Hyvinvointi

Hiivatulehdus vaivaa – Kutinat kuriin luonnollisesti

Teksti:
Anna.fi

Ehkäise raskausajan hiivatulehdus

Hiivatulehdus voi muhia eri puolilla kehoa. Se viihtyy hyvin kosteissa, hautovissa paikoissa, kuten taivealueilla.

karpalomehu

Terveelläkin iholla elelee Candida albicans -niminen hiivasieni, joka on enimmäkseen harmiton, mutta voi joskus aiheuttaa ikävän tulehduksen. Tavallisimpia ovat sukuelinten sekä suun limakalvon hiivatulehdukset, mutta hiiva voi muhia myös muualla kropassa, varsinkin kosteissa, hautuvissa paikoissa kuten taivealueilla. Oireita ovat kihelmöivä kutina, punoitus ja arkuus. Suun hiivatulehdus eli sammas aiheuttaa lisäksi valkoisia peitteitä suun limakalvoille, naisilla emättimen hiivatulehdus lisää valkovuotoa.

Antibioottikuuri voi saada hiivan riehaantumaan, kun lääke tuhoaa haitallisten bakteerien lisäksi hiivan kasvua hillitseviä hyödyllisiä bakteereja. Raskaus, ehkäisypillereiden käyttö, hautovat ja hiostavat vaatteet, yleiskunnon heikkeneminen sekä eräät muut sairaudet altistavat hiivatulehdukselle. Hiivasieni käyttää ravinnokseen sokereita, joten runsas makean mussutus voi lisätä hiivatulehduksen riskiä. Hyvä hygienia, pesu vedellä tai miedolla pesuaineella sekä huolellinen kuivaus ennen pukeutumista ovat avuksi hiivan ehkäisyssä. Kovin ärhäkän tai jatkuvasti uusiutuvan hiivatulehduksen kanssa on parasta käydä lääkärin pakeilla varmistamassa, ettei kyseessä ole jokin muu tulehdus. Apteekista löytyy itsehoitolääkkeitä, mutta lievän hiivatulehduksen lannistamiseksi voi kokeilla myös luonnon apukeinoja.

1. Maitohappobakteerit

Tunnetuin ja kenties myös tehokkain konsti hiivatulehduksen hillintään on jogurtti sekä muut probioottisia maitohappobakteereja sisältävät valmisteet. Kylmähyllystä voi valita jogurttien ja piimän lisäksi esimerkiksi mehuja, mehukeittoja ja tehojuomia, joissa on asidofilus-, bifidus-, gefilus- tai reuteri-maitohappobakteereja. Maitohappobakteereita saa myös kapseleina. Riittävä määrä hyviä bakteereja pitää vähemmän terveelliset bakteerit kurissa ja tehostaa siten vastustuskykyä, mutta hyötybakteerit hillitsevät myös hiivojen kasvua elimistössä. Erityisesti antibioottikuurin aikana probioottivalmisteet voivat auttaa suojautumaan hiivatulehdukselta.

2. Kookosöljy

Lupaavia tuloksia hiivatulehduksen hillintään on löydetty kookosöljystä, jonka sisältämien rasvahappojen on tutkimuksissa todettu tuhoavan Candida-hiivasienikasvustoja. Lisäksi on havaittu, että alueilla, joilla kookospähkinä kuuluu arkiseen ruokavalioon, hiivatulehduksia esiintyy vähemmän kuin muualla. Neitsytkookosöljyn sisältämä lauriinihappo voi myös lievittää tulehduksen oireita. Kookosöljy valmistetaan kookospähkinän lihasta puristamalla, ja sitä voi käyttää muiden ruokarasvojen tapaan esimerkiksi leivontaan, paistamiseen, levitteeksi leivälle tai puuronsilmäksi. Kookosöljy on mieto öljy, jota käytetään sellaisenaan myös ihonhoidossa, joten sitä voi kokeilla ulkoisesti kutisevaan kohtaan.

3. Karpalo

Karpalo tunnetaan paremmin virtsatietulehdusten hoitajana, mutta siitä on hyötyä myös hiivan hillinnässä, ja karpaloiden syönti onkin vanhastaan tunnettu apu suusammaksen taltuttamiseen. Karpalo ei välttämättä tehoa kovin hyvin suoraan hiivasieneen, mutta marjan sisältämät proantosyanidiinit tekevät olosuhteet hiivan kasvulle epäsuotuisiksi ja hillitsevät tulehduksen oireita. Lisäksi karpalo on varsin hapan marja, ja hiiva viihtyy huonosti happamassa ympäristössä. Hiivatulehdusta hoitaessa on tehokkainta syödä kirpsakat karpalot sokeroimatta.

4. Valkosipuli

Vanha tuttu valkosipuli voi tuoda lievitystä myös hiivatulehduksiin. Valkosipulin sisältämä allisiini on terveydelle hyödyllinen aine, joka nitistää niin bakteereja, viruksia kuin sieniäkin, mutta ei häiritse elimistölle hyödyllisten bakteerien toimintaa. Valkosipulin yhdisteet kohentavat myös yleistä vastustuskykyä, jolloin tulehduksia ei synny kovin herkästi. Valkosipulista saa parhaan tehon syömällä sitä päivittäin, ja se onkin hyvä yleismauste melkein ruokaan kuin ruokaan. Tehokkainta valkosipuli on kuitenkin kypsentämättömänä, esimerkiksi marinoimalla valkosipulinkynsiä saat herkullisen ja terveellisen lisän salaattiin. Kannattaa silti muistaa kohtuus, sillä etenkin raa’an valkosipulin yletön syönti voi aiheuttaa närästystä ja muita vatsavaivoja.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.

Lue lisää:
Väestöliitto
Healthberry.fi
How to beat candida & yeast

Lähteet: Terveyskirjasto BioMed Central

Teksti: Anu Holopainen

X