Ihmissuhteet

Huolestuttaako ystävän tai puolison alkoholinkäyttö? 6 vinkkiä, miten otat aran asian puheeksi

Riippuvuus ei ole ainoa merkki alkoholiongelmasta. Haitallinen alkoholinkäyttö aiheuttaa fyysisiä ja psyykkisiä haittoja, eikä ihminen välttämättä itse tajua juovansa liikaa. Lue, miten läheisen alkoholinkäytön voi ottaa puheeksi.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Liiallisesta alkoholinkäytöstä aiheutuu monia haittoja, joita ei välttämättä edes tajua yhdistää juomiseen.

Riippuvuus ei ole ainoa merkki alkoholiongelmasta. Haitallinen alkoholinkäyttö aiheuttaa fyysisiä ja psyykkisiä haittoja, eikä ihminen välttämättä itse tajua juovansa liikaa. Lue, miten läheisen alkoholinkäytön voi ottaa puheeksi.

Alkoholi liittyy kulttuurissamme moneen sosiaaliseen tilanteeseen. Lasillisella voi olla mukava juhlistaa pienempiä tai suurempia tapahtumia tai rentoutua viikonloppuisin saunan jälkeen. Mutta entä jos juominen ei jää muutamaan lasilliseen tai sitä tapahtuu useampana päivänä viikossa?

Runsas alkoholin juominen näkyy erilaisina vaivoina

Runsas juominen aiheuttaa ajan mittaan oireita, joita ei välttämättä tule heti yhdistäneeksi alkoholinkäyttöön. Oireita voivat olla esimerkiksi univaikeudet, masennus tai vatsavaivat.

Useimmat alkoholin riskikäyttäjät pystyvät vähentämään juomista ja saamaan tilanteen kuriin omin avuin. Jos alkoholin haitallinen käyttö jatkuu, ennen pitkää riippuvuuden riski kasvaa. Riippuvuus kehittyy vähitellen, eikä ihminen välttämättä huomaa itse riippuvuuden mahdollisuutta. Alkoholismin oireisiin kuuluvat juomisen pakonomaisuus sekä vieroitusoireet.

Miten läheisen kanssa voi sitten ottaa puheeksi hänen alkoholinkäyttönsä, jos läheisen juomistapansa ja -tottumuksensa alkavat huolestuttaa? Aihe on usein arka, sillä päihteidenkäyttöön ja riippuvuuksiin liittyy paljon häpeää. Läheisestäsi saattaa helposti tuntua, että tuomitset hänet. Lähesty aihetta siis hienovaraisesti.

1. Odota sopivaa hetkeä

Valitse puheeksi ottamiselle hetki, jolloin läheisesi on selvä ja sopivalla tuulella puhumista varten. Jos sinusta tuntuu, ettei hän kuuntele, kokeile uudestaan toisella kertaa.

2. Älä puhu alkoholismista

Kannattaa välttää esimerkiksi kutsumasta ihmistä alkoholistiksi, sillä se varmasti asettaa hänet saman tien puolustuskannalle ja keskusteluyhteys voi olla menetetty.

Lisäksi suurin osa alkoholin ongelmakäyttäjistä ei ole varsinaisesti alkoholisteja. Alkoholismi on vakava riippuvuus, ja haitallista voi olla muukin kuin riippuvuuden kriteerit täyttävä alkoholinkäyttö.

3. Osoita syy ja seuraus

Hienovarainen mutta tehokas keino viedä asiaa eteenpäin on tuoda esiin alkoholin käytön seuraukset läheisesi elämässä.

Voit esimerkiksi huomauttaa, että hänen väsymyksensä saattaa johtua siitä, että alkoholin käyttö huonontaa unen laatua, tai että hän ei nähtävästi ehdi liikkua enää, koska tulee nautittua niin usein alkoholia.

4. Älä syyttele

Sen sijaan että syyttelisit läheistäsi, pysy positiivisena ja keskity muutoksen mahdollisuuteen. Kannusta häntä sanomalla, että hän voi ja pystyy muuttamaan elintapojaan terveellisemmäksi.

5. Ole kärsivällinen

Sen jälkeen, kun olet ottanut asian puheeksi, älä odota, että muutos tapahtuisi yhdessä yössä tai että läheisesi ryhtyisi yhtäkkiä absolutistiksi. Sen sijaan keskity tukemaan häntä silloin, kun hän valitsee olla juomatta.

6. Harkitse apujoukkoja

Jos oma panoksesi ei tunnu riittävän, pyydä läheisesi muita ystäviä tai perheenjäseniä mukaan puhumaan hänelle asiasta. Alkoholiriippuvuuden voi todeta lääkäri ja sen hoitoon voi saada ammattilaisten tukea.

Lähteet: EHYT, THL, THL, Huffington post, Good Men Project

X