Seksielämä

Miten vaihdevuodet vaikuttavat naisen orgasmiin? 7 syytä, miksi seksi voi olla parempaa vaihdevuosi-iässä

Gynekologi ja seksuaalineuvoja Katja Kero törmää vastaanotollaan päivittäin naisiin, joiden seksielämä on puhjennut kukkaan vaihdevuosi-iässä.

Teksti:
Maria Tojkander
Kuvat:
Istock

Vaihdevuodet voivat lisätä seksielämän nautinnollisuutta.

Gynekologi ja seksuaalineuvoja Katja Kero törmää vastaanotollaan päivittäin naisiin, joiden seksielämä on puhjennut kukkaan vaihdevuosi-iässä.

Orgasmit ovat muuttuneet paremmiksi vaihdevuosien alettua. Näin kertoivat jotkut Annan vaihdevuosiaiheiseen lukijakyselyyn vastanneet.

– Seksielämä ja orgasmit voivat todellakin paitsi säilyä yhtä tyydyttävinä kuin aiemmin myös muuttua aiempaa paremmiksi vaihdevuosi-iässä, sanoo lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero. Hän työskentelee Tyksin Naistenklinikalla ja Aura Klinikalla Turussa.

Kero puhuu seksuaalivastesyklistä.

– Seksuaalivastesykliin kuuluvat vastaanottavuus seksuaalisille ärsykkeille, kiihottuminen, kostuminen, orgasmi, nautinto ja halu. Niitä on usein vaikeaa erottaa toisistaan, ja jos naisella on ongelma jossakin kohdassa sykliä, usein seksuaalihäiriöitä on muuallakin. Vastaavasti jos jokin osa-alue muuttuu paremmaksi, se voi parantaa syklin muitakin osia.

Kero törmää vastaanotollaan päivittäin naisiin, joiden seksuaalisuus on puhjennut kukkaan vasta vähän kypsemmällä iällä. Syitä siihen on hänen mukaansa lukuisia.

7 syytä, miksi seksi voi olla parempaa vaihdevuosi-iässä

1. Testosteronitaso ja halukkuus voivat hetkellisesti nousta

Kun munasarjat lopettavat estrogeenin tuotannon, aivolisäkkeen erittämien munasarjoja piiskaavien hormonien eli luteinisoivan hormonin (LH) ja follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) pitoisuudet voivat olla vähän aikaa hyvin korkeat. Vaikka ne eivät saakaan enää aikaan estrogeenin eritystä, munasarjoista voi vapautua hieman enemmän testosteronia kuin aiemmin. Se voi joillakin naisilla ehkä lisätä seksuaalista halua vaihdevuosi-iässä.

2. Seksuaalinen itsetunto voi olla parempi kuin nuorena

Enemmän orgasmiin ja seksielämään vaikuttaa kuitenkin henkinen puoli. Seksuaalinen itsetunto voi olla parempi kuin nuorena. Seksuaalinen itsetunto kumpuaa aikaisemmista läheisyyden kokemuksista ja ympäristöltä saaduista viesteistä siitä, että itse on tärkeä ja riittävä omana itsenään. Aikuinen nainen usein tietää jo, mistä pitää, ja hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Tämä auttaa vapautumaan ja heittäytymään hetkeen, mikä on täydelliselle nautinnolle ehdottoman tärkeää.

3. Vaihdevuosi-ikäiselle on jo karttunut seksuaalista pääomaa

Iän kartuttua myös seksuaalista pääomaa on ehtinyt karttua enemmän. Seksuaalinen pääoma tarkoittaa kaikkia aiemmin opittuja seksitapoja ja kokemuksia. Myös läheisyyden kaipuu, seksuaalisen nautinnon aikaisempi kokeminen ja kaipaaminen lisäävät halua.

4. Ei enää pelkoa tulla raskaaksi

Menopaussin jälkeen naisen halu voi lisääntyä myös siksi, että pelkoa raskaaksi tulemisesta ei enää ole.

5. Parisuhdetaidot voivat olla vanhemmiten paremmat

Ikä voi vahvistaa ihmisen kykyä rakastaa ja olla rakastettuna. Pariskunnan onnellisuus ja seksuaalinen tyydyttyneisyys ovat yhteydessä toisiinsa. Seksi voi kukoistaa vanhemmallakin iällä parisuhteessa, jossa kunnioitetaan toista ja ollaan läheisiä. Jos parisuhde toimii ja seksuaalivastesykli pääse pyörimään suotuisasti, halu ja nautinto säilyvät ja kasvavat naisen ikääntyessäkin.

6. Naisen seksuaalisuudelle tärkeä läheisyys korostuu kypsän iän suhteissa

Naisen seksuaalivastesyklissä keskeinen asia on läheisyys, ja läheisyys usein korostuu seksuaalisissa suhteissa myöhemmällä iällä. Aikuinen, itseensä tyytyväinen nainen voi päästä kokemaan seksuaalista tyytyväisyyttä paitsi pitkässä parisuhteessa myös uusissa ja uudenlaisissa suhteissa.

7. Keski-iässä naisella on enemmän aikaa itselleen ja nautinnolleen

Nuorempana naisella elämän monet roolit saattavat raahautua seksielämään: pitäisi olla äiti ja rakastaja ja kehittyä ja pärjätä hektisessä työelämässä. Vaihdevuosi-iässä, kun lapset ovat varttuneet aikuisiksi ja kun vielä ei olla isovanhempia, naisella on enemmän aikaa itselleen ja rooli aikuisena seksuaalisena naisena voi korostua.

X