Itsetuntemus

Kirsti Kuosmanen kannustaa naisia hoitamaan seksuaalienergiaansa: ”Itselleen pitää antaa lupa rakastaa kehoaan sellaisena kuin se on”

Kun nainen löytää oman sisäisen elinvoimansa ja sensuaalisen seksuaalienergiansa, se hyödyttää myös hänen läheisiään, uskoo rakkaus-, seksi- ja parisuhdevalmentaja Kirsti Kuosmanen. – Keho on kotimme, jossa meidän olisi hyvä tuntea olomme turvalliseksi ja kotoisaksi. Sitä kannattaa rakastaa eikä antaa valtaa arvostelulle ja haukkumiselle.
20.2.2018 Teksti: Iina Alanko

Tantraopettajaksi ja seksi-, rakkaus- ja parisuhdevalmentajaksi kouluttautuneen näyttelijä ja psykoterapeutti Kirsti Kuosmasen mielestä on tärkeää, että naiset oppisivat yhä paremmin löytämään oman elinvoimansa ja tuntemaan rakkautta ja myötätuntoa omaa kehoaan kohtaan.

– Meidän pitää antaa itsellemme lupa arvostaa ja rakastaa kehoamme sellaisena kuin se on. Keho on kotimme, jossa meidän olisi hyvä tuntea olomme turvalliseksi ja kotoisaksi. Sitä kannattaa rakastaa eikä antaa valtaa arvostelulle ja haukkumiselle, Kirsti sanoo.

Naisille tarkoitettuja kursseja vetävä Kirsti sanoo haluavansa tehdä työtä sen eteen, että sensuaalista älykkyyttä alettaisiin arvostaa rationaalisen älykkyyden rinnalla.

– Haluan  kannustaa naisia astumaan uuteen aikaan, jossa he pystyvät elämään täydemmin omassa voimassaan ja itseluottamuksessaan, ilmaisemaan omaa totuuttaan ja puhumaan siitä.

Meissä jokaisessa asuu käärmejumalatar ja villinainen

Kirstin puheessa vilisee mielikuvitusta kiihottavia termejä, kuten käärmejumalatar, sankaritar ja villinainen. Mitä niillä tarkoitetaan?

Kirstin mukaan esimerkiksi villinaisen käsite liittyy tunteiden kohtaamiseen ja ilmaisemiseen.

– Villinaisella kuvaan alkuvoimaa ja energiaa, joka meissä kaikissa on olemassa. Villinainen ei pidättele itseään, vaan näyttää ja ilmaisee itseään ja tunteitaan täysillä, Kirsti kertoo.

Seksuaalienergiaan viittaava käärmejumalattaren käsite on peräisin vuosituhansien takaa.

– Uskon ja näen, että käärmejumalattaren edustama seksuaalienergia on alkuperäistä, aitoa elinvoimaa ja sen voi kehossaan oppia tunnistamaan. Kun me hoidamme seksuaalienergiaamme, saamme elinvoimaa.

Kirsti huomauttaa, että seksuaalienergian hoitaminen ei tarkoita sitä, että pitäisi harrastaa seksiä, vaan siihen on monia hyvin erilaisia keinoja. Selibaatissakin voi hoitaa seksuaalisuuttaan.

– Seksuaalisuuden kannalta herkistyminen on avainsana, ei se että seksiä saa enemmän tai kovempaa, vaan herkemmin. On hyvä opetella kuuntelemaan kehon aistimuksia ja tuntemuksia.

Tunteiden pitää saada virrata vapaasti

Kirstin mukaan juuri tunteet ilosta ja hämmästyksestä suruun ja vihaan tekevät elämästä mielenkiintoista. Jos ne tukahdutetaan, ihminen voi huonosti ja lopulta sairastuu.

– Masennus on esimerkiksi usein sitä, että tunteet pullotetaan ja lyödään korkki päälle. Ihminen vapautuu, kun hän uskaltaa ilmaista tunteitaan, Kirsti sanoo.

Tunteiden tukahduttaminen liittyy Kirstin mielestä yhteiskunnan rakenteeseen ja sukupuoliodotuksiin. Naisille sallitaan suru miehiä helpommin, miehille vastaavasti viha ja aggressio on sallitumpaa kuin naisille.

– Tunteet ovat kuin vesi, niiden pitää saada virrata vapaasti. Se on tärkeää  myös naisen seksuaalisuuden kannalta, Kirsti sanoo.

Luovu haitallisista uskomuksista ja toimintamalleista

Kirsti sanoo, että omaan itseen voi tutustua muun muassa tanssin, äänenkäytön, hengityksen, liikkeen ja keskustelun avulla.

Hänen mukaansa monelle naiselle haasteita tuovat ei-rakentavat ja haitalliset uskomukset ja toimintamallit.

– Kun nuo haasteet  on voitettu, nainen löytää oman elinvoimansa ja itsetuntonsa. Ne löydettyään naisella on uutta energiaa vahvistaa myös muita – perhettään, yhteisöään ja yhteiskuntaa. Kyse ei siis ole hedonistisesta pyöriskelystä oman navan ympärillä, vaan jokaisessa naisessa piilevien, myös hänen ympäristöään hyödyttävien voimien ja energioiden löytämisestä.

Kirsti korostaa sitä, että naisten vapautuessa vastakkainasettelu miesten ja naisten välillä vähenee ja poistuu.

– Uskon, että sekä mies että nainen – ja kaikki sukupuolet siltä väliltä – saavat tulevaisuudessa enemmän liikkumavaraa.

Kirsti Kuosmasen Säkenöivä sankaritar -seminaari Stella Polariksen tiloissa Kaapelitehtaalla 14.4. 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme