Terveys

Nuori ja hyväkuntoinenkin voi saada sydäninfarktin – älä ohita näitä varoitusmerkkejä

Sydäninfarkti voi iskeä täysin yllättäen nuoreenkin ihmiseen. Vaikka ihminen vaikuttaisi ulospäin terveeltä, hänen sepelvaltimoissaan saattaa olla ahtaumia.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Painava ja tylppä rintakipu on tyypillinen sydäninfarktin oire.

Sydäninfarkti voi iskeä täysin yllättäen nuoreenkin ihmiseen. Vaikka ihminen vaikuttaisi ulospäin terveeltä, hänen sepelvaltimoissaan saattaa olla ahtaumia.

Sydänkohtaus ei aina varoita tulostaan tai ole vain keski-iän ohittaneiden vaara.

– On mahdollista, että melko nuorillakin ihmisillä voi olla sydämen sepelvaltimoissa lieviä kolesterolin aiheuttamia ahtaumia, jotka eivät normaalioloissa aiheuta mitään oireita, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto Mehiläisestä kertoo.

Lievät ahtaumat voivat kuitenkin yhtäkkiä revetä ja tukkia suonen, jolloin terveeltä vaikuttanut ihminen voi saada vakavan sydäninfarktin ilman ennakoivia oireita.

Sydänkohtaus voi siis iskeä täysin yllättäen. On kuitenkin olemassa myös tiettyjä klassisia varoitusmerkkejä, joita ei kannata sivuuttaa.

Tylppä rintakipu voi kertoa sydäninfarktista

Sydänsairaudet aiheuttavat lähes aina oireita fyysisen rasituksen yhteydessä.

– Klassinen vaaranmerkki on fyysisen ponnistuksen yhteydessä esiintyvä rintapuristus, hengenahdistus tai tylppä ja painava rintakipu, joka helpottaa levähtäessä.

Toinen tyypillinen sydänoire on fyysisen rasituskyvyn heikkeneminen selittämättömästi. Lisäksi tietyntyyppinen rytmihäiriö on syytä ottaa vakavasti.

– Se, että sydän alkaa äkkiä lyödä hyvin nopeasti kuin veitsellä leikaten, kunnes kohtaus äkkiä lakkaa, viittaa rytmihäiriöön, joka pitää selvittää.

Rytmihäiriöt ovat usein vaarattomia

Kaikki rytmihäiriöt eivät kuitenkaan ole vaarallisia. Ajoittainen lisälyöntisyys on tyypillinen terveessä sydämessä esiintyvä hyvänlaatuinen rytmihäiriö.

– Sydämessä voi tuntua muljahduksia ja niiden välissä taukoja. Tällainen rytmihäiriö haittaa ihmistä yleensä vain lepotilassa ja on lähes aina vaaraton.

Myöskään rintakipu, joka ei liity rasitukseen, ei yleensä viittaa sydänsairauteen. Varsinkaan, jos kipu on terävää ja pistävää.

– Rintakehä on monimutkainen rakenne, ja sen seinämistä voi tulla kaikenlaisia kipuaistimuksia. Pistävien kipujen syytä ei aina saada selville, mutta ne eivät juuri koskaan viittaa sydänkohtaukseen. Tylppä ja painava, rasitukseen liittyvä kipu sen sijaan viittaa.

Riskien minimointi on tärkeää

Yleensä, jos nuori ihminen saa sydäninfarktin, taustalla on vahva perinnöllinen alttius.

– Jos suvussa nuorilla ihmisillä on esiintynyt sydänoireita ja suvussa on geneettistä taipumusta sydänsairauksiin, kannattaa oman terveytensä suhteen olla tarkkana.

Perinteiset sepelvaltimotaudin riskitekijät, joihin pystyy itse vaikuttamaan, kannattaa pyrkiä minimoimaan. Riskitekijöitä ovat kohonnut kolesteroli, korkea verenpaine, tupakointi ja kohonnut verensokeri.

– Veriarvot on syytä pitää hyvänä, tupakointia välttää ja mahdollista kohonnutta verensokeria on syytä hoitaa.

Oman riskisi sairastua sydäninfarktiin voit arvioida FINRISKI-laskurin avulla.

Lue myös:

Näin saat alennettua verenpainettasi – 10 tehokasta kotikonstia

Sydänoireista kärsinyt Jari Tervo: Vaimo luuli, etten puhunut totta sairaudestani

Rytmihäiriö – 10 kysymystä

X