Hyvinvointi

Rasvamaksa voi aiheuttaa kylkikipua

Teksti:
Anna.fi

Minulla todettiin ultrassa rasvamaksa. Oikea kylkeni on ollut jo noin viisi kuukautta kipeä. Johtuuko se rasvamaksasta?

Rasvamaksa voi aiheuttaa kylkikipua

Maksa-arvoni olivat koholla, mutta ovat nyt laskemaan päin. Alkoholia käytän vähän. Mistä saisin apua rasvamaksaan ja kohonneisiin maksa-arvoihin?

Nainen 60 v.

Lääkärin vastaus

Rasvamaksa-taudissa maksan normaali kudos korvautuu rasvasolukolla ja maksan toiminta häiriytyy. Jos henkilö on normaalipainoinen eikä käytä säännöllisesti alkoholia, syy jää useimmiten selvittämättä. Puhutaan idiopaattisesta rasvamaksasta, joka voi olla täysin harmiton tila. Pientä epämukavuuden tunnetta voi tuntua oikean kyljen alla.

Liikalihavuus johtaa maksankin rasvoittumiseen. Jos siihen liittyy runsas alkoholin käyttö, on elämäntapoja muutettava. Liikakiloista on päästävä eroon ja alkoholi jätettävä kokonaan pois. Dieetin pitää olla tarkkaan suunniteltu ja erittäin niukkaenerginen.

Tilannetta seurataan verikokein, ja maksan kokoa voidaan mitata ultraäänitutkimuksilla. Maksasta voidaan ottaa seurantamielessä myös koepaloja. Jos maksa alkaa voida paremmin, niin kylkikipukin häviää. Jos häiriön syynä on kakkostyypin diabetes, on syytä huolehtia, että verensokeri pysyy hoitotasolla. Tässä yhteydessä seurataan myös veren lipidejä. Jos ne ovat koholla, on syytä käyttää niiden alentamiseen tarkoitettuja kolesterolilääkkeitä eli statiineja.

Rasvamaksan pahin mahdollinen lopputulos on maksakirroosi, joka ei parane, vaan voi aiheuttaa monenlaisia verenkierrollisia ja aineenvaihdollisia häiriöitä.

Hannu Myllärniemi, Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri

X