Terveys

Pistelyä, kihelmöintiä ja puutumista jaloissa? Jalat voivat paljastaa alkavan 2 tyypin diabeteksen – näin testaat omat jalkasi

Jalkojen kihelmöinti ja muut oudot tuntemukset voivat olla merkki tyypin 2 diabeteksesta. Jalkojen tuntoaistin heikkeneminen on yleisimmin tiedetty oire diabeteksen aiheuttamista hermoston muutoksista. Jokaisen diabeetikon olisi hyvä tietää, mihin riskiluokkaan omat jalat kuuluvat.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Muutokset jalkojen tuntoaistissa voivat kertoa diabeteksesta.

Jalkojen kihelmöinti ja muut oudot tuntemukset voivat olla merkki tyypin 2 diabeteksesta. Jalkojen tuntoaistin heikkeneminen on yleisimmin tiedetty oire diabeteksen aiheuttamista hermoston muutoksista. Jokaisen diabeetikon olisi hyvä tietää, mihin riskiluokkaan omat jalat kuuluvat.

Tyypin 2 diabetes saattaa oireilla ensimmäisenä outoina tuntemuksina jaloissa. Diabetesliiton mukaan esimerkiksi jalkojen pistely, kihelmöinti, muutokset tuntoaistissa, krampit ja säryt voivat kertoa diagnosoimattomasta diabeteksesta.

Jos sinulla on muitakin diabeteksen oireita, kannattaa jalkojen erikoiset tuntemukset ottaa puheeksi lääkärissä tai terveydenhuollossa. Diabeteksen muihin oireisiin kuuluvat esimerkiksi väsymys, mielialan vaihtelut, näöntarkkuuden vaihtelut, janoisuus ja tiheä virtsaamistarve.

Tyypin 2 diabeetikoiden lähisukulaisten on hyvä tarkistuttaa verensokeriarvonsa aika ajoin, varsinkin jos ilmenee taipumusta keskivartalolihavuuteen.

Jos sinulla on diabetes, muista testata, onko jalkojesi tunto heikentynyt

Suomessa on noin 50 000 tyypin 1 diabeetikkoa. 2 tyypin diabeetikoita tiedetään olevan noin 300 000. Sen lisäksi arvioidaan, että noin 150 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.

Diabetesta sairastavista 15–25 prosenttia saa pitkäaikaisen jalkahaavan ja noin 20 prosenttia haavapotilaista joutuu alaraaja-amputaatioon. Diabeteksesta johtuvien ensimmäisten amputaatioiden määrä on arviolta 1000 vuodessa.

Lue myös: Heidi Kyrön Kiira-tyttären, 10, yölliset oireet paljastuivat yllättäen diabetekseksi: ”Elämäämme on annettu tällainen haaste, mutta me selviämme tästä”

Diabeetikoilla jalkojen omahoito ja jalkojen kunnon seuraaminen ovat tärkeitä päivittäisiä rutiineja. Sen lisäksi jalat tulisi tutkia vastaanotolla kerran vuodessa, jotta mahdolliset ongelmat havaittaisiin ja hoidettaisiin ajoissa.

Jalkojen tuntoaistin heikkeneminen on yleisimmin tiedetty muutos, jonka diabetes voi aiheuttaa hermostolle. Voit selvittää alustavasti kotona, onko jalkojesi tuntoaisti heikentynyt. Katso ohjeet alla olevalta Diabetesliiton videolta.

Jalkojen päivittäinen tutkiminen on erityisen tärkeää silloin, kun jaloissa on jo huomattu ongelmia. Hoitamattomina jalkaongelmat voivat johtaa vakaviin seurauksiin, jopa amputointeihin.

Jos sinulla on diabetes, tarkasta nämä asiat päivittäin

• Ovatko jalkapohjat, varpaiden välit ja kynnet kunnossa?
• Onko iho ehjä joka paikasta?
• Onko jaloissa paksuuntunutta tai halkeillutta ihoa?
• Onko jaloissa punoitusta, turvotusta, kuumotusta tai kipua?

Jos oireita ilmenee, omahoitoa tulee tehostaa ja seurata tilannetta. Jos vaiva ei parane tai se pahenee, ota yhteys terveydenhuoltoon.

Diabetes: lääkäri tutkii jalkojen tuntoa.
Diabetes voi oireilla ensimmäisenä jaloissa.

Mihin riskiluokkaan kuulut?

Jokaisen diabeetikon olisi hyvä tietää, mihin riskiluokkaan omat jalat kuuluvat. Riskiluokkia on neljä:

Riskiluokka 0: pieni riski

  • Jalkojen tunto on normaali, eikä jaloissa ole todettu diabeteksen aiheuttamia lisäsairauksia.
  • Vinkit: Huolehdi diabeteksen hyvästä hoidosta ja verisuonten terveydestä. Käytä hyviä, sopivia kenkiä ja liiku. Voimistele jalkojasi. Tutki jalkasi säännöllisesti.

Riskiluokka 1: kohtalainen riski

  • Jalkojen tunto on heikentynyt. Jalkojen verenkierrossa ei kuitenkaan ole todettu  häiriöitä eikä jalkojen rakenteellisia tai toiminnallisia ongelmia. Tunnon heikentyminen on yksi hermovaurion ilmentymä. Jalkoihin voi kehittyä myös muita diabetekseen liittyviä muutoksia.
  • Vinkit: Tutki jalkasi päivittäin. Jalkaterapeutin tekemä jalkojen tutkimus on tarpeen kerran vuodessa. Säännöllinen liikunta ja jalkajumppa ovat tarpeellisia.

Riskiluokka 2: suuri riski

  • Jaloissa on todettu tunnon heikentymistä. Lisäksi jalkojen rakenteessa ja/tai nivelten toiminnassa ja/tai verenkierrossa on tapahtunut muutoksia. Jalkojen riski haavautua on suuri.

Riskiluokka 3: erittäin suuri riski

  • Jaloissa on ollut pitkittynyt haava tai diabeteksen vuoksi on jo tehty amputaatio. Haavan uusiutuminen mahdollista.

Riskiluokissa 2 & 3 omatoiminen jalkojen hoito ja päivittäinen tutkiminen ovat todella tärkeitä. Jalkaongelmien hoitoon ja ongelmien uusiutumisen estämiseen voi tarvita myös apuvälineitä.

Jos oma riskisi on luokkaa 2 tai 3, anna jalkaterapeutin myös tutkia jalkasi säännöllisesti. Hanki jalkojesi suojaksi yksilölliset pohjalliset sekä niihin sopivat kengät, ja käytä niitä aina liikkuessa. Joskus kenkien käyttö saattaa olla tarpeellista myös sisällä. Niiden avulla estetään jalkojen rakenteellisten sekä nivelten toiminnallisten ongelmien pahentuminen sekä haavojen syntyminen.

Lähde: Diabetesliitto

X