Terveys

Kohonnut verenpaine ei anna varoitusmerkkejä – nämä kaksi keinoa ovat tehokkaimmat tavat saada verenpaine laskemaan

Koska kohonnut verenpaine ei yleensä varoittele itsestään, on vakava sairaus joskus sen ensimmäinen oire. Asiantuntija kertoo, mitkä ovat kohonneen verenpaineen riskitekijät ja tehokkaimmat keinot pitää verenpaine kurissa.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Etenkin silloin, jos verenpaine on todettu kohonneeksi, kannattaa hankkia verenpainemittari kotiin.

Koska kohonnut verenpaine ei yleensä varoittele itsestään, on vakava sairaus joskus sen ensimmäinen oire. Asiantuntija kertoo, mitkä ovat kohonneen verenpaineen riskitekijät ja tehokkaimmat keinot pitää verenpaine kurissa.

Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, vain joka viidennen suomalaisen verenpaine on ihanteellisella tasolla. Koska kohonnut verenpaine ei juurikaan oireile, sadat tuhannet suomalaiset kärsivät siitä todennäköisesti tietämättään.

Kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen varoittaa kohonneen verenpaineen vaaroista, sillä se on maailmanlaajuisesti eniten terveitä elinvuosia vähentävä tekijä.

– Kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja sydäntä. Kohtalokkain verenpainetaudin seuraus on aivoverenvuoto tai aivoinfarkti. Kohonnut verenpaine lisää myös esimerkiksi rytmihäiriöiden, sepelvaltimotaudin, munuaisten vajaatoiminnan ja muistisairauden vaaraa.

Mitä verenpaineella oikeastaan tarkoitetaan?

– Verenpaine tarkoittaa ihmisen valtimoissa vallitsevaa painetta. Se mahdollistaa veren ja sen sisältämän hapen ja ravinteiden kulkemisen valtimoita pitkin elimistön käyttöön, Paavonen kertoo.

Verenpaine ilmoitetaan kahdella luvulla. Niistä suurempi eli yläpaine kertoo verisuonistoon kohdistuvan paineen sydämen supistuessa. Alapaine puolestaan ilmoittaa paineen, joka verisuonistossa vallitsee sydämen supistusten välissä. Verenpaineen mittayksikkönä käytetään elohopeamillimetriä, mmHg. Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80 mmHg.

Suola, ylipaino, stressi, alkoholi ja tupakka kohottavat verenpainetta

Verenpaine kohoaa, kun verisuonten jäykkyys lisääntyy. Muutosta vauhdittaa ikä, mutta eniten verenpainetta nostavat huonot elintavat. Miten verenpaineen kohoamista voi ennaltaehkäistä?

– Tärkeimmät tekijät ovat suolan käytön vähentäminen ja normaalipainossa pysyminen. Esimerkiksi neljän prosentin painonpudotus laskee tutkimusten mukaan yläpainetta noin kuusi elohopeamillimetriä ja alapainetta neljä elohopeamillimetriä, Paavonen sanoo.

Muita verenpainetta laskevia tekijöitä ovat runsaan alkoholinkäytön välttäminen, tupakoinnin lopettaminen, kestävyysliikunnan säännöllinen harrastaminen, kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen ja stressitasojen madaltaminen.

Paavosen mukaan osalla verenpainetautia sairastavista kohonnut verenpaine johtuu kuitenkin geneettisistä syistä tai jostakin harvinaisesta verenpainetta kohottavasta tilasta, johon ei voi elintavoilla vaikuttaa.

– Jos molemmat vanhemmat ovat joutuneet aloittamaan verenpainelääkityksen jo esimerkiksi neljänkymmenen ikävuoden paikkeilla, on hyvin todennäköistä, että joutuu myös itse aloittamaan lääkityksen – huolimatta siitä, että eläisi terveellisesti, hän sanoo.

Lääkitys on tehokas, mutta hyvät elintavat ovat edelleen tärkeät

Jos verenpainetaso on koholla elintapamuutoksista huolimatta, joudutaan usein aloittamaan verenpainelääkitys. Lääkityksen teho perustuu ensisijaisesti kolmeen peruspilariin: se laajentaa verisuonia, vähentää tahdosta riippumattoman autonomisen hermoston toimintaa sekä poistaa elimistöstä nestettä ja suolaa.

Lääkityksen tehoa olisi hyvä seurata verenpaineen kotimittauksilla, joiden tulokset esitetään säännöllisesti lääkärille.

– Verenpainelääkitys valitaan yksilöllisesti. Kun aiemmin aloitettiin yksi lääke ja sen annosta suurennettiin asteittaan, nyt suositellaan jopa aloittamaan useammalla verenpainelääkkeellä. Näin tehdään siksi, että lääkkeiden sivuvaikutukset ovat todennäköisempiä suurilla kuin pienillä annoksilla, Paavonen sanoo.

Lääkitys on onneksi tehokas. Sen ansioista esimerkiksi aivoinfarktien ajatellaan vähenevän arviolta 35–40 prosentilla, sydäninfarktien yli 20 prosentilla ja sydämen vajaatoiminnan jopa 50 prosentilla. Paavonen kuitenkin korostaa hyvien elintapojen merkitystä, vaikka lääkitystä joutuisikin käyttämään.

– Verenpainelääkitystä voidaan vähentää tai sen käyttö jopa lopettaa, jos verenpaineen kohoamiseen johtaneet syyt saadaan korjattua. Eli samaan tapaan kuin esimerkiksi aikuisiän sokeritauti, on koholla oleva verenpaine usein lähtökohtaisesti elintavoilla hoidettavissa oleva vaiva.

Kotimittaus on luotettava tapa selvittää oma verenpaine

Verenpaineen mittaus on helppo keino seurata omaa perusterveyttä. Paavonen kannustaa etenkin työterveyshuollon ulkopuolelle jääviä huolehtimaan oman verenpaineen säännöllisestä mittaamisesta itsenäisesti.

– Verenpainetta olisi hyvä ryhtyä mittaamaan edes silloin tällöin 30 ikävuodesta ylöspäin. Etenkin silloin, jos verenpaine on todettu kohonneeksi, kannattaa verenpainemittari hankkia kotiin.

Mittauksen tekeminen kotona vähentää myös lukemien vääristymistä, sillä lääkärin vastaanotolla verenpaine saattaa kohota jännityksen takia.

– Parhaan kuvan omasta verenpaineestaan saa mittaamalla sen kotona muutamana päivänä aamuin illoin ja laskemalla tulosten keskiarvon. Ennen mittausta tulisi välttää noin puolen tunnin ajan liikuntaa, kofeiinia tai alkoholia sisältäviä juomia ja tupakointia.

Koska kohonnut verenpaine ei yleensä varoittele itsestään, voi esimerkiksi aivoinfarkti olla valitettavan usein sen ensimmäinen oire.

– Vakavien seurausten ennaltaehkäisemiseksi jokaisen olisi hyvä olla selvillä omasta verenpaineestaan. Jos verenpaine on vaarallisen korkealla, voi oireina olla huimausta, rintakipuja ja näköhäiriöitä. Mutta tällöin puhutaan jo päivystyshoitoa vaativasta tilasta.

Asiantuntijahaastattelun lisäksi artikkelin lähteenä on käytetty Sydänliiton Sydän.fi-sivustoa, Duodecim Terveyskirjastoa, Käypä hoito -suositusta ja UKK-Instituuttia.

X