Seksielämä

Gynekologi Leena Väisälä muistuttaa, ettei seksin tarvitse hiipua vaihdevuosiin: ”Aikuinen nainen on mitä parhainta sänkyseuraa!”

Lisää leikkimieltä makuukamariin! kehottaa gynekologi Leena Väisälä, 58. Petipuuhien ei tarvitse hiipua vaihdevuosiin. Päinvastoin. Seksin hauskuuden voi löytää keski-iässä uudelleen.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Mirva Kakko

– Englanninkielinen toteamus Use it or you lose it, eli käytä sitä tai kadotat sen, pätee myös seksuaalisuuteeni, huomauttaa Leena Väisälä.

Lisää leikkimieltä makuukamariin! kehottaa gynekologi Leena Väisälä, 58. Petipuuhien ei tarvitse hiipua vaihdevuosiin. Päinvastoin. Seksin hauskuuden voi löytää keski-iässä uudelleen.

Kun Leena Väisälä alkoi aamuyöstä heräillä siihen, että oli kuuma, tukala olo, hän tiesi heti, mistä oli kysymys. Vaihdevuodet olivat alkaneet. Ainoa yllätys oli se, että menopaussi käynnistyi niin varhain. Hän oli juuri täyttänyt 45.

Kun Leenan hieman valitteli asiaa lääkärikollegalleen, tämä tokaisi: ”No mutta, sinähän olet tuon alan asiantuntija. Sinä, jos kuka, osaat hoitaa itseäsi.”

Todellakin, Leena Väisälä on koulutukseltaan gynekologi ja kliininen seksologi. Hän aloitti estrogeenihoidon, ja kun sopiva annostus löytyi, oireet katosivat. Vaihdevuodet eivät ole sen koommin haitanneet. Päinvastoin, hän tuntee olevansa nyt, 58-vuotiaana, elämänsä vedossa.

Lue myös: Seksin ei kuulu loppua vaihdevuosiin – 10 kysymystä ja vastausta vaihdevuosista ja seksistä

Leena Väisälä: ”Seksi on aikuisten leikkiä”

Tätä ilosanomaa Leena Väisälä jakaa muillekin vastikään ilmestyneessä kirjassaan Virtaa vaihdevuosiin, jonka hän on kirjoittanut yhdessä toimittaja Leeni Peltosen kanssa. Ideologiansa hän tiivistää iskulauseeseen Sex, drugs & rock’n’roll! Tässä yhteydessä ”drugs” ei tietenkään tarkoita huumeita vaan oikeanlaista hormonilääkitystä. Ja ”rock’n’roll” viittaa yleiseen elämäniloon ja energiaan.

Eikä seksistäkään tarvitse luopua, vaikka hedelmälliset vuodet ovat takanapäin. Päinvastoin:

– Seksi on aikuisten leikkiä. Jos se on päässyt unohtumaan, keski-iässä hauskuuden ja leikkimielisyyden voi löytää uudelleen.

Kaikki seksiin liittyvä ajattelu ja unelmointi pitävät yllä vireyttä ja halua. ”Mielikuvituksessa kaikki on sallittua. Jos itseään alkaa kovin paljon rajoittaa, seksuaalisuus näivettyy.”

Neljä viidestä naisesta kärsii vaihdevuosioireista

Kuumat aallot, kuivat limakalvot, repaleinen uni. Itkuisuutta ja ärtymystä. Neljä viidestä naisesta kärsii välittömistä vaihdevuosioireista. Ne aiheuttavat usein ikävän kierteen. Kun nukkuu huonosti, ei jaksa liikkua riittävästi ja tulee syötyä epäterveellisesti. Paino nousee, peilikuva ei miellytä. Seksi lakkaa kiinnostamasta.

Kaikki eivät saa hikoilupuuskia. Mutta kaikki naiset käyvät läpi vaihdevuosien ai­heuttamat muutokset kehossaan. Kun estrogeenitaso madaltuu, limakalvot ohenevat ja luuston tiheys laskee väistämättä. Sitä pystyy hidastamaan hormonikorvaushoidolla.

Leena Väisälän aloittaessa gynekologina 1990-luvun alussa estrogeenia määrättiin lähes kaikille vaihdevuosi-ikäisille naisille, olipa heillä oireita tai ei. Vuonna 2002 nousi kohu amerikkalaisesta suurtutkimuksesta, jonka mukaan hormonihoito ei vähentänyt odotetulla tavalla sepelvaltimotautia ja lisäsi rintasyöpäriskiä. Hoidon käyttö väheni huomattavasti.

– Sittemmin on ymmärretty, että hormonihoitoa ei pidä määrätä kaikille, vaan ainoastaan oireisille. Se pitää aloittaa mahdollisimman pian oireiden alkamisesta. Kun näin toimitaan, estrogeenihoito suojaa myös sepelvaltimotaudilta. Rintasyöpäriski kasvaa vasta yli viiden vuoden käytön jälkeen. Toisaalta ylipaino ja liiallinen alkoholinkäyttö ovat yhtä suuria riskitekijöitä, Leena Väisälä huomauttaa.

Leena Väisälä sanoo, että hedelmällisen iän päättyminen ei ole monellekaan naiselle merkityksellinen asia. – Pikemminkin he iloitsevat siitä, ettei tarvitse enää pelätä raskautta.
– Hedelmällisen iän päättyminen ei ole monellekaan naiselle merkityksellinen asia. Pikemminkin he iloitsevat siitä, ettei tarvitse enää pelätä raskautta, Leena Väisälä toteaa.

Leena Väisälä: ”Miksi vaihdevuodet pitäisi kokea mahdollisimman luomuna?”

Hormonihoidon vastustajat haluavat selvitä vaihdevuosista niin sanotusti luonnollisesti: ”Menopaussi ei ole sairaus.” Mutta ei ole raskauskaan, Leena Väisälä toteaa. Jos eläisimme luonnonmukaisesti, naisilla olisi hedelmällisinä vuosinaan 6–16 raskautta.

– Mutta harva haluaa olla jatkuvasti raskaana tai imettää. Siksi käytämme hormonivalmisteita ehkäisyyn. Miksi siis vaihdevuodet ja niiden jälkeinen tila pitäisi kokea mahdollisimman luomuna? Ilman hormonikor­vaushoitoa noin joka viidennellä naisella on elämänlaatua heikentäviä oireita yli viidentoista vuoden ajan. Se on pitkä aika kärsiä.

Hoitoa suunnitellessa Leena Väisälä kehottaa naisia kuuntelemaan kehoaan.

– Verenpainetaudissa verenpainemittari on lahjomaton apuväline. Hormonihoidossa samankaltaista mittaria ei ole, on luotettava omiin tuntemuksiin. Jokainen nainen on oman hoitonsa paras asiantuntija.

”Rakastuminen on iso buusti, jonka kautta seksuaalisuus voi löytyä ihan uudella tavalla. Moni ikäiseni nainen on kertonut, että seksi on tämän ikäisenä ihan parasta.”

Toisen polven feministi

Leena Väisälällä on takanaan liki kolmekymmenvuotinen ura gynekologina. Matemaatikkovanhempien tytär oli hyvä koulussa, matematiikassakin. Mutta se ei kiinnostanut uraksi asti. Leenaa kiehtoi ihminen. Kuuden ällän turvin hän haki lääketieteelliseen tiedekuntaan ja pääsi heti sisään. Erikoistumisalakin oli selvä.

– Olen toisen polven feministi, imin aatteen jo äidinmaidossa. Oli loogista, että hakeuduin naistentautiopin pariin. Gynekologina pääsee tekemisiin tärkeiden asioiden kanssa, kuten seksuaalisuuden ja syntymän.

Leenalle oli selvää, että hän haluaa itsekin äidiksi. Ensimmäinen kolmesta lapsesta syntyi, kun hän oli 27-vuotias.

– Raskaus oli minulle äärimmäisen voimaannuttava kokemus. Minulle selvästi sopii korkea hormonaalinen tila. Varsinkin loppuvaiheessa olin voimani tunnossa, täysin pitelemätön. Ymmärsin viimein, miten makeeta on olla nainen.

Keski-iässä rakastuminen on buusti, jonka kautta seksuaalisuus voi löytyä uudella tavalla

Voimantunne ei päättynyt vaihdevuosiin. Leena erosi puolisostaan viisikymppisenä ja löysi uuden kumppanin viisi vuotta sitten. Hän sai huomata, ettei seksuaalisuus ole hiipunut iän myötä.

– Rakastuminen on iso buusti, jonka kautta seksuaalisuus voi löytyä ihan uudella tavalla. Moni ikäiseni nainen on kertonut, että seksi on tämän ikäisenä ihan parasta.

On myös naisia, joita seksi ei vaihdevuosissa enää kiinnosta. Intoa saattavat vähentää limakalvojen ohenemisesta ja kuivumisesta aiheutuvat yhdyntäkivut. Mutta usein haluttomuuden takana on Leena Väisälän mukaan kysymys siitä, antaako itselleen luvan nauttia.

– Naiset, jotka parhaillaan elävät vaihdevuosiaan, ovat kasvaneet kulttuurissa, jossa lähinnä varoiteltiin ei-toivotusta raskaudesta ja seksitaudeista. Nautinnosta puhuttiin vähemmän. Viimeistään nyt, aikuisena naisena, on hyvä tiedostaa taustansa ja todelliset halunsa. Silloin on mahdollisuus tehdä yksilöllisiä ratkaisuja ja ottaa vastuu omasta seksuaalisesta hyvinvoinnistaan.

Leena Väisälä sanoo, että kaikki seksiin liittyvä ajattelu ja unelmointi pitävät yllä vireyttä ja halua.
Leena Väisälä sanoo, että kaikki seksiin liittyvä ajattelu ja unelmointi pitävät yllä vireyttä ja halua.

Jos haluat nauttia seksistä enemmän, aktivoi aivojasi

Leena Väisälä kehottaa palauttamaan sänkypuuhiin leikkimielisyyden, joka ruuhkavuosissa on kenties hautautunut kiireen, stressin ja velvollisuuksien alle.

Kaikki lähtee yläpäästä: aivot ovat ihmisen tärkein sukuelin. Orgasmi koetaan aivoissa. Siksi, jos haluaa nauttia seksistä enemmän, kannattaa aktivoida aivoja.

Kuinka se sitten tapahtuu? Unelmoimalla, fantasioimalla.

– Magneettitutkimuksissa on havaittu, että ajattelemalla vaikkapa klitoriksen hyväilyä saadaan aikaan sama aktivaatiovaikutus kuin klitoriksen fyysisellä hyväilyllä. Kaikki seksiin liittyvä ajattelu ja unelmointi pitävät yllä vireyttä ja halua.

Kiihottavia mielikuvia voi etsiä esimerkiksi elokuvista tai kirjallisuudesta.

– Mielikuvituksessa kaikki on sallittua. Saa fantasioida vieraasta kumppanista, sitomisesta, piiskaamisesta, S/M-seksistä… Jos itseään alkaa kovin paljon rajoittaa, seksuaalisuus näivettyy. Fantasiat ovat eräänlainen moottori, josta voi aina halutessaan ammentaa seksuaalienergiaa.

Leena Väisälä antaa pariskunnille muitakin vinkkejä: Järjestäkää aikuisten ”leikkitreffit”, joissa keskitytte vain toisiinne. Kylpekää yhdessä. Hankkikaa seksileluja ja liukuvoidetta. Jättäkää yhdyntä väliin ja rakastelkaa muilla keinoin.

Yhdessä harrastaminen on yksi tapa lisätä yhteenkuuluvuutta. Leena Väisälä alkoi muutama vuosi sitten puolisonsa kanssa tanssia salsaa ja kisombaa, sensuelleja paritansseja.

– Kannattaa kokeilla kaikenlaista liikuntaa, joka laittaa veren kiertämään ja nostaa punan poskille.

Vartalon ei tarvitse olla täydellinen, jotta voi nauttia seksistä

Olenko yhä haluttava? Naiset pitävät tutkimusten mukaan omasta vartalostaan keskimäärin selvästi vähemmän kuin miehet. Kielteinen kehonkuva ei välttämättä liity todelliseen ulkonäköön: ongelmia on kaikenkokoisilla ja -näköisillä naisilla. Me­dian kuvavirta korostaa nuoruutta, hoikkuutta ja kauneutta, joten vuosien ja kilojen karttuessa tyytymättömyys vain kasvaa.

Seksistä on vaikea nauttia, jos ei pidä omasta kehostaan. Kuinka vanhenevaa kroppaansa voisi oppia katsomaan hyväksyvämmin? Leena Väisälä suosittelee apukeinoksi huumoria, armollisuutta ja suhteellisuudentajua.

– Kannattaa käydä uimahallissa. Siellä näkee monenlaisia vartaloita. Kropan ei todellakaan tarvitse olla täydellinen, jotta voi nauttia seksistä. Kosketus tuntuu ihan yhtä hyvältä, riippui rinta tai ei.

Lue myös: Keski-ikäinen nainen, onko seksuaalinen itsetuntosi kunnossa?

Leena Väisälä: Öljyhieronta voi auttaa löytämään uusia erogeenisia alueita

Leena Väisälä korostaa ihokontaktin tärkeyttä. Se lisää hellyyshormoni oksitosiinin eritystä elimistössä ja nostaa seksuaalista virittyneisyyttä. Koskettelua ei kannata keskittää vain ns. strategisiin paikkoihin. Koko iho on erogeenista aluetta. Herkimmät kohdat saattavat iän myötä muuttua, joten niiden paikantamiseen on syytä perehtyä.

– Usein annan pareille vinkiksi kokeilla öljyhierontaa. Siinä kroppa rentoutuu ja saattaa löytyä uusia erogeenisia alueita. Naisilla niitä voivat olla esimerkiksi korvat, kaula, alavatsa ja reisien sisäpinta. Jotkut tykkäävät pienestä tukistamisesta.

Seksuaalisuutta ylläpitää myös mahdollisuus kosketukseen ilman, että se johtaa yhdyntään.

– Voi esimerkiksi nukkua alasti saman peiton alla.

Leena Väisälä: Aikuinen nainen on mitä parhainta sänkyseuraa

Muuttuuko seksuaalisuus väistämättä vaihdevuosissa? Leena Väisälän mielestä ei. Jos kiinnostus seksiä kohtaan on ollut aina laimeaa, into lopahtaa nopeammin. Mutta jos terveys antaa myöten, mitään estettä ei ole jatkaa hamaan hautaan saakka.

Parisuhdeseksiä ei kuitenkaan voi harrastaa, jos kumppani puuttuu. Vaihdevuosi-ikäiselle naiselle voi olla korkea kynnys lähteä pitkän liiton jälkeen etsimään seurustelusuhdetta. Pelkkää seksiseuraa löytyy Leena Väisälän mukaan helpommin, myös nuoremmista miehistä.

– Hauskanpitokaverin eli ”fuckbuddyn” hankkiminen ei ole enää samalla tavalla tuomittavaa kuin vaikkapa isoäitini aikaan. Ei silloin leskeksi jäänyt, varttunut nainen voinut hankkia rakastajaa.

Viime vuosina on puhuttu puumanaisista. Ilmiön suomalaisia johtotähtiä ovat iskelmälaulajat Katri Helena ja Marion Rung, joilla on paljon itseään nuorempi puoliso. Heidän kaltaisensa pariskunnat eivät enää ole harvinaisuuksia.

Vanhenemisessa on Leena Väisälän mukaan hyviäkin puolia. Ei tarvitse enää pelätä raskautta, mutta voi halutessaan elää täyttä naisen elämää vielä pitkään.

– Puuma-ilmiötä selittää paitsi naisten taloudellinen itsenäistyminen myös seksuaalinen vapautuminen. Nuoren miehen mielestä voi olla vapauttavaa harrastaa seksiä sellaisen naisen kanssa, jolla ei enää ole paineita perustaa perhettä. Aikuinen, seksuaalisuutensa kanssa sinut oleva nainen on mitä parhainta sänkyseuraa.

Kuukautisten loppuminen ei tarkoita sitä, että olisi aika ruveta vanhaksi

Seksin ei tarvitse loppua edes kumppanin puuttumiseen. Leena Väisälä suosittelee kaikille naisille itsetyydytystä kerran viikossa, olipa suhteessa tai ei.

– Englanninkielinen toteamus Use it or you lose it, eli käytä sitä tai kadotat sen, pätee myös seksuaalisuuteen. Samoin kuin säännöllinen liikunta pitää yllä liikkumiskykyä, kiihottuminen ja orgasmit pitävät yllä suku­elimien toimivuutta ja kykyä nauttia seksistä. Jos sooloseksi tuntuu nololta, voi ajatella, että se on yksi tapa hoitaa seksuaaliterveyttä.

Vaihdevuodet eivät ole elämän loppu, Leena Väisälä muistuttaa.

– Kuukautisten päättyessä elinvuosia voi olla jäljellä kymmeniä. Silloin on liian aikaista ruveta vanhaksi.

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 34/2020.

X