Ravinto

Onko granola terveellistä? Muista tarkistaa nämä 5 asiaa tuoteselosteesta

Trendiherkku granola on nyt kaikkien huulilla. Monille on syntynyt mielikuva, että kyseessä on harvinaisen terveellinen tuote. Totuus ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kuivatuissa hedelmissä on vitamiineja ja antioksidantteja, mutta ne saattavat tehdä granolasta sokeripommin.

Trendiherkku granola on nyt kaikkien huulilla. Monille on syntynyt mielikuva, että kyseessä on harvinaisen terveellinen tuote. Totuus ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Etkö ole pitkään aikaan kuullut puhuttavan muromyslistä? Nyt saatat yllättyä: granola ja muromysli ovat aivan samaa tavaraa. Tavallisesta myslistä granolan erottaa valmistustapa: mysliä ei kypsennetä, kun taas granola paahdetaan joko uunissa tai pannulla.

Terveellistä granolaa voi helposti valmistaa itse. Jos kuitenkin haluat granolasi suoraan kaupan hyllyltä, kiinnitä tuoteselosteita tutkiessa huomiota näihin ainesosiin:

1. Sokeri

Granolat voivat olla todellisia sokeripommeja! Ja syypää ei ole välttämättä edes pelkkä lisätty sokeri. Jos seoksessa on mukana marjoja, myös ne nostavat granolan sokeripitoisuutta.

Suositeltava määrä sokeria on alle 10 % kokonaisenergiansaannista. Valitse kotiisi granola, jossa on vähemmän kuin 10 grammaa sokeria 100 grammaa kohden. Suosi granoloita, joissa ei ole lisättyä sokeria.

2. Rasva

Monet granolat sisältävät paljon rasvaa. Joukossa saattaa terveydelle haitallisten tyydyttyneiden rasvojen lisäksi olla runsaasti myös hyviä, tyydyttymättömiä rasvoja. Niitä granoloihin tulee esimerkiksi pähkinöistä ja siemenistä.

Rasvan määrää pohtiessa katse pitää kiinnittää juuri epäterveellisten, tyydyttyneiden rasvojen määrään. Poimi kaupan hyllyltä mukaasi granola, jossa on alle 3 grammaa tyydyttyneitä rasvoja 100 grammaa kohden.

3. Kuidut

Hyviä uutisia! Granolan sisältämä kaura tarjoilee keholle vatsaa helliviä kuituja. Mitä runsaskuituisemman granolan valitset, sitä paremmin sen kuidut auttavat alentamaan kolesterolia ja pitävät pidempään kylläisenä.

Kaupan hyllyt notkuvat monista runsaskuituisista granoloista, jotka sisältää kuituja yli 9 grammaa 100 grammaa kohden. Mitä enemmän, sen parempi.

4. Siemenet ja pähkinät

Jo pienessä määrässä siemeniä ja pähkinöitä on runsaasti proteiinia ja terveellistä rasvaa. Lisäksi siemenet ja pähkinät sisältävät myös kuitua, E-vitamiinia ja seleeniä. Miksipä et siis haluaisi näitä terveyspommeja myös granolaasi?

Jos haluat hifistellä, katso tarkkaan, mitä siemeniä tai pähkinöitä sekoituksessa on. Esimerkiksi kurpitsan siemenet ovat mainio kasvipohjainen sinkin lähde, pellavansiemenet ovat pullollaan omega-3-rasvahappoja ja auringonkukansiemenien syöminen on erinomainen tapa lisätä B1- ja E-vitamiinin saantia.

5. Hedelmät

Kuivatuissa hedelmissä on runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja. Ne kuitenkin sisältävät runsaasti sokeria ja voivat näin nostaa myös tuotteen kalorit kattoon.

Jos haluat syödä todella terveellisesti, osta kokonaan hedelmätön granola. Halutessasi voit itse lisätä ennen syömistä granolan sekaan tuoreita hedelmiä, joissa on varmasti kaikki vitamiinit tallella.

Lähteet: EviraInsideTracker, Pauluns, Syö hyvääWell+Good

Lue myös:

Jopa yhtä paljon sokeria kuin 100 grammassa karkkia – Varo näitä sokeriansoja

Mitä rasvaa söisin?

Vaihdoitko irtokarkit banaanilastuihin? Saatoit sortua terveysansaan

X