Ruokajutut

3 x pizzapohja – nopean, juureen leivotun ja gluteenittoman pizzan ohjeet

Klassinen pizzapohja kohotetaan hitaasti kylmässä ja leivotaan juureen. Kiireisen herkuttelijan pizzapohja sen sijaan kohoaa puolessa tunnissa, ja gluteeniton pohja syntyy tattarijauhoista tai kukkakaalista. Katso rapeiden pizzapohjien reseptit!

Teksti:
Leena Kalliokoski

Tee pizzataikina huolella ja ajatuksella loppuun asti. Taikinaa voi tehdä kerralla enemmän, sillä se säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän.

Klassinen pizzapohja kohotetaan hitaasti kylmässä ja leivotaan juureen. Kiireisen herkuttelijan pizzapohja sen sijaan kohoaa puolessa tunnissa, ja gluteeniton pohja syntyy tattarijauhoista tai kukkakaalista. Katso rapeiden pizzapohjien reseptit!

Pizzapohja on pizzan vaativin osuus. Kun aika ei ole kortilla pizzataikina kannattaa kohottaa hitaasti. Taikinan rakenne on kuitenkin makuasia ja nopeasti valmistuvalle pizzalle on paikkansa.

Hyvässä pizzassa on rapea pohja, maukas kastike ja maltillisesti toisiinsa sopivia täytteitä.

Perinteiseen pizzapohjaan tarvitaan hiivaa, jauhoja, suolaa ja vettä. Italialaiset käyttävät pizzapohjaan erikoishienoja, tuplanolla eli 00-vehnäjauhoja, joilla pizzataikinasta tulee kuohkea ja pehmeä. 00-jauhoja on nykyään saatavissa myös Suomesta hyvin varustetuista kaupoista.

1. Klassisessa pizzapohjassa on makua ja rakennetta

Pizzataikina vaatii vaivausta ja kohotusta. Huolellinen vaivaaminen tekee taikinaan oikeanlaisen sitkon. Pitkä kohottaminen luo taikinaan rakennetta.

Pizzataikinaan voi käyttää tuorehiivaa tai kuivahiivaa. Mitä enemmän käytät hiivaa, sitä nopeammin taikina kohoaa, mutta makua syntyy vähemmän. Jos mahdollista, käytä enemmän aikaa ja vähemmän hiivaa.

Kylmässä hitaasti kohotettu juureen leivottu pizzataikina  on monen mielestä täydellinen ja vaivan väärti.

2. Nopea ja helppo pizzapohja

Kun aika on kortilla ja pizzanhimo hirveä, käytä oikotietä, lämpimässä kohotettu nopea pizzapohja. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja oliiviöljy. Alusta jauhot taikinaan, vaivaa ja anna taikinan kohota lämpimässä noin puoli tuntia.

Vielä nopeampi tapa on käyttää kohotukseen hiivan sijaan leivinjauhetta. Vaivaamatta valmis taikina vain sekoitetaan ja kaulitaan täytettäväksi.

3. Gluteeniton pizzapohja

Pizzapohjan voi tehdä myös tattarijauhoista. Tattarijauhoista leivottu pohja kypsyy rapeaksi ja on gluteeniton.

Perinteistä pizzapohjaa ei voita juuri mikään, mutta pizzanystävät keksivät jatkuvasti uusia ideoita. Kukkakaalipohjainen pizza  oli muutama vuosi sitten varsinainen somehitti. Kokeilunhaluinen pyöräyttää pizzapohjan helposti ilman jauhoja. Tässä reseptissä pohja syntyy juuresraasteesta, juustosta ja kananmunasta.

Gluteeniton kasvispizza saa täytteekseen maukasta tomaattikastiketta, lehtikaalia, basilikaa ja kananmunia.

Katso myös Kotiliesi.fi: Gluteeniton pizzataikina gluteenittomasta jauhoseoksesta

 

X