Ruoka

Tätä keittiökapinetta todella rakastetaan ja vihataan – valtavaksi kasvaneessa suomalaisessa Airfryer-ryhmässä ”käydään välillä kovaakin vääntöä”

Airfryer on koukuttanut kotikokit, sillä sen kanssa ruoka valmistuu helposti ja nopeasti. Selvitimme, mihin kaikkeen laite taipuu ja kuinka välttää yleisimmät mokat.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock, Suvi Uusivirta

Airfryer on nopea ja tehokas apu keittiöön, kunhan sitä käyttää oikein.

Airfryer on koukuttanut kotikokit, sillä sen kanssa ruoka valmistuu helposti ja nopeasti. Selvitimme, mihin kaikkeen laite taipuu ja kuinka välttää yleisimmät mokat.

Airfryer eli kiertoilmakypsennin tai ilmafriteerauskeitin on hurmannut suomalaiset ruoanlaittajat. Suomalaisessa airfryer-vinkkeihin keskittyvässä Facebook-ryhmässä on jo yli 66 000 innokasta kokkia, ja määrä vain kasvaa. Yksi ryhmän ylläpitäjistä kertoo nyt, miksi hurahti laitteeseen ja mitä laitetta käyttäessä tulisi ottaa huomioon.

Kuin nopeampi ja tehokkaampi uuni

Airfryeriin hurahtanut kotikokkaaja Suvi Uusivirta kuvailee suomalaiset hurmannutta hittilaitetta nopeaksi ja tehokkaaksi uuniksi. Hän käyttää laitetta arjessaan noin kolme kertaa viikossa.

– Omaa arkeani helpottaa, kun ruoanlaitto on yksinkertaista ja nopeaa. Airfryer säästää aikaa, sillä se on nopeampi ja tehokkaampi kuin uuni, Suvi kertoo.

Esimerkiksi raaoista perunoista pilkotut lohkoperunat ja itse tehdyt lihapullat valmistuvat alkuvalmistelut mukaan lukien noin 20 minuutissa.

Laite toimii myös yhden ja kahden hengen talouksissa, kun uunin lämmittäminen pienten annosten lämmittämiseen veisi liikaa aikaa ja energiaa.

– Tuntuisi hölmöltä lämmittää uunia esimerkiksi yhden tai kahden karjalanpiirakan takia, Suvi miettii.

Helppouden lisäksi laite saa kiitosta myös siitä, että vaikka ruoka valmistuu kädenkäänteessä, laadusta ei tarvitse tinkiä.

– Mikrossa moni ruoka menee helposti löllöksi. Airfryer takaa ihanan rapean paistopinnan, Suvi kertoo.

Airfryerillä ruokiin saa helposti rapean paistopinnan, kuten tässä Suvin kokkaamassa makaronilaatikossa.

Airfryer-yhteisön koko yllätti – miehet erityisen aktiivisia

Suvi on yksi Airfryer vinkit ja ohjeet Suomi -Facebook-ryhmän ylläpitäjistä. Ryhmän suosio on tullut yllätyksenä.

– Kuulun moneen ruuanlaittoryhmään. Olen ilokseni pistänyt merkille, että tässä yhteisössä myös miehet ovat erityisen aktiivisia, Suvi kertoo.

Hän pohtii ilmiön johtunevan siitä, että monelle innokkaalle grillaajalle airfryer on ollut positiivinen yllätys. Liharuokien valmistuksesta ja oikeanlaisesta paistopinnasta käydään aktiivista keskustelua jäsenten keskuudessa.

– Laite on tuntunut saavan yhä useamman miehen myös leipomaan. En itsekään olisi ajatellut valmistavani fryerillä leivonnaisia, vaan toisin kävi. Nyt valmistan sämpylöitä ja leivonnaisia jatkuvasti, Suvi lisää.

Ryhmässä omat vinkit ja reseptit laitetaan innolla jakoon. Neuvoja annetaan täydelliseen paistopintaan tai vaikkapa laitteen hankintaan.

– Välillä käydään kovaakin vääntöä. Eniten väitellään siitä, minkämerkkinen laite ajaa asiansa parhaiten ja mitä laitteilla voi tai ei voi valmistaa, Suvi kertoo ja lisää, että asioista saa ja kuuluukin ryhmässä olla eri mieltä.

Airfryer on saanut monen innostumaan myös leipomisesta. Kuvassa Suvin valmistama suklaakakkupohja.

Lue myös: Leipurimestari kertoo kotileipurien viisi yleisintä virhettä 

Airfryer sai syömään monipuolisemmin

Omassa arjessaan Suvi huomaa, että kun ruoka on helppo valmistaa, tulee syötyä myös monipuolisemmin.

– Olen alkanut syödä paljon enemmän kasviksia. Esimerkiksi uunijuurekset valmistuvat fryerissä nopeasti – uunissa niiden valmistumista saisi odotella tuskastuttavan pitkään, Suvi sanoo.

Hän uskoo, että laitteen monipuolisuus koukuttaa monet.

– Laitteeseen ei kyllästy, sillä aina löytyy uusia ideoita ja uutta kokattavaa, Suvi kertoo.

Laitteella voi Suvin mukaan valmistaa lähes kaiken, mitä myös grillissä, mikrossa tai uunissa voisi tehdä. On kuitenkin pari poikkeusta, joiden valmistamiseen hän ei suosittelisi laitetta.

– Haudutettavat pataruuat, keitot ja puurot kannattaa suosiolla jättää väliin. Edes tämä laite ei taivu ihan kaikkeen, Suvi neuvoo.

airfryer valmistaa myös minipannukakut.
Airfryer valmistaa lähes kaikkea, mitä uunissa, grillissä tai mikrossakin. Tässä esimerkkinä Suvin taikomat minipannukakut.

Vältä nämä aloittelijan mokat

Suvi uskoo, että monet aloittelijoiden esteet ratkeaisivat sillä, että ennen laitteen käyttöönottoa malttaisi istahtaa ohjekirjan kanssa alas.

– Ei tämä ole mitään rakettitiedettä. Alkuun laitteeseen kannattaa perehtyä huolella. Kun laitteeseen tottuu, on helpompi alkaa soveltaa, Suvi sanoo.

Kun ohjeisiin ei perehdy kunnolla, tuote voi alkaa helposti esimerkiksi savuttaa. Moni airfryeriinsa tuskastunut kokeekin, että laite oli savuttamisen vuoksi virhehankinta.

Savuttaminen johtuu usein liian suurista tehoista, sanoo Suvi.

– Esimerkiksi kalaa valmistaessa laitetta ei kannata pistää ihan täysille. Savuttaminen on yleensä suuritehoisten laitteiden ongelma.

Yleiseksi nyrkkisäännöksi valmistukseen Suvi on käyttänyt seuraavaa: laske normaalin uunireseptin lämpötilaa noin 20 asteella ja puolita paistoaika.

Myös laitteen koko aiheuttaa monelle airfryer-aloittelijalle päänvaivaa.

– Moni ostaa liian pienen laitteen. Esimerkiksi nelihenkiseen perheeseen ei kannata valita pienintä mallia. On vähän kurjaa, jos koko perheen ranskalaiset joutuu valmistamaan monessa eri erässä, Suvi sanoo.

Entä pitääkö laadukkaasta laitteesta pulittaa itsensä kipeäksi?

– Alle sadalla eurolla voi saada toimivan ja hyvän laitteen. Lisäosat ovat usein turhaa ekstraa ja omilla, tavallisilla uunivuoilla ja astioilla pärjää aivan hyvin, Suvi vinkkaa.

X