Hyvinvointi

Lääkäri Emilia Vuorisalmi antaa viisi konkreettista keinoa, joilla helpotat korona-ahdistusta ja pelkoja

Lääkäri ja tietokirjailija Emilia Vuorisalmi on huolissaan siitä, miten jaksamme, kun koronavirus pakottaa meidät sisälle kotiin ja eristää muista. Näillä Emilian ohjeilla tyynnytät mielesi nopeasti ja turvallisesti, jos mieleesi iskee ahdistus tai pelko.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Om-Arkisto

Emilia Vuorisalmi haluaa auttaa hälventämään pelkoa ja ahdistusta.

Lääkäri ja tietokirjailija Emilia Vuorisalmi on huolissaan siitä, miten jaksamme, kun koronavirus pakottaa meidät sisälle kotiin ja eristää muista. Näillä Emilian ohjeilla tyynnytät mielesi nopeasti ja turvallisesti, jos mieleesi iskee ahdistus tai pelko.

Lääkäri Emilia Vuorisalmen rentoutusohjeet auttavat, kun korona-ahdistus tai muut pelot jylläävät mielessä.

Pääsiäisenä suomalaiset ovat tottuneet matkustamaan mökeille, vierailemaan sukulaisissa ja tapaamaan ystäviään. Matkustus- ja tapaamisrajoitusten vuoksi perinteiden toteuttaminen on nyt jopa mahdotonta, ja monelle se voi aiheuttaa surua, pettymystä ja ahdistusta.

Myös Emilia Vuorisalmi joutuu luomaan uusia perinteitä, sillä hän ei voi matkustaa lapsuudenkotiinsa Vehmaalle Varsinais-Suomeen, sillä Uudenmaan rajat ovat kiinni. Emilia viettää pääsiäistä Helsingissä kahden lapsensa kanssa.

– Lääkärinä minulla on muutama tepsivä keino, joilla tyynnytän mieleni ja pidän huolta hyvinvoinnistani ahdistavissa tilanteissa, Emilia sanoo.

Emilia Vuorisalmen rentoutusohjeet:

Keho hallintaan ajatuksen voimalla

1. Kun pelko lamauttaa mielen

Moni miettii varmasti nyt omaa sairastumistaan. Ajatus siitä pelottaa. Pelon iskiessä Emilia kehottaa muistamaan säännön: kolmen hyvän asian ajatteleminen sammuttaa yhden pahan.

– Mieti siis kolmea asiaa, jotka ovat elämässäsi hyvin, joiden tiedät tuottavan sinulle mielihyvää tai joista olet kiitollinen. Ajattele niitä ja keskity niiden tuottamaan mielihyvään.

– Voit myös tehdä mielikuvatusharjoituksen, jossa siirryt turvapaikkaasi: Ajattele itsellesi mieleistä paikkaa, jossa sinulla on hyvä olla ja jonne haluaisit nyt mennä. Se voi olla mökkilaituri, merenranta tai ihana niitty, jolla lämmin kesätuuli hyväilee hartioitasi. Asetu mukavaan asentoon, sulje silmäsi ja keskity mielessäsi siirtymään turvapaikkaasi. Kun tunnet olevasi perillä, hengitä rauhallisesti ja nauti tunnelmasta.

2. Rauhallinen palleahengitys

Stressi muuttaa hengityksen helposti pinnalliseksi. Silloin alamme jännittää niska- ja hartiaseudun lihaksia. Rauhallinen palleahengitys on tepsivä keino palauttaa hermosto stressitilasta lepotilaan.

­– Pyrin päivän mittaan pysähtymään itsekseni muutaman kerran. Silloin teen hengitysharjoituksen, jossa hengitän nenän kautta sisään rauhallisesti neljään laskien ja sen jälkeen suun kautta kahdeksaan laskien ulos. Rentoutan niskan ja hartiat ja päästän pallean liikkumaan vapaasti ylös ja alas. Muutama hengityskierros auttaa jo rentoutumisessa, kuuluvat Emilia Vuorisalmen rentoutusohjeet.

Lue myös: Ahdistaako? Ota avuksi nämä hengitysharjoitukset – 3 helppoa tekniikaa

Pidä itsestäsi huolta myös fyysisesti

3. Muista juoda!

– Kun ihminen stressaa, häneltä katoaa nälän ja janon tunne. Huomaan usein, että huolestuneena en muista juoda tarpeeksi ja elimistöni kärsii nestehukasta. Se aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, huonoa oloa, väsymistä ja ärtyisyyttä. Muista siis juoda riittävästi nestettä päivän mittaan! Emilia vinkkaa.

– Juon itse sitruunalla tai omenamehulla maustettua hiilihappoista kivennäisvettä kauniista isosta viinilasista. Pieni ekstra piristää kummasti ja juominen tuntuu mukavalta, kuuluvat Emilia Vuorisalmen rentoutusohjeet.

4. Katsekin on kosketus

Nyt kun emme saa tavata toisiamme, voimme kärsiä myös kosketuksen puutteesta.

– On hyvä muistaa, että voimme koskettaa myös etänä, Emilia sanoo.

– Usein pelkkä toisen äänen kuuleminen voi helpottaa. Katsekontakti ja hymy facetimessa auttaa oksitosiinin vapautumisessa ja stressihormonien huuhtoutumisessa. Auttamalla toisiamme saamme myös hyvän olon hormonit virtaamaan. Puhelu läheiselle tai kaupassa käynti riskiryhmäläisen puolesta on hyvä tapa koskettaa etänä.

Lue myös: Eristyksissä ei tarvitse olla yksin – näin vietät ystävien kanssa laatuaikaa etänä

5. Auringon valoa ja kuuma suihku

Stressiä voi lievittää myös auringon valon ja lämmön avulla.

– Kun aurinko paistaa, asetu ikkunan eteen ja anna säteiden lämmittää kehoasi. Lämpö vapauttaa serotoniinia ja rentouttaa kroppaa ja mieltä. Myös saunan tai kuuman suihkun lämpö ovat hyviä keinoja rentoutumiseen, Emilia Vuorisalmen rentoutusvinkki kuuluu.

Emilia työskentelee lääkärinä yksityisellä terveysasemalla. Hän on keskittynyt kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja ennalta ehkäisevään terveydenhuoltoon.

– Haluan tukea ihmisiä terveellisten elämäntapojen muodostamisessa. Koronaviruksen aiheuttama epidemia on vienyt meidät uuteen haastavaan tilanteeseen, jonka näen myös mahdollisuutena. Monet tarpeelliset muutokset elämäntapaan tulevat tehdyksi vasta pakon edessä. Nyt meillä on tilaisuus miettiä, mitkä kriisin tuomat oivallukset ja asiat haluamme osaksi elämää myös sitten, kun poikkeustila on ohi, Emilia sanoo.

Emilia Vuorisalmi julkaisee kerran viikossa podcastia psykologi ja traumapsykoterapeutti Hanna Markukselan kanssa. – Lähdimme tekemään sitä helpottaaksemme ihmisten arkea keskellä koronakriisiä. Emilian ja Hanna Markukselan podcast löytyy osoitteesta docemilia.com sekä Spotifysta ja Applen palvelusta.

X