Julkkikset

Johanna Pakonen kaipaa tärkeää asiaa etäsuhteesta, vaikka asuu nyt miesystävänsä lähellä: ”Saatan toivoa sitä häneltä”

Talousahdinko sai Johanna Pakosen, 46, tekemään ratkaisuja, joita hän aiemmin oli empinyt. Siitä seurasi muutto ja uusi polku uralla. Nyt hän tuntee vapautta.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Liisa Valonen

Pandemia-aika muutti Johanna Pakosen arjen. – Se oli elämäni kamalinta mutta myös opettavaisinta aikaa.

Talousahdinko sai Johanna Pakosen, 46, tekemään ratkaisuja, joita hän aiemmin oli empinyt. Siitä seurasi muutto ja uusi polku uralla. Nyt hän tuntee vapautta.

Pian tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun Johanna Pakonen myi Oulun-kotinsa. Näin jälkeenpäin ajatellen se kevät oli loistava hetki asuntokaupoille: talo meni heti kaupaksi, vaikka siinä oli sähkölämmitys.

Ei unelmakodista luopuminen mikään helppo päätös ollut; lähellä olivat ystävät ja sukulaiset. Koronasulkujen keskellä työt viihdealalla olivat kuitenkin jäissä, eikä tuloja löytynyt muiltakaan aloilta. Siksi Johanna päätti jatkaa puutarha-alan opintoja, jotka olivat jääneet kesken 2011.

– Jos olisin saanut opiskelupaikan Oulun seudulta, en olisi luopunut kodistamme. Mutta myyminen oli ainut järkevä veto, Johanna kertoo, kun tapaamme Seinäjoen keskustassa.

– En halunnut jatkuvasti stressata siitä, saanko hoidettua asuntolainan lyhennykset. Nyt olen voinut keskittyä opiskeluun.

Opiskelupaikan Johanna sai täältä Etelä-Pohjanmaalta, Kauhajoelta. Hän asettui tuolloin yhdeksänvuotiaan tyttärensä Nellin kanssa vuokrakaksioon koulun lähelle.

Muutto 154 neliön rivitalohuoneistosta pieneen kämppään johti siihen, että tavaraa oli liikaa. Suurimman osan vaatteistaan ja huonekaluistaan Johanna pakkasi vuokravarastoon.

– Elimme muovipussielämää. Säkitin ja merkitsin vaatteet vuodenaikojen mukaisesti. Kun kesä oli ohi, vein kesävaatteet varastoon ja otin sieltä syksypussin. Syksyn jälkeen hain taas uuden vaatekassin varastosta.

Johanna hämmästelee sitä, miten vähällä tavaralla lopulta tuleekaan toimeen. Astioita ja lakanoita on edelleen liikaa, ja ylimääräisistä hän pyrkii luopumaan. Arvokkaammat vaatteet ja tavarat hän kuitenkin haluaa pitää – etenkin kun tilaa on taas enemmän.

Vuokrakaksio on juuri vaihtunut isompaan vuokrakotiin, 1970-luvun omakotitaloon, jossa Johanna tekee pintaremonttia. Tilaa piisaa esiintymisasuillekin. Iltapuvut ovat jo päässeet henkareille ja korkokengät hyllyille.

– Nyt minulla on mahdollisuus miettiä tulevaisuutta. Pystyn rauhassa katselemaan, aukeaako maailma vai onko uusia kriisejä tulossa.

Tänä keväänä Johanna valmistuu pihasuunnittelijaksi, mutta puutarhatyöt ovat jäämässä sivutoimisiksi. Hän aikoo keskittyä uraansa viihdetaiteilijana. Se on ainut ammatti, josta Johanna on koskaan haaveillut.

– Koronavuodet opettivat paljon. Uskalsin tehdä rohkeita ratkaisuja urani suhteen. Oloni on vapaa.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X