Terveys

Yleinen käsitys flunssan kestosta on väärä – asiantuntijan mukaan oireet ovat useimmiten pahimmillaan kolmantena päivänä

Kauanko flunssa kestää? Flunssan kestoon vaikuttaa moni asia, mutta yleensä oireet lievittyvät 4–7 päivän kuluessa. Riittävä lepo ja sinkkiasetaattivalmisteen käyttö voivat kuitenkin auttaa flunssaviruksen nitistämisessä.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Kun flunssa on päässyt alkamaan, sille ei ole paljoa tehtävissä.

Kauanko flunssa kestää? Flunssan kestoon vaikuttaa moni asia, mutta yleensä oireet lievittyvät 4–7 päivän kuluessa. Riittävä lepo ja sinkkiasetaattivalmisteen käyttö voivat kuitenkin auttaa flunssaviruksen nitistämisessä.

Kurkku on kipeä, nenä vuotaa ja kroppaa jomottaa. Kun olo on kurja, pyörii päässä lähinnä kysymys siitä, kauanko flunssa vielä kestää.

Valitettavasti yleinen käsitys siitä, että aikuisen flunssa kestäisi vain pari-kolme päivää, on kuitenkin väärä. Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halosen mukaan flunssa nimittäin jyllää elimistössä tyypillisesti vähintään neljästä viiteen päivään, toisinaan jopa pari viikkoa.

– Flunssan kestoon vaikuttavat esimerkiksi potilaan ikä, yleiskunto ja se, mikä flunssavirus on kyseessä. Myös ihmisen vastustuskyvyllä on vaikutusta siihen, kuinka tehokkaasti elimistö pystyy taistelemaan virusta vastaan, hän sanoo.

Lue myös: Osa ihmisistä on jatkuvasti flunssassa, toiset eivät koskaan – mistä ilmiö johtuu? Lääkäri vastaa

Sinkkiasetaatin käyttö voi auttaa lyhentämään flunssan kestoa

Flunssa alkaa yleensä kurkun ärsytyksellä ja nenän vuotamisella. Kurkkukipu ja nenän tukkoisuus pahenevat sairauden ensimmäisinä päivinä, ja vointia heikentävät usein lisäksi lihassärky, väsymys ja joskus myös kuume. Halosen mukaan yskä seuraa tyypillisesti parin päivän sisällä ja kestää usein oireista pisimpään.

– Huippunsa flunssaoireet saavuttavat keskimäärin kolmantena sairaspäivänä hieman flunssan aiheuttaneesta viruksesta riippuen. Sen jälkeen olo alkaa yleensä pikkuhiljaa helpottaa.

Kun flunssa on päässyt alkamaan, sille ei ole paljoa tehtävissä. Mitä rennommin pystyy ottamaan, sitä enemmän elimistön voimavaroja säästyy viruksen taltuttamiseen. Levon lisäksi elimistö tarvitsee myös riittävästi nestettä ja ravintoa.

– Riittävä lepo on edellytys flunssan paranemiselle. Liiallinen fyysinen rasitus nostaa jälkitautien ja komplikaatioiden, kuten poskiontelontulehduksen tai keuhkokuumeen riskiä. Paras lääke flunssan taltuttamiseen on kuitenkin aika, Halonen sanoo.

Tutkimusten mukaan imeskeltävien sinkkiasetaattitablettien käyttö voi lyhentää flunssan kestoa joissain tapauksissa jopa yli kolmanneksella, jos niiden käytön aloittaa heti ensioireiden ilmaannuttua. Moni vannoo myös C-vitamiinin nimeen, mutta selvää näyttöä sen tehosta flunssaoireisiin ei ole.

– Sinkkiasetaattitabletteja tulisi imeskellä vähintään 75 milligrammaa päivässä mieluiten heti ensimmäisenä oireisena päivänä. C-vitamiinista voi tutkimusten mukaan olla vähäistä apua flunssan keston lyhentämisessä, jos sen käyttö aloitetaan heti oireiden alkaessa useamman tuhannen milligramman päiväannoksella.

Kurjaa oloa voi Halosen mukaan yrittää helpottaa esimerkiksi nenän limakalvoja supistavilla nenäsuihkeilla ja tulehduskipulääkkeillä, mutta flunssan kestoa ne eivät lyhennä.

Vaikka flunssan jatkuminen parikin viikkoa on melko tavallista, lääkäriin olisi hyvä mennä, jos oireet muuttuvat vaikeiksi.

– Korkean kuumeen jatkuminen yli kolmen päivän ajan, yleistilan merkittävä heikkeneminen sekä voimakkaat kivut ja hengitysvaikeudet ovat syitä, joiden vuoksi kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Tutkimusten avulla voidaan sulkea pois esimerkiksi keuhkokuume, Halonen sanoo.

Lue myös: Kun flunssa kiusaa ja yskä valvottaa – lääkäri kertoo 6 vinkkiä, miten helpottaa flunssaista oloa

Flunssavirus itää tyypillisesti 24–72 tuntia

Flunssan itämisaika vaihtelee viruksittain, mutta keskimäärin se on 24–72 tuntia. Flunssa tarttuu useimmiten pisaratartuntana, mutta virukset leviävät myös käsikontaktien kautta esimerkiksi pinnoilta.

Tautia voi levittää jo ennen selvien oireiden alkamista, mutta tartuttavimmillaan flunssa on Halosen mukaan sen ensimmäisinä päivinä.

– Nuha ja yskä levittävät flunssavirusta nenänielusta pisaroina leviävästä eritteestä. Viruksen tartuttavuus on suurinta taudin alkuvaiheessa, kun limaneritys on runsasta. Oireiden jatkuessa tartuttavuus vähenee, mutta viruksesta riippuen flunssa voi tarttua useidenkin viikkojen ajan.

Terve aikuinen sairastaa suunnilleen 2–4 flunssaa vuodessa. Erilaisia flunssaviruksia on liikkeellä satoja, eikä hyväkään vastustuskyky auta aina suojautumaan tartunnalta.

– Hyvä immuunipuolustusjärjestelmä voi kuitenkin auttaa flunssan keston lyhentämisessä, Halonen sanoo.

Miten omaa immuniteettiaan voi vahvistaa?

– Riittävän liikunnan ja levon sekä monipuolisen ruokavalion avulla, eli mitään oikotietä ei valitettavasti ole olemassa. Tupakointi on vastustuskyvyn vihollinen. Se esimerkiksi lamauttaa nenän värekarvojen toimintaa, minkä seurauksena flunssavirusten on helppo päästä elimistöön.

Esimerkiksi suurten sinkki- ja C-vitamiiniannosten syömistä Halonen ei flunssan ennaltaehkäisemiseksi suosittele.

– Todennäköisesti suurten lisäravinneannosten pitkäkestoisesta käytöstä olisi enemmän haittaa kuin hyötyä. Tehokkain keino flunssan ennaltaehkäisemiseksi on omasta fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen. Myös stressi voi altistaa flunssalle, hän sanoo.

X