Terveys

Sydänkohtaus varoittaa yleensä itsestään, mutta oireita ei aina oteta vakavasti – naisilla riski kasvaa vaihdevuosien jälkeen

Ennen vaihdevuosi-ikää naisen riski saada sydäninfarkti on huomattavasti pienempi kuin miehillä. Asiantuntija kertoo, miksi naiset sairastuvat miehiä myöhemmin ja mitkä ovat sydänkohtauksen oireet.

Teksti:
Maria Lieto 
Kuvat:
Istock

Sydäninfarkti varoittaa itsestään yleensä ennakkoon, mutta oireet ovat usein niin epämääräisiä, ettei niihin välttämättä suhtauduta vakavasti.

Ennen vaihdevuosi-ikää naisen riski saada sydäninfarkti on huomattavasti pienempi kuin miehillä. Asiantuntija kertoo, miksi naiset sairastuvat miehiä myöhemmin ja mitkä ovat sydänkohtauksen oireet.

Sydänkohtaus eli sydäninfarkti on äkillisen hapenpuutteen aiheuttama vaurio sydänlihaksessa. Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkalan mukaan sydäninfarkti varoittaa itsestään yleensä ennakkoon, mutta oireet ovat usein niin epämääräisiä, ettei niihin välttämättä suhtauduta vakavasti.

– Usein sydäninfarktin oireilu pahenee rasituksessa ja helpottaa levossa. Tyypillinen oire on ylävartalon pakahduttava tai epämukava tunne. Se ei kuitenkaan aina tunnu rintakehässä, vaan voi säteillä esimerkiksi yläselkään, kaulaan, hammasjuuriin, olkavarteen tai leukaan.

Lue myös: Virva Leimuvirta, 51, ei aavistanut yöllistä ahdistusta sydänkohtaukseksi – seuraavana iltana vointi romahti: ”Ajattelin olevani elämäni kunnossa”

Estrogeeni suojaa naista vaihdevuosiin saakka

Vuosittain noin 4 000 työikäistä suomalaista saa sydäninfarktin. Heistä neljä viidestä on miehiä.

– Naiset sairastuvat sydäninfarktiin keskimäärin kymmenen vuotta miehiä myöhemmin, koska estrogeeni suojelee sepelvaltimoita aina vaihdevuosiin saakka. Estrogeenin tuotannon vähentyessä myös sydäninfarktin riski alkaa kuitenkin vähitellen kasvaa.

Hekkala sanoo, että lähes kaikki sydäninfarktit johtuvat sepelvaltimotaudin aiheuttamasta sepelvaltimon tukoksesta. Sepelvaltimotauti kehittyy vähitellen vuosien saatossa, minkä takia myös sydäninfarktin saamisen riski kohoaa merkittävästi keski-iän jälkeen.

Lue myös: Nuori ja hyväkuntoinenkin voi saada sydäninfarktin – älä ohita näitä varoitusmerkkejä

– Sepelvaltimotaudissa sydämelle verta ja happea kuljettavat sepelvaltimot kovettuvat ja ahtautuvat. Kun yli 70 prosenttia valtimon sisäosasta on ahtautunut, veren virtaus sydämeen vaikeutuu ja sydän alkaa kärsiä hapenpuutteesta erityisesti rasituksessa. Ahtautuneisiin valtimoihin muodostuu helposti äkilliseen sydäninfarktiin johtavia verihyytymiä.

Terveelliset elintavat paras keino ennaltaehkäistä

Hekkalan mukaan terveelliset elintavat ovat paras keino ennaltaehkäistä sepelvaltimotautia.

– Etenkin työikäisten sepelvaltimotaudin taustalla on lähes aina esimerkiksi kohonnut verenpaine, vähäinen liikunta, ylipaino, pitkittynyt stressi, tupakointi, korkea kolesteroli tai diabetes, hän luettelee.

Joskus harvoin sydäninfarktin taustalla voi olla jokin muu syy kuin sepelvaltimotauti.

– Silloin sydäninfarktin voi aiheuttaa esimerkiksi sepelvaltimon sisäpinnan repeämä tai veren liialliseen hyytymiseen liittyvä lisääntynyt valtimotukostaipumus.

Sydäninfarkti on yleisin sydänäkkikuoleman syy – soita aina 112

Mikäli itsellä tai läheisellä ilmenee sydäninfarktiin viittaavia oireita, on soitettava välittömästi hätänumeroon.

– Ambulanssin saaminen paikalle on tärkeää, sillä tutkimukset ja lääkitys voidaan aloittaa jo matkalla sairaalaan. Jos hoitoon pääsy viivästyy ja sepelvaltimo ehtii tukkeutua kokonaan, sydämeen syntyy arpivaurio. Sydäninfarkti on myös yleisin sydänäkkikuoleman syy, Hekkala sanoo.

Ahtautuneita sepelvaltimoita avataan tyypillisesti pallolaajennuksella, mutta toisinaan ne myös kierretään ohitusleikkauksen avulla. Hekkalan mukaan Suomessa tehdään vuosittain yli 14 000 pallolaajennusta ja 1 400 ohitusleikkausta.

– Sepelvaltimotauti on krooninen sairaus, eivätkä toimenpiteet pysäytä taudin etenemistä. Päivittäisen lääkityksen lisäksi terveelliset elintavat ovat tärkeä osa sairauden hoitoa. Erilaiset masennus- ja ahdistusoireet ovat sydäninfarktipotilailla yleisiä, minkä takia vertaistuen saaminen olisi toipumisvaiheessa tärkeää.

X