Hyvinvointi

Uusi iltapala toi avun Heidi Willmania piinanneeseen unettomuuteen: ”Älyttömän iso merkitys”

Heidi Willmanin unettomuus helpotti elämäntapamuutoksen ja uuden iltapalan myötä. Heidin ”unilääkkeen” vaikutus ei ole tuulesta temmattu, asiantuntija vahvistaa.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock ja Tiia Ahjotuli

Heidi Willman muutti iltapalaansa ja huomasi nukkuvansa sikeämmin.

Heidi Willmanin unettomuus helpotti elämäntapamuutoksen ja uuden iltapalan myötä. Heidin "unilääkkeen" vaikutus ei ole tuulesta temmattu, asiantuntija vahvistaa.

Yrittäjä Heidi Willman, 42, tietää mitä tarkoittaa nukkua huonosti. Herkkäunisuus yhdistettynä vaihdevuosien alkamiseen kuutisen vuotta sitten tarkoitti, että hän heräili käytännössä yöt läpeensä. Myös illalla nukahtamisessa oli vaikeuksia, ja uni saattoi tulla vasta aamukolmelta.

– Jokainen tietää, mikä sellaisesta on lopputulos: ei jaksa pitää itsestään huolta, ei urheilla, eikä työkykykään ole paras mahdollinen. Päiväunia oli usein pakko ottaa, ja nukahtamislääkkeitäkin kokeilin, Heidi kuvaa kuuden vuoden unettomuustaivaltaan.

Tilanne sai täyskäännöksen viime vuoden marraskuussa, jolloin Heidi ryhtyi ”koekaniiniksi” ystävänsä fitnessvalmennusohjelmaan.

– Ystäväni opiskelee fitness-valmentajaksi ja keskittyy erityisesti aikuisten naisten hyvinvointiin. Hän teki minulle osana näyttötyötään ruokavalion ja treeniohjelman, jota aloin marraskuussa noudattaa.

Kaurapuuro rauhoitti vatsan ja unen – heräilyt vähenivät

Valmentajan tekemään ohjelmaan kuuluu liikuntaa kuusi kertaa viikossa sekä säännöllinen, terveellinen ja monipuolinen ruokailu. Heidi liikkui useita kertoja viikossa jo aikaisemmin, mutta valmennusohjelma on tehnyt urheilusta säännöllisempää: hän treenaa lihaskuntoa ja aerobista kuntoa molempia kolme kertaa viikossa.

Päivän aterioihin kuuluu iltakaurapuuro. Se on osoittautunut Heidin mukaan todelliseksi ihmelääkkeeksi unettomuuteen.

– Koen, että puuro rauhoitti huomattavasti yöuniani. Viikon, parin jälkeen ohjelman aloittamisesta kiinnitin huomiota siihen, että uneni oli selvästi parantunut. Nukahdan helpommin, nukun paremmin ja ennen kaikkea heräilen vähemmän. Kun ennen heräsin 5–6 kertaa yössä, nyt niin tapahtuu enää kerran tai kaksi, hän kuvaa.

Myös unen laatu on Heidin tuntuman mukaan kohentunut. Uni on syvempää ja palauttavampaa, mistä on todisteena pirteämpi olo päiväsaikaan.

Heidi kertoo elämäntapamuutoksestaan ja parantuneesta unestaan myös Instagram-tilillään:

Heidi yhdistää unenlaadun paranemisen nimenomaan kaurapuuroon. Puuro tuntuu sopivan hänelle, ja myös valmentajan näkemyksen mukaan se parantaa unta.

– Valmentajani sanoi, että kaurapuuro on yksi iso tekijä hyvän unen saavuttamisessa. Puuro myös rauhoittaa herkkää vatsaani illalla ja tuntuu olevan täydellinen iltapala minulle. Vaikka syön sitä ison lautasellisen juuri ennen nukkumaanmenoa, oloni ei aamulla ole täysi vaan tunnen olevani nälkäinen.

Hän lisää, että kokonaisvaltaisella elintapojen muutoksella on varmasti myös osuutensa parantuneeseen uneen.

– Mutta iltapuurolla on tässä älyttömän iso merkitys.

Lue myös: Kaurapuuro aloittaa päivän lempeästi – 5 ohjetta, jotka saavat sinut odottamaan aamua vesi kielellä

Asiantuntija: Kaurapuuron hiilihydraatit tehostavat nukahtamista edistävän tryptofaanin imeytymistä

Heidin tuntuma kaurapuuron hyvästä vaikutuksesta uneen ei ole tuulesta temmattu.

Kaurapuuro tunnetaan unta edistävistä vaikutuksistaan. Sen sisältämä runsas hiilihydraattimäärä voimistaa unta tukevan aminohapon, tryptofaanin imeytymistä elimistössä.

– Tietyt ruoka-aineet voivat edistää nukahtamista. Tryptofaani on yksi ravinnon nukkumattina toimivista ainesosista, kertoo farmasian tohtori, ravitsemusasiantuntija Heli Bollström Annan aihetta käsittelevässä jutussa.

Tryptofaanista muodostuu elimistössä ”unihormoni” melatoniinia sekä serotoniinia. Melatoniini on käpylisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee univalverytmiä ja auttaa elimistöä sopeutumaan pimeän ja valon vaihteluihin. Se myös jouduttaa nukahtamista.

Serotoniini on onnellisuushormoniksikin kutsuttu hermovälittäjäaine, joka myös vaikuttaa unenlaatuun, nukkumiseen ja vireyden taustalla vaikuttavaan uni-valverytmiin.

Elimistö ei valmista tryptofaania itse, vaan se on saatava ruoasta. Tryptofaania sisältäviä elintarvikkeita ovat muun muassa kala, liha, kananmuna, soija ja maitotuotteet. Myös banaani ja jotkut pähkinät ovat hyviä tryptofaanin lähteitä.

Hiilihydraatit puolestaan tehostavat tryptofaanin imeytymistä.

Maitoon keitetty tai maitotuotteiden kanssa nautittu kaurapuuro on siis todellinen hyvän unen kombo. Ei liene sattumaa, että se on perinteisesti ollut pikkulapsiperheissä suosittu iltapala.

Lue myös Kotiliesi.fi: Uniongelmien taustalla voi olla serotoniinin puute

Maitoon tehty kaurapuuro on unettava iltapala.
Kaurapuuron hiilihydraatit auttavat nukahtamaan. © iStock

Kaurapuuroa aamuin illoin – ”En tarvitse enää päiväunia”

Myös aamu alkaa Heidin uudessa ruokavaliossa kaurapuurolla. Kaurahiutaleiden kulutus on perheessä kääntynytkin rajuun nousuun.

– Valmistan usein aamuisin ja joskus illallakin kaurapuuron samalla myös miehelleni ja lapsille.

Parantuneen unen myötä Heidi kertoo jaksavansa nyt kaikin tavoin paremmin.

– Minulla on tosi aikaansaava ja energinen olo. Jaksan urheilla ja touhuta lasten kanssa, enkä tarvitse enää päiväunia. Kokonaisvaltainen hyvinvointini on paljon parempi tällä hetkellä entiseen verrattuna.

Tuntuuko kaurapuuron suuhun lappaminen koskaan pakkopullalta?

– Aamupuuro kuului rutiineihini jo ennen valmennusta, joten siinä ei ollut mitään uutta. Iltapuuron suhteen olin aluksi vähän varuillani ja mietin, miten ihmeessä jaksan syödä ison lautasellisen puuroa joka ilta.

Tavasta on kuitenkin tullut osa elämää, eikä Heidi enää luopuisi siitä.

– Tietenkään iltapuuroa ei pidä kuorruttaa sokerilla tai hillolla. Itse syön sen terveellisten marjojen kanssa tai lisään päälle raejuustoa, hän kertoo.

Lue myös Kotiliesi.fi: 5 tapaa tehdä puurosta terveyspommi – resepti täydelliselle puurolle

X