Ruoka

Täydellinen pullataikina vaatii kolme vaihetta – parhaat vinkit pullataikinan tekoon ja pullien leivontaan

Etsitkö parasta pullataikinareseptiä? Näillä ohjeilla leivot kuohkeat pullat. Katso myös pikkuvehnästen, korvapuustien, gluteenittomien pullien ja pullataikinasta tehtyjen piirakoiden reseptit.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia, Jukka Pakarinen

Etsitkö parasta pullataikinareseptiä? Näillä ohjeilla leivot kuohkeat pullat. Katso myös pikkuvehnästen, korvapuustien, gluteenittomien pullien ja pullataikinasta tehtyjen piirakoiden reseptit.

Pullataikina vaatii kolme vaihetta: alustuksen, kohotuksen ja muotoilun. Lue vinkit näihin vaiheisiin ja leivo elämäsi herkullisimmat pullat, pehmeät ja kuohkeat.

Leivo tasalämpöisistä aineksista

Peruspullataikina syntyy maidosta. mielellään täysmaidosta, rasvasta, vehnäjauhoista, hiivasta ja mausteista. Halutessaan taikinaan voi lisätä kananmunan.

Kun aloitat taikinan teon, kerää kaikki ainesosaluettelossa luetellut raaka-aineet hyvissä ajoin esille työpöydälle. Näin huolehdit, että sinulla on kaikki tarpeellinen, eikä mikään aines taikinasta unohdu. Samalla varmistat kaikkien ainesten tasalämpöisyyden. Kylmät ainekset voivat hidastaa taikinan kohoamista huomattavasti.

Pullataikina tehdään yleensä maitoon ja kohotetaan hiivalla. Maidottoman pullataikinan voi tehdä mantelijuomaan, omenamehuun tai veteen. Silloin rasvana käytetään voin sijaan maidotonta margariinia. Kananmunalle allergiset voivat hyvin jättää taikinasta pois kananmunan ja voidella pullat esimerkiksi voisulalla.

Pullanleipojan välineet

Kaiva kaapista esille myös pullataikinan leivontaan tarvittavat välineet, niin työ sujuu sutjakkaasti.

 • iso kulho
 • vispilä
 • leivinpaperia
 • pullasuti
 • mittakannu
 • desilitramitta
 • kaulin, jos teet korvapuusteja
 • leivinlauta tai -alusta

Taikinan alustamiseen voi käyttää monitoimikonetta tai yleiskonetta. Tarkista kuitenkin koneen käyttöohjeesta, kuinka suurta taikinaa koneesi jaksaa vaivata. Älä lisää koko jauhomäärää kerralla, jottei taikinasta tule kovaa. Yleensä koneella tehtyyn taikinaan riittää hieman pienempi jauhomäärä kuin käsin alustettuun.

Pullataikina kohoaa hiivalla

Pullataikinaan tarvitaan hiivaa. Pullan voi leipoa tuorehiivasta tai kuivahiivasta.

Maito tai muu neste kuumennetaan ja hiiva sekoitetaan kädenlämpöiseen, noin 38-asteiseen nesteeseen. Ole tarkkana nestettä lämmittäessä. Tuorehiiva on elävää solumassaa ja se kuolee liian kuumassa nesteessä. Jos taikinaneste polttaa sormiasi, se on aivan liian kuumaa. Haalea, kädenlämpöinen neste on tuorehiivalle paras.  

Kuivahiiva vaatii hieman lämpimämpää nestettä. Lämmitä neste kuivahiivalle 42-asteiseksi. Kylmässä nesteessä hiiva kyllä toimii, mutta huomattavasti hitaammin.

Kun hiiva on sekoitettu nesteeseen, siihen lisätään muna, sokeri, kardemumma ja suola. Suola korostaa ja tuo esiin pullan parhaat maut.

Alusta jauhot taikinaan vähitellen

Pullataikina: alustaminen käsin
Kun taikina on paksua velliä, aloita käsin alustaminen lisäämällä jauhoja vähitellen taikinaa tunnustellen. © Jukka Pakarinen

Alustaminen on taikinan vaivaamista, jolloin taikinaan saadaan sopiva sitko. Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti vatkaten. Kun pullataikina on paksua velliä, aloita käsin alustaminen jauhoja lisäten. Käännä ja väännä taikinaa kulhossa. Lisää jauhoja vähitellen pullataikinaa tunnustellen.

Kovasta pullataikinasta syntyy kuivia pullia.  Pehmeä tai kokonaan sulatettu jäähtynyt rasva lisätään taikinaan vasta alustamisen loppuvaiheessa. Valmis pullataikina on pehmeää ja kimmoisaa. Se irtoaa kulhon reunoista helposti.

Kohota pullataikina vedottomassa paikassa

Alustettu pullataikina peitetään liinalla ja sen annetaan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa. Kohotuspaikka ei saa kuitenkaan olla liian lämmin. Älä jätä pullataikinaa kohoamaan kuuman patterin viereen. Kohotus on valmis, kun pullataikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Muotoile pullataikina mieleisiksi

Pullataikina: vaivaaminen
Kumoa pullataikina jauhotetulle leivinlaudalle ja vaivaa taikinasta pois ilmakuplat. © Jukka Pakarinen

Muotoiluvaiheessa pullataikinasta voi leipoa korvapuusteja, pikkupullia, kranssin tai pitkoa. Taikinasta voi kaulita piiraspohjan vaikkapa marjapiirakalle. Käsittele taikinaa leivinlaudalla ja käytä apuna jauhoja, jos taikina tuntuu tarttuvan laudan pintaan.

Kohota pullat ennen paistamista

Kun pullat on muotoiltu valmiiksi, ne kohotetaan vielä kerran pellillä ennen paistamista.  Saat pulliin kauniin ruskean pinnan, kun voitelet ne ennen paistamista kananmunalla tai maidolla.

Jos leivot maidottomia pullia, käytä voiteluun sokerivettä, tai vedestä, siirapista ja riisijuomasta sekoittua nestettä.

Pullien paistolämpötilat ja -ajat:

 • Pikkupullat ja korvapuustit 225 asteessa 10–15 minuuttia
 • Isot pullat 200 asteessa 15–18 minuuttia
 • Pullapitkot 200 asteessa 20-25 minuuttia

Korvapuustit perinteisesti ja uusin maustein

Korvapuusteja varten hyvin kohonnut taikina kaulitaan levyksi. Lisää taikinan ja pöydän väliin reilusti vehnäjauhoja, jotta taikina ei tartu kaulittaessa pöytään kiinni. Kun taikinalevy on valmis levitä sille kerros rasvaa, kanelia ja sokeria.

Pullataikina kaulittuna levyksi: korvapuustin täyte
Kanelilta ja sokerilta maistuvat muhkean pehmeät korvapuustit kuuluvat suosikkipulliin. © Jukka Pakarinen

Jos kaipaat peruskorvapuusteihin kanelin ja sokerin lisäksi muita makuja, kokeile tahmapuusteja. Lisää taikinalevylle esimerkiksi pieniä omenanpaloja, pähkinöitä tai rusinoita. Paista tahmapuustit vieri vieressä uunivuoassa. Kanelikierrepullista syntyy jouluinen leivonnainen, kun ne paistaa vuossa ja valkoisen sokerin korvaa ruskealla ja kanelin piparkakkumausteella.

Kookos-omenapulla täytetään korvapuustien tapaan, mutta myös nekin paistetaan uunivuoassa tahmapullien tapaan.

Pikkupullat kolmella tyylillä

Pullataikina taipuu pikkupulliksi, kun pyörittelet taikinan tangoksi, paloittelet tangon ja pyörittelet palat kuperan käden alla pöytää vasten pulliksi. Mieluisa pullan koko löytyy kokeilemalla. Jos taikina tarttuu käsiin, voit pyyhkäistä kämmeniin juoksevaa rasvaa tai vehnäjauhoja. Nostata pullat, voitele ja lisää halutessasi raesokeria tai hienoa sokeria pullien päälle ennen uuniin menoa.

Voisilmäpullat syntyvät pitkälti pikkupullien lailla. Leivo pullataikina pieniksi pulliksi ja kohota. Paina pullien keskelle sormella syvennys ja lisää syvennykseen nokare voita ja 1/2 teelusikallinen sokeria.

Puolukkapullat voi leipoa perinteisestä pullataikinasta tai tummista jauhoista. Puolukkaisiin pulliin painetaan voisilmäpullien tapaan kolo, joka täytetään puolukkasurvoksella ja siemensekoituksella.

Artikkelia on muokattu 16.4.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Leivo maailman pehmeimmät pullat tangzhong-menetelmällä – tästä metodista kotileipurit kuhisevat juuri nyt

X