Ihmiset

Melanoomaan sairastunut Marja Kihlström sai terveen paperit – kertoo nyt, miksi salasi syöpädiagnoosin lähes vuoden ajan

Melanoomasta toipunut Marja Kihlström kehottaa näyttämään ihomuutoksia lääkärille.

Teksti:
Linda Martikainen
Kuvat:
Tiia Ahjontuli ja Otavamedia

– Elämä tuntuu nyt tosi arvokkaalta. Totta kai arki välillä ketuttaa, mutta hankalina hetkinä ajattelen, että hei, minä saan elää. Kaikki on ihan hyvin, Marja sanoo.

Melanoomasta toipunut Marja Kihlström kehottaa näyttämään ihomuutoksia lääkärille.

Juontaja ja seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmillä todettiin viime keväänä melanooma. Tammikuun kontrollissa hän sai terveen paperit.

– Käyn noin kerran kuussa terapiassa. Tuollaista asiaa pitää usein käsitellä sekä silloin, kun kuulee sairastuneensa, että silloin, kun kuulee olevansa terve, Marja kertoi Heinähattu, Vilttitossu ja kana -elokuvan kutsuvierasensi-illassa Helsingin Tennispalatsissa.

Marja odotti lähes yhdeksän kuukautta ennen kuin kertoi julkisesti syövästään. Syynä oli muun muassa se, että diagnoosi oli aluksi hieman epäselvä. Marja halusi myös käsitellä asiaa ensin terapiassa ja perheensä kanssa.

– Halusin kertoa siitä myös julkisesti, koska usein ihmiset menevät liian myöhään näyttämään luomiaan ja ihomuutoksiaan lääkärille. Melanooman on ajateltu olevan vanhojen ihmisten syöpä, mutta se voi löytyä pari-kolmekymppisiltäkin. Joten jos on jotain, mikä huolestuttaa, kannattaa mennä lääkäriin!

Melanoomadiagnoosi oli pysäyttävä kokemus Marjalle. © Tiia Ahjontuli ja Otavamedia

Myös puoliso hakeutui terapiaan

Marjan Matti-puoliso ja perhe ovat olleet tukena.

– Diagnoosini jälkeen myös Matti meni heti juttelemaan terapeutille. Arvostan sitä. Vakavat sairaudet vaikuttavat aina myös läheisiin, joten heidänkin kannattaa hakea apua ja pitää itsestään huolta.

Melanoomadiagnoosi pysäytti Marjan.

– Elämä tuntuu nyt tosi arvokkaalta. Totta kai arki välillä ketuttaa, mutta hankalina hetkinä ajattelen, että hei, minä saan elää. Kaikki on ihan hyvin.

Lue myös Kotiliesi.fi: Timo Lavikainen paljastaa upean hääkuvansa – rakkaustarina sai alkunsa unesta: ”Uni kävi lopulta toteen”

X