Julkkikset

Äidin hautajaisissa saatu sydänkohtaus herätti Sikke Sumarin: ”Haluan nähdä lapsenlapseni kasvavan”

Sikke Sumari, 67, havahtui äitinsä muistotilaisuudessa outoon puristukseen rinnassa, joka osoittautui vähäoireiseksi sydänkohtaukseksi. Juuri isoäidiksi tullut Sikke on päättänyt tehdä ryhtiliikkeen terveellisten elämäntapojen suhteen, koska hän haluaa pysyä kunnossa ja nähdä pojanpoikansa kasvavan.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Sampo Korhonen/Otavamedia

Sikke Sumarin ensimmäinen lapsenlapsi asuu Sveitsissä, mutta siitä huolimatta Sikke toivoo voivansa viettää pojan kanssa niin paljon aikaa, että he oppisivat tuntemaan toisensa hyvin. Haaveena on opettaa pojanpojalle pullan leipomista.

Sikke Sumari, 67, havahtui äitinsä muistotilaisuudessa outoon puristukseen rinnassa, joka osoittautui vähäoireiseksi sydänkohtaukseksi. Juuri isoäidiksi tullut Sikke on päättänyt tehdä ryhtiliikkeen terveellisten elämäntapojen suhteen, koska hän haluaa pysyä kunnossa ja nähdä pojanpoikansa kasvavan.

Katso, eiks ole ihana! Sikke Sumari näyttää kännykän ruudulta vauvan kuvaa. Siinä uinuu hänen ensimmäinen lapsenlapsensa, ja tuore isoäiti on lähes sekaisin onnesta. Vauvan isä Max, Siken ja Tony Ilmonin poika, asuu vaimonsa kanssa Zürichissa, Sveitsissä. Tuoreet isovanhemmat ovat jo käyneet katsomassa pikkuista.

– Oli liikuttava hetki, kun sain pitää häntä sylissäni. Kyllä siinä jokunen kyynel vierähti. Äitini kuoli viime keväänä, ja nyt tuli tämä ihana vauva. Näin elämä menee, tällaisessa sukupolvien rajakohdassa minä olen. Haluan ehdottomasti pysyä terveenä ja nähdä tämän lapsen kasvavan, pohtii Sikke.

Minkä ikäiseksi tuore isoäiti itsensä tuntee? Kysymys saa Siken mietteliääksi.

– Se vaihtelee, mutta en tunne olevani henkisesti enkä fyysisesti vanha, tai en ainakaan kovin usein, Sikke sanoo ja naurahtaa. Hänellä ei ole ollut muita ikäkriisejä, mutta kuudenkympin ylitys oli rankka rajapyykki.

– Se jysähti. Minulla on yhä vaikeuksia tottua kuutosella alkaviin ikänumeroihin. Eivät nuo numerot ole minua, ei 67 oikein kuulosta omalta iältä.

Siro ja hoikka Sikke saa usein kuulla kohteliaisuuksia siitä, että hän näyttää ikävuosiaan nuoremmalta.

– Ehkä pitäisi ruveta sanomaan kaikille, että olen seitsemänkymppinen, saisin vielä enemmän kehuja, hän vitsailee. Hän ei järjestänyt 50- eikä 60-vuotisjuhlia mutta seitsenkymppisiä hän voisi aikoinaan vaikka juhliakin.

– Se on varmasti helpompaa kuin kuusikymppisyys, hän arvelee.

– En saa urheilusta mitään kiksejä, pikemminkin olen mukavuudenhaluinen, Sikke tunnustaa. Sydänkohtauksen jälkeen hän aikoo kuitenkn pakottaa itsensä liikkumaan entistä useammin.

”Haluan pysyä kunnossa ja nähdä pikkuisen kasvavan”

”Äitini oli jo 91-vuotias ja jonkin verran dementoitunut, joten hänen kuolemansa ei tullut yllätyksenä. Luulin jopa, että olin jo suruni surrut.

Hautajaispäivänä olin kuitenkin tosi jännittynyt. Tunne oli sama kuin suoran tv-lähetyksen alla, puristava jännitys rinnassa, mutta tällä kertaa se ei vain tuntunut menevän ohi.

Katselin äidin arkkua, aloin itkeä, eikä itkusta meinannut tulla loppua. Muistotilaisuudessa rintaa puristi, ja tunsin, kuinka kylmä hiki kohosi niskaan. Menin sivuhuoneeseen ja sanoin Tonylle, että onkohan tämä nyt normaalia. Hän soitti ensin tutulle lääkärille, ja sitten lähdettiin saman tien sairaalaan.

Sairaalassa minut laitettiin heti piuhoihin ja tehtiin varjoainekuvaus. Kävi ilmi, että pienessä verisuonessa oli pieni tukos, sydäninfarkti. Se voi joskus olla varsinkin naisilla tosi vähäoireinen.

Olin sairaalassa viisi päivää, mutta edes pallolaajennusta ei tarvittu. Ensin minulle määrättiin melko vahva lääkitys, mutta sittemmin sekin peruttiin, koska tukos oli pieni ja elämäntapani ovat melko terveelliset.

Silti kohtaus pysäytti tai pikemminkin herätti. Elämän jatkuminen ei ole itsestään selvää, ja kaikki voi muuttua hetkessä. Tajusin, että minun täytyy pitää itsestäni entistä paremmin huolta. Ehkä laittaa leivälle vähän vähemmän voita ja ehdottomasti liikkua enemmän.

Hautajaisten aikaan en vielä tiennyt tulevasta vauvasta, mutta nyt kun hän on syntynyt, päätökseni on yhä vahvempi. Haluan pysyä kunnossa ja nähdä pikkuisen kasvavan.

Terveysnipottajaa minusta ei ikinä tule. Elämän nautinnoista, kuten hyvästä ruoasta ja viineistä, en kyllä luovu. Henkinen hyvinvointi on yhtä tärkeää kuin fyysinen terveys.”

Miten laiskaksi liikkujaksi tunnustautuva Sikke saa itsensä treenaamaan? Kuinka televisiossa työskenteleminen itseä huomattavasti nuorempien ihmisten kanssa vaikuttaa ajatuksiin omasta ulkonäöstä? Miksi Siken ja Tony Ilmonin avioliitto, joka aikanaan solmittiin vain viikon kuluttua rakastumisesta, on kestänyt jo 37 vuotta? Lue Sikke Sumarin Tässä iässä -haastattelu Annan numerosta 43/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X