Ruokajutut

Kaurapuuro aloittaa päivän lempeästi – 5 ohjetta, jotka saavat sinut odottamaan aamua vesi kielellä

Paremmin ei päivä voisi alkaa. Samettinen kaurapuuro aloittaa päivän herkullisesti, hellii vatsaa ja pitää myös nälän loitolla. Kokosimme iloksesi viisi ihaninta kaurapuuroa, jotka tekevät aamuistasi luksusta.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kaurapuuroko muka tylsää? Höpsis! Pienellä vaivalla sitä voi viilata ja höystää lähes loputtomiin.

Paremmin ei päivä voisi alkaa. Samettinen kaurapuuro aloittaa päivän herkullisesti, hellii vatsaa ja pitää myös nälän loitolla. Kokosimme iloksesi viisi ihaninta kaurapuuroa, jotka tekevät aamuistasi luksusta.

Kaura on tällä hetkellä supertrendikästä ja siitä valmistettu puuro myös edullista ja herkullista ruokaa. Tylsää kaurapuuron syöminen ei todellakaan ole, sillä pienellä vaivalla sitä voi viilata ja höystää lähes loputtomiin. Uskoisitko, että kaurapuuro voi maistua jopa kurpitsapiirakalle?

Tärkeintä kaurapuurossa on pääraaka-aine eli kaurahiutaleet. Hiutaleissa on huimia eroja, joten kannattaa testata useampaakin merkkiä, jotta löydät oman suosikkisi.

Pikahiutaleille on aikansa ja paikkansa kiireaamuina, mutta todellista luksuskaurapuuroa saat valitsemalla höyryttämättömiä isoja kaurahiutaleita tai vaihteeksi vaikkapa kokonaisia kauraryynejä. Niistä valmistetun puuron kypsyminen vie aikansa, joten hissukseen haudutettu kaurapuuro sopiikin parhaiten leppoisiin viikonloppuaamuihin. 

Kaurapuuron voi valmistaa myös uunissa tai turvottaa tuorepuuroksi jääkaapissa. Lisää vaihtelua saat mausteilla, höysteillä sekä simppelisti nestettä vaihtamalla. Tässä viisi herkullista kaurapuuroa, jotka saavat sinut odottamaan aamua kieli pitkällä.  

Lue myös: Kaura on todellista superruokaa – 7 terveellistä kauraruokaa aamiaisesta iltapalaan

Appelsiini-manteli-kaurapuuro

Tämän puuron juju on appelsiinimehussa ja raastetussa appelsiinin kuoressa, jotka antavat puurolle raikkaan hedelmäisen maun. Puuro keitetään mantelijuomaan ja viimeistellään mantelilastuilla.

Appelsiini-manteli-kaurapuuro
Appelsiinilla höystetty puuro aloittaa aamun aurinkoisesti.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Ohje: Appelsiini-manteli-kaurapuuro

Kaneli-kauraryynipuuro ja siirappiviikunat

Kauraryynipuuron valmistus vie hieman aikaa, mutta odotus on ehdottomasti sen arvoista. Kokonaiset kaurasuurimot hautuvat hitaasti suussa sulaviksi ja samettisiksi. Hissukseen kokonaisista suurimoista valmistettu kauraryynipuuro sopiikin parhaiten leppoisiin viikonloppuaamuihin.

Voit käyttää nesteenä vettä, mutta täyteläisemmän koostumuksen saat korvaamalla sen esimerkiksi kaurajuomalla. Helppo kikka saada puuroon lisää makua on upottaa kattilaan yksi kanelitanko.

kaneli-kauraryynipuuro ja siirappiviikunat
Supersuloinen kaurapuuro keitetään kokonaisista kaurasuurimoista.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ohje: Kaneli-kauraryynipuuro ja siirappiviikunat

Kurpitsapuuro

Kuin kakkua söisi! Kaurapuuro maistuu aivan herkkuleivonnaiselta, kun upotat joukkoon kurpitsasosetta sekä syksyn suosikkileivonnaisesta tuttuja mausteita: kanelia, muskottipähkinää ja vaniljaa.

Kurpitsasose kannattaa tehdä valmiiksi jo ennakkoon, niin kurpitsapuuron keittäminen sujuu aamulla sutjakasti.

kurpitsapuuro
Kurpitsapuuro on kaurapuuro, joka maistuu aivan herkkuleivonnaiselta. Se viimeistellään vaahterasiirappilorauksella ja rouhituilla pähkinöillä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Ohje: Kurpitsapuuro

Kaura-taateliuunipuuro

Viikonlopun aamupalapöydän himotuin herkku on tässä. Uunissa haudutettava kaurapuuro maustetaan maapähkinävoilla sekä taateleilla ja tarjoillaan muun muassa banaaniviipaleiden sekä auringonkukansiementen kera. Kaura-taateliuunipuuro on herkku, joka katoaa syöjiensä suihin ennätysvauhtia.

kaura-taateliuunipuuro
Hauduta kaurapuuro vaihteeksi uunissa. Makeutta uunikaurapuurolle antavat taateli ja banaani.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Ohje: Kaura-taateliuunipuuro

Luksus-kauratuorepuuro

Jos aamusi tuppaavat olemaan kiireisiä, mutta haaveilet silti herkullisesta aamun aloituksesta, tämä kaurapuuro on sinulle. Edellisenä iltana purkkiin pakattu tuorepuuro on helppo napata töihin mukaan.

Luksus-kauratuorepuurossa on erilaisia marjoja, maapähkinävoita sekä vaahterasiirappia ja pinnalla suklaarouhetta. Voit tuunata puuron makua vaihtelemalla marjoja ja mausteita.

kauratuorepuuro
Tuorepuuro valmistetaan edellisenä iltana jääkaappiin turpoamaan ja koristellaan aamulla erilaisilla höysteillä.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Ohje: Luksus-kauratuorepuuro

Lue myös Kotilieden juttuTuunaa kaurapuuro herkuksi – 6 + 1 suussa sulavaa ideaa

X