Terveys

Nopea laihduttaminen ja 4 muuta tekijää, jotka voivat aiheuttaa rasvamaksan – tunnista riskit

Rasvamaksa on suomalaisten yleisin maksasairaus. Mutta tiedätkö, mikä kaikki voi saada maksan rasvoittumaan? Listasimme viisi asiaa, jotka voivat aiheuttaa rasvamaksan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Rasvamaksa paranee usein elintapojen muutoksella, kuten terveellisemmällä ruokavaliolla, liikunnan lisäämisellä ja alkoholinkäytön vähentämisellä.

Rasvamaksa on suomalaisten yleisin maksasairaus. Mutta tiedätkö, mikä kaikki voi saada maksan rasvoittumaan? Listasimme viisi asiaa, jotka voivat aiheuttaa rasvamaksan.

Alkoholi ei suinkaan ole ainut syy rasvamaksan syntyyn. Rasvamaksaa – eli rasvan runsasta kertymistä maksaan – voivat aiheuttaa myös muun muassa vyötärölihavuus, liiallinen sokerin saanti ja nopea laihdutus.

Listasimme viisi rasvamaksan riskitekijää.

1. Alkoholi

Runsas alkoholin käyttö on yleinen syypää rasvamaksaan. Epäterveellisiä juomatottumuksia kannattaa muuttaa jo siitäkin syystä, että maksa voi palautua jälleen normaaliksi, jos alkoholinkäyttöä selkeästi vähennetään.

2. Liian nopea laihduttaminen

Liian nopea laihtuminen kerää rasvaa maksaan. Siksi jopa anorektikolla voi olla rasvamaksa.

Jos laihdutus on vyötärölihavuuden tai ylipainon vuoksi aiheellista, se kannattaa tehdä maltillisesti. Sopiva tahti on 1–2 kilon painonpudotus kuukaudessa.

3. Vyötärölihavuus

Yleisin syy rasvamaksaan on vyötärölihavuus. Omenavartalo eli se, että rasvaa on kertynyt vatsan seudulle, lisää rasvamaksan riskiä myös normaalipainoisilla. Sairauksien riski kasvaa, kun vyötärön ympärysmitta ylittää naisilla 80 ja miehillä 94 senttimetriä.

Maksa paranee, kun vyötärölle kertyneestä rasvasta pääsee eroon. Jo muutaman prosentin painonpudotus vähentää maksan rasvaa yli kymmenen prosenttia.

Ruokavalion keventäminen, kasvisten suosiminen ja kovan rasvan vähentäminen ovat eduksi. Painoa kannattaa pudottaa maltilla, sillä liian nopea laihdutus on yksi rasvamaksan riskitekijöistä.

Myös liikunta tekee hyvää. Vaikka paino ei putoaisi, liikunta itsessään vähentää rasvaa maksassa, sillä se saa aineenvaihduntaan vauhtia.

4. Limut ja liiallinen hedelmäsokerin saanti

Hedelmäsokeri eli fruktoosi, jota on luonnostaan hedelmissä ja jota käytetään myös makeutusaineena, voi olla rasvamaksan syynä. Jos fruktoosia saadaan liikaa, maksa varastoi sen nopeasti sisäänsä rasvaksi.

Tutkimusten perusteella etenkin sokeripitoiset virvoitusjuomat näyttävät lisäävän rasvamaksaa, joten niiden runsasta käyttöä on syytä välttää.

5. Raskaus

Raskauteen liittyy usein maksamuutoksia ja se voi aiheuttaa rasvamaksaa. Akuutti raskauden aikainen rasvamaksa on harvinainen mutta vaarallinen tila, jonka syy on tuntematon. Se ajoittuu aivan raskauden loppuvaiheeseen.

Raskauden aikaisen rasvamaksan oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu (erityisesti oikealla puolella ylävatsaa) sekä keltaisuus. Akuuttia rasvamaksaa epäiltäessä on hakeuduttava pikimmiten lääkäriin.

Lähteet: Children’s Hospital of PhiladelphiaMunuais- ja maksaliitto, Terveyskirjasto, Terve maksa

X