3 x pizzapohja – nopean, juureen leivotun ja gluteenittoman pizzan ohjeet
Klassinen pizzapohja kohotetaan hitaasti kylmässä ja leivotaan juureen. Kiireisen herkuttelijan pizzapohja sen sijaan kohoaa puolessa tunnissa, ja gluteeniton pohja syntyy tattarijauhoista tai kukkakaalista. Katso rapeiden pizzapohjien reseptit!
Klassinen pizzapohja kohotetaan hitaasti kylmässä ja leivotaan juureen. Kiireisen herkuttelijan pizzapohja sen sijaan kohoaa puolessa tunnissa, ja gluteeniton pohja syntyy tattarijauhoista tai kukkakaalista. Katso rapeiden pizzapohjien reseptit!
Pizzapohja on pizzan vaativin osuus. Kun aika ei ole kortilla pizzataikina kannattaa kohottaa hitaasti. Taikinan rakenne on kuitenkin makuasia ja nopeasti valmistuvalle pizzalle on paikkansa.
Hyvässä pizzassa on rapea pohja, maukas kastike ja maltillisesti toisiinsa sopivia täytteitä.
Perinteiseen pizzapohjaan tarvitaan hiivaa, jauhoja, suolaa ja vettä. Italialaiset käyttävät pizzapohjaan erikoishienoja, tuplanolla eli 00-vehnäjauhoja, joilla pizzataikinasta tulee kuohkea ja pehmeä. 00-jauhoja on nykyään saatavissa myös Suomesta hyvin varustetuista kaupoista.
1. Klassisessa pizzapohjassa on makua ja rakennetta
Pizzataikina vaatii vaivausta ja kohotusta. Huolellinen vaivaaminen tekee taikinaan oikeanlaisen sitkon. Pitkä kohottaminen luo taikinaan rakennetta.
Pizzataikinaan voi käyttää tuorehiivaa tai kuivahiivaa. Mitä enemmän käytät hiivaa, sitä nopeammin taikina kohoaa, mutta makua syntyy vähemmän. Jos mahdollista, käytä enemmän aikaa ja vähemmän hiivaa.
Kylmässä hitaasti kohotettu juureen leivottu pizzataikina on monen mielestä täydellinen ja vaivan väärti.
-
Juureen leivottu pizzataikina
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Merellinen pizza: simpukoita ja katkarapuja
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Napolilainen pizza
- yli 2h
- Keskitaso
-
Pizza Bianca: ranskankermaa, artisokkaa ja herkkusieniä
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Suolaisen makea pizza: juustoja, viikunaa ja päärynää
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Mausteinen pizza: lampaan jauhelihaa, chorizoa ja jalapenoviipaleita
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
2. Nopea ja helppo pizzapohja
Kun aika on kortilla ja pizzanhimo hirveä, käytä oikotietä, lämpimässä kohotettu nopea pizzapohja. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja oliiviöljy. Alusta jauhot taikinaan, vaivaa ja anna taikinan kohota lämpimässä noin puoli tuntia.
Vielä nopeampi tapa on käyttää kohotukseen hiivan sijaan leivinjauhetta. Vaivaamatta valmis taikina vain sekoitetaan ja kaulitaan täytettäväksi.
-
Pizzapohja ilman hiivaa eli leivinjauheella kohotettu
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Nopea pizzataikina
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Helppo kinkku-rucola-artisokka pizza
- 30-60 min
- 5
- Keskitaso
3. Gluteeniton pizzapohja
Pizzapohjan voi tehdä myös tattarijauhoista. Tattarijauhoista leivottu pohja kypsyy rapeaksi ja on gluteeniton.
Perinteistä pizzapohjaa ei voita juuri mikään, mutta pizzanystävät keksivät jatkuvasti uusia ideoita. Kukkakaalipohjainen pizza oli muutama vuosi sitten varsinainen somehitti. Kokeilunhaluinen pyöräyttää pizzapohjan helposti ilman jauhoja. Tässä reseptissä pohja syntyy juuresraasteesta, juustosta ja kananmunasta.
Gluteeniton kasvispizza saa täytteekseen maukasta tomaattikastiketta, lehtikaalia, basilikaa ja kananmunia.
-
Gluteeniton valkoinen parsakaalipitsa
- yli 60 min
- 4
- Helppo
-
Kukkakaalipizzapohja
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Gluteeniton herkkusienipizza
- 30-60 min
- Helppo
Katso myös Kotiliesi.fi: Gluteeniton pizzataikina gluteenittomasta jauhoseoksesta
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous