heidän yläpaineensa laski tutkimuksissa 7–9 mmHg ja alapaineensa 4–6 mmHg. Korkea verenpaine on yksi merkittävimmistä sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttajista.

4. Parantaa kolesteroliarvoja

Valkosipuli voi laskea kokonaiskolesterolia ja laskea LDL-kolesterolia (low density lipoprotein) eli niin sanottua pahaa kolesterolia. Tutkimuksissa valkosipulin on todettu laskevan kolesterolia noin 10–15 prosenttia. Suurentunut kolesteroli on merkittävä valtimotaudin riskitekijä, ja korkean kolesterolipitoisuuden vuoksi vaara sairastua sydäninfaktiin ja aivohalvaukseen suurenee. Ravinnon laadulla ei ole suoraa vaikutusta hyvälaatuisen eli HDL-kolesterolin (high density lipoprotein) määrään.

5. Toimii luonnon antibioottina

Valkosipulin on huomattu tuhoavan bakteereja, viruksia ja sieniä. Valkosipulia voi kokeilla esimerkiksi kynsisienen tai lievän ihon hiivainfektion hoitoon. Sellaisenaan valkosipuli saattaa aiheuttaa ihoärsytystä, joten kannattaa kokeilla sitä hoitotoimiin esimerkiksi hauteena tai laimennettuna mehuna.

6. Suojelee ikääntymistä vastaan

Valkosipuli sisältää antioksidantteja, joiden on todettu suojaavan solujen tuhoutumiselta ja ikääntymiseltä. Siksi valkosipuli saattaa alentaa riskiä sairastua Alzheimerin tautiin tai dementiaan. Ikääntymisen myötä verisuonet kovettuvat ja menettävät kykyään venyä ja joustaa. Valkosipuli näyttäisi ehkäisevän myös tätä ikäriippuvaista valtimoiden kovetustautia.

7. Vahvistaa immuunipuolustusta

Valkosipuli vaikuttaisi vahvistavan immuunipuolustusta. Valkosipulin on todettu vähentävän flunssan oireita ja lyhentävän vilustumisoireiden kestoa.

8. Hillitsee tulehduksia

Tuoreen tutkimuksen mukaan valkosipulilla saattaa olla lieviä tulehdusta hillitseviä vaikutuksia. Tutkimuksessa valkosipulin käyttö pienensi tulehdustiloista kertovan CRP-proteiinin, interleukiini 6:n ja tuumorinekroositekijän (TNF) pitoisuuksia.

Lähteet: Avainapteekit.fiDuodecim-lehti, Healthline, NCBIOxford AcademicOxford AcademicTerveyskirjasto, Terveyskirjasto, TerveyskirjastoTerveyspotti, WebMD

Lue myösValkosipulia kutsutaan luonnon antibiootiksi

X