Terveys

Tietty vyötärömitta on lähes varma merkki metabolisesta oireyhtymästä – terveysriskit voi minimoida sulattamalla sentit ajoissa

Mittanauha esiin! Vyötärönympärys kertoo terveydestämme enemmän kuin vaa’an lukema. Sentit sulavat, veriarvot kohenevat ja terveysriskit talttuvat pienillä muutoksilla elintavoissa.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Häiriöt veren rasva- ja sokeriaineenvaihdunnassa ovat pitkään oireettomia. Ilman mittanauhaa piilevät terveysriskit jäisivät herkästi huomaamatta.

Mittanauha esiin! Vyötärönympärys kertoo terveydestämme enemmän kuin vaa’an lukema. Sentit sulavat, veriarvot kohenevat ja terveysriskit talttuvat pienillä muutoksilla elintavoissa.

Kuukausi, kaksi trikoissa ja paluu farkkuihin tuntuu tukalalta. Housut kiristävät vyötäröltä, eikä vetskari tahdo pysyä kiinni. Pitääkö tästä lähteä kaupoille ja hankkia kokoa isommat housut?

Sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Elina Pimiä kannustaa kysyjää ensimmäiseksi kaivamaan mittanauhan kaapista. Eikä nyt syynätä vaateostoksilla tarvittavia mittoja, vaan terveysriskejä. Vyötärön ympärysmitta kertoo niistä usein vaakaa paremmin.

– Jos naisella vyötärönympärys on 90 senttimetriä tai enemmän, hänellä on melko varmasti metabolinen oireyhtymä, Diabetesliiton asiantuntijalääkäri Pimiä kertoo.

Metabolinen eli aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä on rypäs useita terveyttä uhkaavia tekijöitä. Se tarkoittaa häiriötä verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa. Oireyhtymän alku ja juuri löytyy vyötäröltä.

Kiloja ei tarvitse pudottaa kahmalokaupalla: jo viiden prosentin painonpudotus voi korjata veren rasva- ja sokeriarvoja.

– Suurentunut vyötärönympärys on merkki vatsaontelossa ja sisäelinten ympärillä olevasta rasvasta. Rasvakudos on aktiivista kudosta, joka muuttaa aineenvaihduntaa, Pimiä avaa.

Vatsaontelon rasvasta vapautuu verenkiertoon runsaasti tulehdussoluja, jotka erittävät sytokiineiksi kutsuttuja aineita. Sytokiinit kulkeutuvat aineenvaihdunnastamme huolehtivaan maksaan, muuttavat sen toimintaa ja aiheuttavat insuliiniresistenssin. Siinä lihasten kyky käyttää veressä olevaa insuliinia heikkenee, jolloin verensokeri kohoaa ja puhkeaa kakkostyypin diabetes.

– Puhjennut diabetes on usein elinikäinen vaiva, mutta sen voi ehkäistä tarttumalla ensimmäisiin metabolisen oireyhtymän merkkeihin. Samalla ehkäisee myös valtimotauteja, uniapneaa ja kihtiä.

Lue myös: Pistelyä, kihelmöintiä ja puutumista jaloissa? Jalat voivat paljastaa alkavan 2 tyypin diabeteksen – näin testaat omat jalkasi

Pienikin painonpudotus edistää terveyttä

Metabolista oireyhtymää hoidetaan puuttumalla vyötärörasvaan. Kun sitä kautta vatsaontelon rasva vähenee, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt korjaantuvat.

Laihduttaminen vähentää rasvakudosta koko kehosta, ja ensimmäisenä rasva hupenee sisäelimistä. Kiloja ei tarvitse pudottaa kahmalokaupalla: jo viiden prosentin painonpudotus voi korjata veren rasva- ja sokeriarvoja.

Paino putoaa ruokavaliolla, liikunnalla ja huolehtimalla unesta. Niissä ei yleensä tarvitse tehdä isoja muutoksia. Tärkeintä on, että muutokset pysyvät menossa mukana loppuelämän.

Muutama muutos syömisessä kaventaa vyötäröä

Säännöllisestä ateriarytmistä huolehtiminen näkyy vyötäröllä. Syöminen tasaisin väliajoin pitää nälän ja siten ruoan määrän kurissa sekä estää verensokerin vaihteluita. Kovassa nälässä tulee tehtyä huonoja ruokavalintoja.

Aterialla syödyn ruoan määrän pitäminen kohtuullisena voi helpottua, kun syö aluksi vaikkapa alkusalaatin ja pitää sen ja pääruoan välillä pienen tauon. Näin kylläisyyshormoneille jää aikaan viestiä aivoille, että vähempikin pääruoka riittää.

Keventäjä suosii kasviksia. Puoli kiloa eli viisi, kuusi kourallista erivärisiä kasviksia päivässä vie vatsasta tilaa energiapitoisemmilta syötäviltä. Määrä ei ole suuri, jos sen jakaa päivittäisille aterioille.

Tupakka ja alkoholi keräävät kumpikin rasvaa vatsaonteloon. Alkoholin kohtuukäyttäjillä vatsaontelo­rasvan määrä jää maltillisemmaksi kuin alkoholia runsaasti nauttivilla ihmisillä.

Lue myös: Moni tietää, miten pitäisi syödä, mutta syö silti huonosti: syynä saattaa olla nälän hallinnan häiriytyminen

Metabolinen oireyhtymä. Henkilö kuntosalilla.
Liikunta ja erityisesti kuntosaliharjoittelu on tehokas tapa muuttaa kehon koostumusta ja lisätä lihasmassaa.

Lihasmassan lisääminen parantaa veriarvoja

Vyötärölihavalla kehon koostumus on vinksallaan eli kehossa on liikaa rasva- ja liian vähän lihaskudosta. Metabolinen oireyhtymä ei ole vain ylipainoisten vaiva, sillä hoikankin ihmisen kehossa voi olla lihaskudokseen nähden liikaa rasvaa.

Huono kehonkoostumus ei saa ainoana aikaiseksi metabolista oireyhtymää, vaan lisäksi tarvitaan perinnöllinen alttius. Perimään ei voi vaikuttaa, mutta kehon koostumukseen voi. Liikunta ja erityisesti kuntosaliharjoittelu on tehokas tapa muuttaa kehon koostumusta ja lisätä lihasmassaa. Samalla kun isot lihakset ahkeroivat, ne polttavat tehokkaasti niihin varastoitunutta sokeria.

Laihduttajan kannattaa pitää liikunta osana arkea. Tiukalla ruokavaliolla laihtuminen tapahtuu usein lihasten kustannuksella. Vaikka paino ei laskisi, säännöllinen liikunta parantaa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa.

Kaikki liike vilkastuttaa aineenvaihduntaa

Liikuntaa harrastavilla ylipainoisilla on selvästi vähemmän sisäelinrasvaa kuin niillä, jotka eivät harrasta liikuntaa. Liikunnan ei tarvitse olla vain kuntoliikuntaa, vaan yksittäinenkin askel vie kohti terveyttä. Jo kolmen minuutin kävely jokaisen valveillaolotunnin aikana kuluttaa viikossa energiaa enemmän kuin kaksi hikistä treenituntia.

Pienikin liike ja pelkkä istumisen tauottaminen virittää sokeriaineenvaihdunnan. Jos muu liikkuminen jää vähiin, osa päivittäisestä istumisesta kannattaa korvata seisomisella.

Metabolinen oireyhtymä. Mittanauha ja vaaka.
Mittanauha on vaakaa parempi mittari terveydelle.

Vyötäränympärys paljastaa terveysriskit

Häiriöt veren rasva- ja sokeriaineenvaihdunnassa ovat pitkään oireettomia. Ilman mittanauhaa piilevät terveysriskit jäisivät herkästi huomaamatta. Vyötärönmittaa kannattaa seurata aina, jos vaatteet alkavat kiristää. Mitta otetaan suoliluun harjan ja alimpien kylkiluiden väliin jäävältä pehmeältä kohdalta eli tiimalasin keskikohtaa selvästi alempaa.

Jos mittanauha venähtää naisella yli 80 senttimetrin, kannattaa huolehtia, etteivät lukemat pääse suurenemaan. Miehen on hyvä valpastua, jos lukema ylittää 94 senttimetriä. Kun se on naisella 90 ja miehellä 100 senttimetriä, kannattaa pudottaa painoa.

Vaihdevuosissa rasva siirtyy herkästi vyötärölle

Estrogeeni säätelee naisella rasvakudoksen jakautumista. Se sijoittuu tyypillisesti lantiolle, takapuoleen, reisiin ja rintoihin. Kun estrogeenin tuotanto vaihdevuosissa hiipuu, rasvakudos siirtyy naisella omenamaisesti vatsalle ja vyötärölle.

Vaihdevuosissa lihasmassa alkaa huveta. Koska lihasmassa kuluttaa energiaa rasvakudokseen verrattuna kolminkertaisesti, paino tahtoo nousta. Voimaharjoittelu lisää lihasmassaa sekä -voimaa. Kun lihaksissa on ytyä, jaksaa arjessa paremmin.

Labrassa kannattaa poiketa säännöllisesti

Verensokeria, verenpainetta ja rasva-arvoja kannattaa seurailla viiden vuoden välein. Mittausväli lyhenee, jos lähisuvussa on valtimosairauksia. Jos arvot ovat koholla, lääkäri kertoo oikean mittaustiheyden. Varsinkin verenpaine tahtoo nousta iän myötä, jolloin paineita seurataan entistä tiiviimmin.

Painonhallinta, liikunta ja sydänystävällinen, vähän sekä suolaa että kovaa rasvaa sisältävä ruokavalio näkyvät hyvällä tavalla kohonneissa veriarvoissa.

Jos arvot kolmen kuukauden elintapamuutosten jälkeen ovat ennallaan, kannattaa aloittaa lääkehoito. Lääkkeet hoitavat verenpainetta ja kohonnutta verensokeria, mutta veren hyvään kolesteroliin vaikuttaminen ei lääkkeillä onnistu ja terveellisiä elintapoja tarvitaan jatkossakin. Kun niitä jaksaa noudattaa sinnikkäästi, lääkitys voidaan monesti myöhemmin purkaa.

Tyypin 2 diabeteksen riskiä voi selvittää Diabetesliiton riskitestillä.

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 2/2023.

X