Terveys

Piilevä sepelvaltimotauti on myös naisten sairaus – tunnistatko oireet ja keholliset hälytysmerkit?

Piilevä sepelvaltimotauti voi ilmoittaa itsestään moninaisin oirein. Jos sepelvaltimotautia ei hoideta, voi seurauksena olla henkeä uhkaava infarkti.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Naisten riski sairastua sepelvaltimotautiin kasvaa vaihdevuosien jälkeen.

Piilevä sepelvaltimotauti voi ilmoittaa itsestään moninaisin oirein. Jos sepelvaltimotautia ei hoideta, voi seurauksena olla henkeä uhkaava infarkti.

Sepelvaltimotauti on syöpien ohella suomalaisten kansansairaus. Mitä aiemmin sairaus todetaan, sitä tehokkaammin sitä voidaan hoitaa. Piilevä sepelvaltimotauti ei nimittäin parane itsestään.

Sepelvaltimotaudissa sydänlihaksen hapensaannista ja ravitsemuksesta huolehtivat valtimot ovat kovettuneet ja ahtautuneet. Ahtauma häiriinnyttää sepelvaltimoiden verenkierron ja aiheuttaa hapenpuutteen osassa sydänlihasta.

– Jos sepelvaltimotautia ei hoideta, ahtaumat etenevät. Sydäninfarktin yhteydessä ahtaumat saattavat tukkia koko suonen aiheuttaen äkillisen hapenpuutteen ja uhkaavan kuolion sydänlihaksessa, kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen Terveystalosta muistuttaa. 

Piilevä sepelvaltimotauti on myös naisten vaiva

Sepelvaltimotauti on suomalaisten keskuudessa edelleen hyvin yleinen. Viime vuosikymmeninä työikäisten miesten sairastumista sepelvaltimotautiin on pystytty vähentämään, joten sukupuolten väliset erot ovat tasoittuneet. Nykyään sepelvaltimotautiin sairastuu yhtä paljon naisia kuin miehiäkin. Tyypillisesti naiset sairastuvat sepelvaltimotautiin kuitenkin vanhempina kuin miehet. 

– Naisilla riski sairastua sepelvaltimotautiin kasvaa selvästi vaihdevuosien jälkeen, koska naissukupuolihormonit ehkäisevät valtimotaudin kehittymistä, Paavonen toteaa.   

Sepelvaltimotaudille altistavat korkea verenpaine ja korkeat veren rasva-arvot, diabetes, tupakointi ja perimä. Puututtavissa oleviin riskitekijöihin pyritäänkin tarttumaan heti. 

– Lääkäri laskee sepelvaltimotaudin riskilaskurilla, kuinka suuri riski potilaalla on sairastua sepelvaltimotautiin. Tuloksen perusteella hän päättää, onko potilaalle tarpeen aloittaa esimerkiksi kolesteroli- tai verenpainelääkitys. Tupakointia ja ylipainoa kannattaa välttää ja suosia muutenkin terveellisiä elämäntapoja, Paavonen muistuttaa.

Piilevä sepelvaltimotauti – oireet paljastuvat usein liikunnan aikana

Vaikka riski sairastua sepelvaltimotautiin kasvaa ikääntyessä, voi sepelvaltimotautiin sairastua nuorempikin.

Jos sepelvaltimotautiin sairastuu pari-kolmekymppisenä, on kyse yleensä synnynnäisistä sepelvaltimoiden rakennepoikkeavuuksista tai vakavasta ja perinnöllisestä rasva-aineenvaihdunnan häiriöstä. Tätä vanhemmilla riskiä lisäävät eniten elintavat ja perimä. 

– Omaa vointiaan on erityisen tärkeää tarkkailla, jos suvussa on esiintynyt sydänsairauksia ja lähipiirissä on sattunut nuorella iällä sydänperäisiä äkkikuolemia. 

Paavosen mukaan jokaisen on tärkeää harrastaa hengästyttävää liikuntaa, sillä muuten sepelvaltimotaudin oireet saattavat jäädä huomaamatta tai oireet voivat laimeta yleiseksi huonovointisuudeksi. Tällöin sepelvaltimotauti pääsee salakavalasti etenemään. 

Jos epäilet, että sinulla voisi olla piilevä sepelvaltimotauti, käänny lääkärin puoleen.

– Rasituksessa sydänlihaksen hapentarve on suurempi, ja silloin sepelvaltimoissa olevat kaventumat haittaavat sydänlihaksen hapensaantia. Tämän seurauksena henkilö voi tuntea voimistuvaa rintakipua, joka voi säteillä kaulalle, leukaperiin ja vasempaan olkavarteen. Kipu hellittää usein pikkuhiljaa, kun vauhtia hidastaa. 

Aina oireet eivät ole kuitenkaan kovin selviä. Myös esimerkiksi hengenahdistus voi olla oire piilevästä sepelvaltimotaudista. Lääkäri muistuttaakin, että edellä kuvatun kaltaisia oireita tuntiessaan on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle ja tutkimuksiin. 

Jos voimakas ja puristava rintakipu alkaa puolestaan levossa, voi kyseessä olla sydäninfarkti. Silloin on syytä tilata ambulanssi. Hoitamattomana sydäninfarkti on hengenvaarallinen sairaskohtaus, koska vauriokohtaan kehittyy tuntien kuluessa kuolio.

Sepelvaltimot voidaan TT-kuvata 

Jos rintakivun syynä on sydäninfarkti, aloitetaan hoito usein jo ambulanssissa: asetyylisalisyylihappo estää hyytymistä ja tukoksia, nitro helpottaa oireita, opioidilääkkeet lievittävät kipua ja beetasalpaajaa estää rytmihäiriöitä.

Sairaalassa suoneen syntynyt tukos pyritään avaamaan yleisimmin pallolaajennuksen avulla. Toimenpiteessä suonen sisälle viedään pallo, joka puristaa ahtauman suonen seinämää vasten ja avaa tukoksen. Ahtauman kohdalle asetetaan stentti eli verkkoputki, joka estää suonta tukkeutumasta uudestaan. 

– Jos useammassa suonessa on muutoksia tai potilaalla on esimerkiksi oireita aiheuttava läppävika, joka halutaan myös hoitaa, voidaan tehdä sydämen ohitusleikkaus. Avosydänleikkaukseen liittyy kuitenkin enemmän riskejä, joten pallolaajennus on yleisempi hoitomuoto, Paavonen kertoo.

Lue myös Kotiliedestä: Alle 50-vuotiaan sydänkohtaus on yllätys – näin se oireilee

Myös perinteisen varjoainekuvauksen tilalle on tullut uutta teknologiaa: sepelvaltimoiden TT-kuvaus. Tutkimuksen aluksi laskimokanyylin kautta annetaan varjoainetta, sepelvaltimoiden laajentuminen varmistetaan nitrosuihkeella ja tarvittaessa annetaan beetasalpaajaa hidastamaan sykettä. Tämän jälkeen kuvaus suoritetaan tietokonetomografialaitteella. 

– Tietokonetomografia on hyvä tutkimus, jossa riskit ovat pienet. Tutkimus tulee kysymykseen erityisesti silloin, jos oireet ovat epäselvät tai riski sairastua sepelvaltimotautiin on matala, Paavonen kertoo. 

Jos sepelvaltimotauti todetaan matalista riskitekijöistä huolimatta, aloitetaan usein kolesteroli- ja aspiriini- tai antikoagulanttilääkitys. Lääkityksen avulla pyritään ehkäisemään infarktin uusiutuminen.

X