Hyvinvointi

Kuinka helpottaa kosketuksen ja seksin kaipuuta korona-aikana? Lääkäri ja psykologi vastaavat

Kriisitilanne voi nostaa ihmisen seksihaluja, mutta entä kun ketään ei saa tavata? Lääkäri Emilia Vuorisalmi ja psykologi Hanna Markuksela pohtivat sinkkuna elämistä koronakriisin keskellä.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Satu Mali, Om-Arkisto

Elämä ilman lähikontakteja nostaa tunteet pintaan, tietää lääkäri Emilia Vuorisalmi.

Kriisitilanne voi nostaa ihmisen seksihaluja, mutta entä kun ketään ei saa tavata? Lääkäri Emilia Vuorisalmi ja psykologi Hanna Markuksela pohtivat sinkkuna elämistä koronakriisin keskellä.

Seksin ja kosketuksen kaipuu korostuvat sinkuilla näinä aikoina, kun ihmiset eivät saa tavata toisiaan.

Vaikka koronakriisi eristää ihmiset toisistaan, se on synnyttänyt myös uusia kontakteja ja ystävyyttä. Lääkäri ja tietokirjailija Emilia Vuorisalmi sekä psykologi ja traumapsykoterapeutti Hanna Markuksela ovat tästä hyvä esimerkki.

– Seurasimme toisiamme somessa ja vaihdoimme ajatuksia aluksi toistemme seinillä. Jossain vaiheessa laitoin Hannalle viestiä, että tehtäisiinkö DocEmilia podcast-jakso yhdessä. Koronakriisi yhdisti meidät, ja päätimme tehdä kokonaisen podcast-sarjan, jolla helpottaa ihmisten arkea eristyksissä. Samalla olemme ystävystyneet, vaikka emme ole vielä edes tavanneet toisiamme. Podcastit on nauhoitettu etäkeskusteluina, Emilia kertoo.

Emilia ja Hanna ovat molemmat sinkkuja. Hyvinvoinnin ammattilaisina he ovat huomanneet, että eristäytymisen vaatimus iskee nyt lujaa yksin eläjiin.

– Olen tosi tyytyväinen elämäntilanteeseeni kahden lapseni kanssa, mutta totta on, että tunteet ovat tällaisena poikkeusaikana pinnassa. Ajatus läheisyydestä saa oman mielenikin liikuttumaan, Emilia sanoo.

”Opimme itsestämme paljon uutta tänä aikana.”

– Kriisi nostaa meissä kaikissa esiin eri puolia, ja se on hienoa, Hanna sanoo.

– Opimme itsestämme paljon uutta tänä aikana. Kenenkään ei tarvitse jämähtää esimerkiksi ajatukseen, että olen ikuisesti itsenäinen nainen, joka ei tarvitse ketään. On hyvä, että meistä kaikista löytyy haavoittuvuutta ja että sen kanssa voi olla sinut. Se on todellista vahvuutta, Hanna jatkaa.

Emilia Vuorisalmi
Koskettamisen kaipuuseen saa apua eristyksessäkin, tietää Emilia Vuorisalmi.

Yksinäisyys tuntuu fyysisenä kipuna

Koronapandemian luomat käyttäytymissäännöt ovat tiukemmat kuin säädyllisellä viktoriaanisella ajalla. Kädestä pitäminen on jo liikaa. Yksinäisyyttä ei voi nyt kompensoida edes kavereiden tapaamisella ja halauksilla tuttujen kesken.

– Tutkimuksiin perustuen tiedetään, että kokemus lauman ulkopuolelle jäämisestä ja yksinäisyys näkyvät aivoissa samalla tavalla kuin fyysinen kipu. Onneksi tässä tilanteessa monia helpottaa tieto siitä, että muut välittävät, Hanna sanoo.

Lue myös: Lääkäri Emilia Vuorisalmi antaa viisi konkreettista keinoa, joilla helpotat korona-ahdistusta ja pelkoja

Vaikka deittisovellutusten suosio on koronan myötä lisääntynyt, toisilleen ennestään tuntemattomien on vaikea sopia tapaamisesta. Uusien suhteiden solmiminen ja deittailu ovat nyt pannassa.

– On mielenkiintoista nähdä myöhemmin, millaisia tänä aikana solmituista suhteista tulee. Jos suhde alkaa nyt, saako se enemmän aikaa kypsyä kuin normaaliaikana nopeaan tapaamiseen päätynyt suhde? Miten se vaikuttaa suhteen kestävyyteen? Hanna miettii.

Hanna ja Emilia sanovat molemmat, että vaikka tapaaminen ei ole nyt suositeltavaa, nettituttavuuden ei pitäisi antaa jatkua kovin kauan vain tekstiviestien välityksellä.

– Kun emme tapaa kiinnostuksen kohdetta, alamme helposti rakentaa mielessämme hänestä illuusiota. Rakennamme kuvan omasta ihanteestamme, joka sitten tapaamisen hetkellä ei enää täyty.

– Jos tapaamista ei voi järjestää turvavälillä, kannattaa siirtyä ainakin facetimeen, asiantuntijat sanovat.

Pelko ja adrenaliini lisäävät seksihalua

Hanna nostaa keskusteluun myös uuden termin: apokalyptinen panetus. Se tarkoittaa sitä, että kriisitilanteessa ihmisen seksihalut ja seksin kaipuu lisääntyvät. Ne lähtevät nousuun raketin lailla.

– On tehty tutkimuksia, joissa koehenkilö on pantu kävelemään muun muassa huonokuntoista siltaa pitkin. Kun vaarallisen ylityksen jälkeen vastassa on ollut sopiva ihminen, koehenkilö on tuntenut vetovoimaa. Pelon erittämä adrenaliini saa kohtaamisen tuntumaan ihastukselta.

”Myös itselleen voi tarjota kosketusta. Kannattaa kokeilla vaikka perhoshalaamista.”

Mitä siis tehdä, kun koronakriisi nostaa haluja, mutta fyysisiin tapaamisiin ei ole mahdollisuutta?

– Kova liikunta auttaa. Samoin rentoutuminen. Sen jälkeen jäljelle jää siedätys. Voi tutkia itseään ja miettiä, mitä minussa tapahtuu, jos en nyt reagoi tähän himoon, Hanna sanoo.

Hanna Markuksela
Hanna Markuksela suosittelee perhoshalausta.

Kaikenlainen koskettaminen auttaa

Käytännön vinkkinä Emilia ja Hanna muistuttavat, että kaikenlainen koskettaminen aiheuttaa suotuisia hormonaalisia muutoksia ja lievittää ahdistusta. Se auttaa myös, kun seksin kaipuu iskee.

– Myös itselleen voi tarjota kosketusta. Kannattaa kokeilla vaikka perhoshalaamista, Hanna sanoo. Voit katsoa siihen ohjeen Hannan Instagramista.

Emilia ja Hanna ovat kumpikin herkkiä kaikille aistiärsykkeille.

– Lämmin kylpy ja sauna rahoittavat minua, Hanna sanoo.

Emilialla on tapana yhdistää merisuolaa kookosöljyyn ja lisätä siihen muutaman tipan jotakin eteeristä öljyä. Seoksella hän kuorii koko vartalonsa ihon lämpimässä suihkussa. Ennen nukkumaanmenoa hän antaa itselleen jalkahierontaa. Se auttaa nukahtamisessa ja parantaa unen laatua.

– Sanoillakin voi koskettaa, Emilia muistuttaa.

– Kauniit sanat ystävälle puhelimessa, hymy facetimessa tai ystävällinen tekstiviesti koskettavat syvältä ja tekevät hyvää.

Emilian ja Hanna Markukselan podcast löytyy osoitteesta docemilia.com sekä Spotifysta ja Applen palvelusta.

X