Terveys

Miten hammasimplanttia pitää hoitaa? Asiantuntija neuvoo

Puuttuvan hampaan korvaaminen implantilla on kallista. Hammasharja ja hammasväliharja pitävät sijoituksen hyvässä kunnossa.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Miten implanttihammasta pitää hoitaa, että se kestää?

Puuttuvan hampaan korvaaminen implantilla on kallista. Hammasharja ja hammasväliharja pitävät sijoituksen hyvässä kunnossa.

1. Hammasimplanttia mainostetaan pysyväksi ratkaisuksi puuttuvan hampaan korvaamiseen. Onko se elinikäinen?

Kymmenen vuoden seurannassa 96–98 prosenttia implanteista on paikallaan. On erittäin todennäköistä, että ne pysyvät suussa siitä eteenpäinkin, kunhan kotihoidosta huolehditaan hyvin. Jos implantti menetetään, se tapahtuu todennäköisemmin jo hoidon alkuvaiheessa, kun kruunu on vielä asentamatta.

Arkipuheessa implantilla tarkoitetaan koko puuttuvan hampaan korvaamiseen tarkoitettua rakennetta. Todellisuudessa hammasimplantti on leukaluuhun kiinnitettävä ruuvinmuotoinen varaosa, eräänlainen keinojuuri. Sen annetaan luutua leukaluuhun vähintään kahden kuukauden ajan, ennen kuin sen päälle rakennetaan hampaan näkyvä osa eli kruunu.

2. Mikä pudottaa implantin suusta?

Tavallisin syy implantin menetykseen on huono luutuminen. Liiallinen ja liian pian leikkauksen jälkeen alkava rasitus ja implantin kiinnityskudoksen tulehdus eli peri-implantiitti haittaavat luutumista. Peri-implantiitti vastaa oman hampaan tukikudoksen sairautta parodontiittia. Kummassakin menetetään luuta ja niitä edeltää usein pehmytkudoksen kiinnityssairaus, tutummin ientulehdus.

Liian kova rasitus estetään sillä, että ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä syödään vain pehmeää ruokaa. Jatkossa suun ja hampaiden puhtaudesta huolehtiminen ehkäisee peri-implantiittia. Suuta huuhdellaan apteekista saatavalla klooriheksadiiniliuoksella ja hampaita harjataan, mutta leikkausaluetta tulee varoa. Tarkat hoito-ohjeet saa hammaslääkäriltä.

3. Implanttihammas tuntuu yhtä kovalta kuin oma hammas. Voiko se mennä rikki?

Keinojuuret ovat varsin kestäviä, mutta kruunun kiinnitysosat voivat murtua tapaturmien yhteydessä. Joskus implantin päällysrakenteeseen kiinnittävä ruuvi voi löystyä, ja tuolloin yleensä päällä oleva rakenne, kuten hammaskruunu, voi alkaa liikkua.

Implantin laittamiselle ei ole yläikärajaa.
Implantin laittamiselle ei ole yläikärajaa. © iStock

Kruunu valmistetaan yleensä keraamisista materiaaleista. Vaikka keramia on lujaa, ihan kaikkea sekään ei kestä: tapaturmat ja ahkera hampaiden narskuttelu koettelevat sen kestokykyä. Oliivinkivi tai jokin vastaava, tavallista kovempi purtava voi vaurioittaa kruunua, mutta se on hyvin harvinaista.

4. Miten implanttihammasta pitää hoitaa, että se kestää?

Hyvällä kotihoidolla implanttihammas voi kestää vuosikymmeniä, ihmisen loppuelämän ajan. Hyvä hoito tarkoittaa hampaiden harjausta kahdesti päivässä ja hammasvälien puhdistusta kerran päivässä. Sähköhammasharjalla tulee tutkitusti puhtaampaa jälkeä kuin käsipelillä.

Keraamiseen kruunuun ei voi tulla reikää, mutta sen ympärillä oleva kudos voi tulehtua ja tulehdus levitä syvemmälle kudoksiin. Hammasväliharja toimii hyvänä apuna suuhygie­nian ylläpidossa. Se poistaa tehokkaasti bakteeripeitteet hampaiden väleistä ja ienrajasta.

Narskuttelijan tulee muistaa suojata hampaansa joka yö purentakiskolla. Kylpyhuoneen kaappiin säilötystä kiskosta ei ole apua.

Lisäksi tulee huolehtia säännöllisistä kontrollikäynneistä hammaslääkärissä. Yleensä ne tapahtuvat suuntarkastusten yhteydessä, ja niiden käyntiväli on yksilöllinen.

5. Kannattaako implanttia laittaa lainkaan, jos sairastaa diabetesta?

Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes ja implantti ovat huono yhdistelmä. Epätasainen verensokeri altistaa suun alueen tulehduksille, mikä heikentää implantin juurtumista ja haavan paranemista. Myös implantin menettämisen riski jatkossa kasvaa, sillä diabetes voi heikentää mahdollisista tulehduksista paranemista.

Tupakointi heikentää verenkiertoa, eikä implantteja sen vuoksi laiteta tupakoijalle. Jos tupakoija onnistuu luopumaan tavastaan, implantille ei ole estettä.

Vaikka implantti olisi poissuljettu, puuttuvia hampaita voidaan korvata muilla keinoilla. Jos viereiset hampaat ovat riittävän terveet, voidaan rakentaa silta, jossa hammaskruunut kytketään kiinni toisiinsa. Puuttuvan hampaan ikenen yli kulkeva rakenne saa tukipilarinsa aukon viereisistä hampaista.

6. Implantti maksaa tuhansia euroja. Kuka maksaa, jos se pitää uusia?

Yksittäinen implanttihammas maksaa keskimäärin 2000–3000 euroa. Sen korvaaminen uudella voi tulla kalliimmaksi kuin alkuperäinen implantti. Menetetyn implantin mukana menetetään usein luuta, joka joudutaan korvaamaan omalla luusiirteellä tai keinomateriaalilla. Tällöin hoitokertoja tarvitaan useampia ja hoidon kesto voi venyä yli puoleen vuoteen.

Isot implanttien osia valmistavat yritykset antavat takuun tuotteilleen, ja takuu voi parhaimmillaan olla elinikäinen. Laboratorioilla on takuu omien töidensä osalta. Ne koskevat esimerkiksi vuoden sisällä kruunun käyttöönoton jälkeen tulevia vaurioita.

Takuuasioista kannattaa ottaa selvää hammaslääkäriltä, ennen kuin hankkii implantin. Samalla saa tietää, millainen takuu hammaslääkärin työllä on.

Asiatuntijana johtava hammaslääkäri, suukirurgi Keijo Alaniska, Coronaria. 

Juttu on julkaistu Vivan numerossa 6/2024.

X