Ihmiset ja suhteet

Sairastumisesta Marika Krook muistaa hiljaisen röntgenhuoneen ja murtumisen tyttärensä edessä – pahimpina aikoina hän raahautui vessaan polvillaan

Laulaja Marika Krook sai rintasyöpädiagnoosin kolmisen vuotta sitten. Nyt hän kertoo, mitä on oppinut elämästä ja kuolemasta.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Liisa Valonen, perhekuva Maria Keinonen

Marika Krook toivoo, että kertomalla tarinansa hän voi auttaa muita, joiden elämä on kriisissä.

Laulaja Marika Krook sai rintasyöpädiagnoosin kolmisen vuotta sitten. Nyt hän kertoo, mitä on oppinut elämästä ja kuolemasta.

Ensin Marika Krook leikkasi pitkät hiuksensa lyhyiksi. Hiuksia irtoili kuitenkin sitä tahtia, että muutaman viikon päästä ne oli ajeltava kokonaan pois.

Perhe kokoontui keittiöön.­ Mies ajeli Marikan pään kaljuksi ja lapset istuivat vieressä.

– Me naurettiin niin!

Marika, 51, kertoo, että silmistä valuivat naurunkyyneleet hiustuppojen putoillessa pöydälle. Tytär totesi, että äiti näytti aivan rokkarilta. Tyyliin sopisivat buutsit ja armeijanvihreät vaatteet. Marika nappasi siitä roolin itselleen.

– Päätin, että nyt en tee mitään muuta kuin olen tässä energiassa. Olen army girl, valmiina taistelemaan.

Syöpä paljastui sattumalta

Huumori on yksi asioista, joista Marika sai voimaa kestää rankat syöpähoidot. Kaikki alkoi siitä, kun puoliso Petri Viglione varasi avovaimolleen ajan koronarokotukseen alkuvuodesta 2021. Marika ei pitänyt asiaa kovin tärkeänä, mutta kävi miehensä mieliksi ottamassa rokotteen. Parin viikon päästä dekolteelle ilmestyi iso patti. Lääkäri kirjoitti varmuuden vuoksi lähetteen mammografiaan.

Marika muistaa kuvien ottamista seuranneen hiljaisuuden röntgenhuoneessa.

– Ihmettelin, mitä on meneillään. Minulle sanottiin, että otetaan piikkitesti saman tien. Ajattelin, että varmaankin he ottavat sen vain varmuuden vuoksi.

Sitten elämä tuntui pysähtyvän. Marikalla todettiin kolmoisnegatiivinen rintasyöpä, jota pidetään nuorempien naisten sairautena. Se voi edetä aggressiivisesti, ja se uusiutuu muita rintasyöpätyyppejä useammin. Levinneen kolmoisnegatiivisen rintasyövän ennuste on huono. Kuitenkin osa sairastuneista parantuu.

Lääkäri arveli, että koronarokotus oli aktivoinut syövän. Ilman rokotusta sitä ei olisi ehkä löydetty ajoissa.

– Koronarokotus pelasti elämäni.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X