Julkkikset

Aamunsa kaurapuurolla aloittava huippukokki Hans Välimäki paljastaa mehevän puuron salaisuuden

Keittiömestari Hans Välimäki tietää niksin, jolla kaurapuurosta tulee erityisen mehevää. Arkisin hän kokkaa omassa keittiössään lasten ehdoilla makaronilaatikkoa ja siskonmakkarakeittoa. Viikonloppuisin metsästystä harrastava huippukokki hauduttaa mausteisia patoja.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Otavamedian Arkisto

Hans Välimäki suunnittelee tarkkaan kotiruoan raaka-aineiden hankinnan, jotta tähteitä jää vähemmän.

Keittiömestari Hans Välimäki tietää niksin, jolla kaurapuurosta tulee erityisen mehevää. Arkisin hän kokkaa omassa keittiössään lasten ehdoilla makaronilaatikkoa ja siskonmakkarakeittoa. Viikonloppuisin metsästystä harrastava huippukokki hauduttaa mausteisia patoja.

Mitä söit tänään aamiaiseksi?

Kaurapuuroa, jossa on ruista ja taatelia ja johon lisäsin voisilmän sekä banaaniviipaleita. Mehevän puuron juju on yön yli liotetuissa hiutaleissa.

Mistä raaka-aineesta olet juuri nyt innostunut?

Ravuista ja kaloista. Ahven on aina inspiroiva, mutta myös silakkapihvit vievät kielen.

Millainen ruoanlaittaja olet?

Koulutukseni pohjautuu klassiseen ranskalaiseen keittotaitoon, mikä luo pohjan työlleni. Arkena laitan lasten ehdoilla kotiruokaa: makaronilaatikkoa ja siskonmakkarakeittoa. Viikonloppuisia haudutan mausteisia patoja. Harrastan metsästystä, ja viimeksi tein burgundinpataa kauriinpaistista.

Millainen keittiö sinulla on?

Itsesuunniteltu. Yläkaapit jätin pois, koska en pidä niistä. Välineitä säilytetään alalaatikostoissa ja -kaapeissa. Pöytäpintaa on runsaasti. Minulla on keittämisbunkkeri, jossa on kaksi induktio- ja kaasulevyä, iso uuni sekä tavallinen ja teppanyaki-grilli.

Keittiösi suosikki ja turhake?

Suosikkini on La Pavonin kahvinkeitin, joka kuumentaa veden juuri sopivan kuumaksi. Turhakkeita ei ole.

Pahin keittiömokasi?

Nuorena kokkina olin leikannut veitsellä sormeeni ja peittänyt haavan laastaritupolla. Silloin ei vielä lateksikäsineitä käytetty. Kesken wieninleikkeiden leivittämisen tajusin tupon hävinneen. Pian salista kuului säikähtynyt huuto, kun tuppo löytyi asiakkaan lautaselta.

Mikä on lempireseptisi?

Lapsuudenkotini pullaresepti, jota olen tuunannut. Alkujaan pullat tehtiin maitoon, mutta tajusin veden toimivan paremmin.

Mihin panostat ruoanlaitossa, missä pihistät?

En halua pihistellä ruoassa, sillä maku on tärkeintä. Olen oppinut suunnitelmallisemmaksi kotiruoan raaka-aineiden hankinnan suhteen, joten tähteitä jää vähemmän.

Mikä on ollut elämäsi ikimuistoisin ateria?

Vaimoni kanssa nautittu ateria palkitussa Blue Hill at Stone Barns -ravintolassa Pocantico Hillsin pikkukaupungissa Yhdysvalloissa. Oli talvi, joten pelkkään lähiruokaan erikoistunut ravintola tarjoili lähinnä kaalia, possua ja kalaa. Silti kaikki oli erinomaista. Tajusin keittiömestarin olevan vanha tuttuni. Matkan varrella näimme myös ruumiinvalvojaiset ja kuulimme ravintolan sijaitsevan Rockefellerien miljonäärisuvun mailla.

X