Terveys

Kärsitkö korkeasta kolesterolista? Vältä silloin näitä ruokia ja juomia

Ovatko korkeat kolesteroliarvot sinunkin kiusanasi? Listasimme kolme yllättävää asiaa, jotka nostavat kolesterolia.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kolesteroliin vaikuttaa edullisesti ravinnon kovan rasvan vähentäminen ja pehmeiden rasvojen lisääminen.

Ovatko korkeat kolesteroliarvot sinunkin kiusanasi? Listasimme kolme yllättävää asiaa, jotka nostavat kolesterolia.

Korkeaa kolesterolia lasketaan ensisijaisesti elämäntaparemontilla: runsaasti kuituja ja vähän tyydyttynyttä rasvaa sisältävällä ruokavaliolla ja liikunnalla sekä niiden seurauksena painonpudotuksella. Tarvittaessa korkeaa kolesterolia voidaan joutua laskemaan lääkityksellä.

On yleisesti tiedossa, että kolesteroliin vaikuttaa suotuisasti ravinnon kovan rasvan vähentäminen ja pehmeiden rasvojen lisääminen. Mutta millaisilla yllättävillä asioilla kolesterolia saattaa tietämättään nostaa?

Nämä yllättävät asiat voivat nostaa kolesterolia:

Pannukahvi

Kahvilla on useita terveysvaikutuksia. Pannukahvia ei suositella kohonneesta kolesterolista kärsiville, sillä se sisältää diterpeenejä, jotka nostavat kolesterolia. Espressokahvikin on suodattamatonta, mutta siinä ei ole diterpeenejä yhtä paljon kuin pannukahvissa. Lisäksi espressoa juodaan pieniä määriä laimeaan kahviin verrattuna. Suodatinkahvi ja pikakahvi eivät sisällä diterpeenejä.

Granola

Vaikka granola vaikuttaa jyväiseltä herkulta, se voi olla myös melkoista höttöä ja nostaa kolesteroliasi. Tarkista, kuinka terveellistä granolasi todellisuudessa on. Kaupan hyllyt notkuvat monista runsaskuituisista granoloista, jotka sisältää kuituja yli 9 grammaa 100 grammaa kohden. Mitä runsaskuituisemman granolan valitset, sitä paremmin sen kuidut auttavat alentamaan kolesterolia ja pitävät pidempään kylläisenä.

Proteiinipatukat

Proteiinipatukoita markkinoidaan usein urheilijoille ja moni mieltääkin ne  terveellisiksi. Monissa proteiinipatukoissa rasva on kuitenkin enimmäkseen tyydyttynyttä, kovaa rasvaa. Syynää siis huolella proteiinipatukan tuoteseloste läpi ennen kuin uskot sen olevan terveellinen välipala.

Lähde: Terveyskirjasto, WebMD

X