Seksielämä

Näyttelijä ja terapeutti Kirsti Kuosmanen, 60, ei enää tukahduta seksuaalisuuttaan: ”Haluan nauttia kypsästä kuningatariästä”

Nuorempana näyttelijä ja psykoterapeutti Kirsti Kuosmanen tukahdutti seksuaalienergiaansa, koska pelkäsi saavansa huonon maineen. Avioeron ja vaihdevuosien myötä hän löysi ”villin voimansa”.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Aleksi Niemelä

”Tiedän paremmin, kuka olen, mitä haluan ja mistä tahdon päästää irti”, sanoo Kirsti Kuosmanen.

Nuorempana näyttelijä ja psykoterapeutti Kirsti Kuosmanen tukahdutti seksuaalienergiaansa, koska pelkäsi saavansa huonon maineen. Avioeron ja vaihdevuosien myötä hän löysi "villin voimansa".

Kirsti Kuosmanen, 60, tutustui itseensä uudelleen erottuaan pitkästä suhteestaan muusikko Ismo Alangon kanssa.

”Avioeroni kahdeksan vuotta sitten pakotti minut tutustumaan itseeni uudelleen. Ymmärsin, että olin hukassa oman seksuaalisuuteni kanssa. Välillä kärsin haluttomuudesta, ja toisinaan himoni hyrräsivät. En tiennyt, mikä tuottaa minulle nautintoa.

Olin jo aiemmin lähtenyt itsetutkiskelun polulle ja opiskellut psyko­terapeutiksi. Laajensin osaamistani ja valmistuin seksi-, rakkaus- ja parisuhde­valmentajaksi sekä tutustuin tantran maailmaan.

Oivalsin, että olin nuorempana tukahduttanut seksuaalienergiaani, joka minulla on aina ollut vahva. Pelkäsin, että saan huonon maineen. Kamppailin monelle naiselle tutun ristiriidan kanssa: pitäisi näyttää seksikkäältä, muttei saa olla ’hutsahtava’.”

Lue myös: Ismo Alangosta eronnut Kirsti Kuosmanen: ”En osannut ottaa rakkautta vastaan”

”Moni nainen kokee vaihdevuosien aikaa seksuaalisen purskahduksen”

”Nykyään en enää rajoita seksuaalisuuttani, vaan kultivoin sitä ja nautin siitä. Matkalla apunani ovat olleet muun muassa erilaiset nautintoharjoitukset. Seksuaalisuus on meissä virtaavaa elinvoimaa. Se on myös erottamaton osa luovuutta.

Vaihdevuosia sanotaan taolaisuudessa naiseuden uudeksi kevääksi. Kun toive lapsesta tai pelko raskaaksi tulemisesta väistyvät, naisessa vapautuu energiaa. Moni nainen kokee vaihdevuosien aikaan seksuaalisen purskahduksen. Minulle kävi juuri näin. Löysin villin voimani.

Seksuaalisen elinvoimani kasvu näkyi selkeytenä myös muilla elämäni osa-alueilla. Tiedän paremmin, kuka olen, mitä haluan ja mistä tahdon päästää irti. Perustin yrityksen ja teen kutsumustyötäni valmentamalla naisia.”

Lue myös: Kirsti Kuosmanen kannustaa naisia hoitamaan seksuaalienergiaansa: ”Itselleen pitää antaa lupa rakastaa kehoaan sellaisena kuin se on”

”Haluan nauttia kypsästä kuningatariästä pitäen elinvoimani virtaamassa”

”Nuoruutta palvovassa kulttuurissamme vanhenevalle naiselle on varattu saduissa usein lähinnä noita-akan rooli. Ei vanheneminen ole ollut helppoa minullekaan. Olen muun muassa kokenut paineita ulkonäköni muuttumisesta. Haluan kuitenkin voittaa pelkoni ja nauttia kypsästä kuningatariästä pitäen elinvoimani virtaamassa.

Juhlin vuosi sitten kuusikymmentä­vuotissyntymäpäiviäni Perussa Amazonin viidakossa. Vietin pari viikkoa Shipibo-alkuperäiskansan shamaanien seurassa seremonioihin osallistuen.

Oli ihanaa olla vehreässä viidakossa, jossa luonto pursuaa elinvoimaa. Ymmärrykseni siitä, että olemme erottamaton osa luontoa, kasvoi. Moni ihminen on kadottanut yhteyden luontoon ja kehoonsa. Siitä kumpuaa monenlaisia ongelmia muun muassa seksuaalisuuden saralla. Kun yhteyden tavoittaa udelleen, elämä muuttuu. Meidät on luotu kukoistamaan.”

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 6/2023.

X