Terveys

Susanne Salo, 53, kärsi vuosia väsymyksestä ja aivosumusta, kunnes diagnoosiksi paljastui vaikea uniapnea: ”Pitkään kuvittelin, että oireeni johtuivat menopaussista”

Susanne Salo sinnitteli vuosia epämääräisten oireiden kanssa ja arveli niiden johtuvan vaihdevuosista. Uupumus ajoi lopulta lääkäriin, jossa diagnoosiksi selvisi vaikea uniapnea. Nykyään CPAP-laite on hänen pelastusrenkaansa.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Uniapneatestissä selvisi, että Susanne Salolla oli hengityskatkoksia nukkuessaan noin 30 kertaa tunnissa.

Susanne Salo sinnitteli vuosia epämääräisten oireiden kanssa ja arveli niiden johtuvan vaihdevuosista. Uupumus ajoi lopulta lääkäriin, jossa diagnoosiksi selvisi vaikea uniapnea. Nykyään CPAP-laite on hänen pelastusrenkaansa.

Susanne Salo, 53, poti pitkään väsymystä, jonka syyksi hän epäili ensin vaihdevuosioireita. Uniapneatesti paljasti todellisen diagnoosin. Nykyään Susannen apuna on uniapnean hoitoon käytettävä CPAP-laite, jota ilman hän ei halua enää nukkua.

”Nelikymppiseksi asti olin hyvä nukkuja. Sain helposti unen päästä kiinni ja saatoin vetää jopa yhdeksän tunnin yöunet. 42-vuotiaana kaikki muuttui. Aloin hikoilla ja heräillä ja ravata vessassa pitkin yötä. Kun kuukautiset jäivät pois, ymmärsin vaihdevuosien alkaneen.

Pitkään kuvittelinkin, että oireeni johtuivat vain menopaussista. Olin normaalipainoinen nainen, joten ensimmäiseksi en osannut epäillä uniapneaa.

Yritin olla juomatta iltakuuden jälkeen, jotta yöllä ei tarvitsisi nousta vessaan. Tyttäreni valitti, että hän kuulee kuorsaukseni, vaikka nukkui kahden oven takana. Joskus havahduin korahduksiin itsekin ja aamulla kurkku oli kipeä, niin kuin olisin huutanut koko yön.

Muisti pätki, ja olin jatkuvasti väsynyt.”

Lue myös: Naisilla uniapnean diagnosoiminen voi olla salapoliisityötä – oireet sekoitetaan usein vaihdevuosioireisiin

Taustalla rakenteellinen vika kurkussa

”Yrittäjänä minulla ei ole työterveyshuoltoa, joten lykkäsin lääkärille menoa pitkään. Lopulta uupumus kävi ylivoimaiseksi, ja reilut kolme vuotta sitten varasin ajan terveyskeskuksesta. Arvelin oireitteni aiheuttajaksi joko ferritiinin puutetta tai uniapneaa. Lääkärin mukaan täytin kriteerit, joiden perusteella hän kirjoitti lähetteen uniapneatestiin.

Jo muutaman viikon päästä sain peruutuspaikan. Minulle annettiin mukaan unirekisteröintilaite, jonka kiinnitin illalla klipseillä yöpaidan rintamukseen. Nenähengitysviikset hieman kutittivat, mutta muuten yö sujui normaalisti.

Tulosten mukaan diagnoosi oli selvä: vaikea uniapnea. Yli 10 sekuntia kestäviä hengityskatkoksia oli noin 30 kertaa tunnissa. Sain kutsun uniklinikalle, jossa lääkäri kurkkasi korviin ja nieluun. Oireeni aiheutuvat rakenteellisesta viasta kurkussa: ylähengitystiet ahtautuvat nukkues­sa, jolloin hengitys ei pääse virtaamaan vapaasti. Ikä on entisestään löystyttänyt kurkun laajentajalihaksia.

Susannen elintavoissa ei ollut korjattavaa. Mukana ulkoilemassa Mimmi-koira, joka sekin kuorsaa.
Susannen elintavoissa ei ollut korjattavaa. Mukana ulkoilemassa Mimmi-koira, joka sekin kuorsaa.

Lääkäri ehdotti viiden kilon painonpudotusta. Minusta se oli omituinen neuvo. Kun ongelma on kaulan alueella, on hankala kuvitella, että vaikea uniapnea helpottaisi muutaman kilon laihdutuksella.

Elintapoja minun ei tarvinnut korjata, sillä ne olivat terveelliset jo ennen diagnoosia. En polta enkä juo ja noudatan kasvisruokavaliota. Kävin myöhemmin mittauttamassa myös ferritiinitasoni. Se todettiin matalaksi, ja aloin syödä rautaa kuuriluontoisesti.”

Lue myös: Uniapneaan sairastunut Mirkka Harju, 44: ”Kuin olisin elänyt unessa 20 vuotta”

”Hoitamattoman uniapnean kanssa tuskin olisin kyennyt opiskelemaan.”

CPAP-laite: tottuminen vei aikaa

”Moni kavahtaa uniapnean hoitoon tarkoitettua CPAP-laitetta, mutta minä halusin ja sain sellaisen heti käyttööni. Sydän joutuu uniapneassa tosi koville. Yöllinen hengityskatkos nostaa adrenaliinit hetkeksi pilviin, ja kroppa ajautuu stressitilaan. Tuntuu, kuin tukehtuisi. Kun tämä tapahtuu 30 kertaa tunnissa, ei ole ihme, että päivällä väsyttää. Olin valmis tekemään mitä tahansa päästäkseni jäytävästä uupumuksesta.

Laitteeseen tottuminen vei kolmisen kuukautta. Jouduin testaamaan monen kokoisia nenä- ja suumaskeja ennen kuin löysin itselleni sopivan. Nyt olen nukkunut laitteen kanssa kolme vuotta. Aina yökylään lähtiessäni varmistan, että sängyn vieressä on pistorasia. Eli telttaretkille en lähde.

Laitteen käyttöä helpottaa se, että elän yksin. Jos alkaisin treffailla, kumppaniin pitäisi luottaa aika paljon, että kehtaisin illalla nukkumaan käydessä asettaa Darth Vaderia muistuttavan naamion kasvoilleni. En tosin aiemminkaan mielelläni nukkunut toisten kanssa kuorsaamisen takia.”

Susannella on käytössä CPAP-laite, joka pitää yöllä hengitystiet auki.
Susannella on käytössä CPAP-laite, joka pitää yöllä hengitystiet auki.

Lue myös: Uniapnea-diagnoosi yllätti – Sirpa hylkäsi CPAP-laitteen ja kokomaskin, kunnes siro nenämaski sai suopumaan hoitoon: ”Olen saanut lisää energiaa”

Puolessa vuodessa väsymys ja aivosumu väistyivät

”Muutos parempaan ei tapahtunut hetkessä. Meni puoli vuotta ennen kuin jatkuvan väsymyksen aiheuttama aivosumu alkoi väistyä.

Työskenneltyäni monta vuotta muotitoimittajana ja stylistinä sain energiaa vaihtaa alaa. Nyt opiskelen sairaanhoitajaksi. Hoitamattoman uniapnean kanssa tuskin olisin kyennyt tähän. Muisti on parantunut, ja opiskeltavat asiat jäävät mieleen usein jo yhdellä lukukerralla.

Jos joskus otan päikkärit ilman CPAP-laitetta, herään kurkku kipeänä. Siitä tiedän, että kuorsaan edelleen. Olen siis naimisissa härvelin kanssa lopun elämääni. Mutta ei haittaa. Ajattelen, että laite on pelastusrenkaani.”

X