Julkkikset

Huippukokki Helena Puolakka havahtui äidin sanoihin ravintolan keittiössä: ”Siitä alkoi iso muutokseni”

Helena Puolakka, 52, omaksui Lontoossa huippuravintoloiden tavat. Kaikki niistä eivät kelvanneet hänen äidilleen. Oli muutoksen aika.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

Savoy oli taikasana, jolla Helena Puolakka houkuteltiin Lontoosta Helsinkiin. 

Helena Puolakka, 52, omaksui Lontoossa huippuravintoloiden tavat. Kaikki niistä eivät kelvanneet hänen äidilleen. Oli muutoksen aika.

Pari vuosikymmentä sitten nuori ja kunnianhimoinen kokki Helena Puolakka kutsui vanhempansa Lontoossa kolmen Michelin-tähden ravintolaan, jonka keittiössä hän oli vastuullisessa asemassa. Ennen illallista Helena pyysi äitinsä tutustumaan keittiöön, jossa sinäkin iltana oli kova kiire.

– Äiti tuli perässäni. Oletin hänen olevan yhä takanani ja käännyin sanomaan hänelle jotakin, mutta hän oli kadonnut. Myöhemmin pöydässä äiti kysyi minulta, kuka oli se nainen tuolla keittiössä. Ainakaan se ei ollut hänen tyttärensä.

Äidin sanat havahduttivat Helenan. Huippukokit tunnetaan maailmalla usein huutavina hirmuina, mutta missä välissä hänestäkin oli tullut sellainen? Kyllä hänellekin oli keit­tiöissä huudettu, mutta oliko sitä pakko jatkaa?

– Siitä alkoi iso muutokseni. Halusin päästä irti kovuudesta, jonka olin Lontoon ravintolamaailmassa muutamassa vuodessa omaksunut. Pohjimmiltani olen kiltti ja lempeä ihminen, joka todella välittää siitä, miltä muista tuntuu. Viimeistään lasteni syntymä sai minut sulamaan ja ymmärtämään, että työtä on voitava tehdä inhimillisesti.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Jutussa Helena Puolakka kertoo muun muassa siitä, mikä tekee huippuravintolassa työskentelemisestä erityistä. Lue koko juttu Annasta 6/2023 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!]

X