Terveys

Kuorsaaminen voi johtua löystyneistä lihaksista – 3 vetreyttävää liikettä, joiden avulla voit vahvistaa suun seudun lihaksistoa

Kuorsaaminen voi johtua lihasten ja kudosten löystymisestä. Näiden kolmen vinkin avulla suun alueen lihaksistoa voi vetreyttää.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Kuorsaaminen saattaa lisääntyä, jos nukkuu selällään.

Kuorsaaminen voi johtua lihasten ja kudosten löystymisestä. Näiden kolmen vinkin avulla suun alueen lihaksistoa voi vetreyttää.

Kuorsaaminen heikentää unen laatua ja saattaa häiritä vieressä nukkuvaa kumppania. Onneksi kuorsaamista voi yrittää taltuttaa kotikonstein. Parasta olisi oppia nukkumaan kyljellään, suu kiinni ja hengittää nenän kautta.

– Kun nukkuu selällään, suu tuppaa helposti aukeamaan. Samalla leuka valahtaa alas ja kieli painautuu nielua vasten. Kielen pitäisi asettua suussa siten, että kielenkärki osuu etuylähampaiden taakse. Silloin kieli lepää kevyesti kitalaessa kielenkärki etuhampaiden takana. Näin on helpompi hengittää kuin jos kieli painuisi nielua vasten, sanoo VoiceWell-hoitaja ja laulunopettaja Marina Salonen.

Mutta entä jos suu ei pysy kiinni? Silloin voi esimerkiksi kokeilla teipata suu kiinni iholaastarilla. Suun lihaksistoa voi myös venyttää ja vahvistaa laulunopetuksesta tutuilla harjoitteilla.

– Yksi yleinen syy kuorsaamiselle on se, että nielun kudokset ja lihakset ovat löystyneet esimerkiksi ikääntymisen tai ylipainon seurauksena, Salonen sanoo.

Seuraavat suun alueen lihaksistoa vetreyttävät liikkeet ovat Marina Salosen antamia. Hän sanoo, että harjoitteita kannattaa tehdä päivittäin.

– Jotkut sanovat, että pitäisi olla kymmenen toistoa (per liike), mutta mielestäni kannattaa pikemmin tehdä vähän ja joka päivä. Tärkeintä on, että saa harjoitteet osaksi arjen rutiineja. Niitä voi tehdä esimerkiksi suihkussa tai illalla hampaiden pesun jälkeen.

Jos kuorsaaminen johtuu lihasten ja kudosten löystymisestä, kokeile näitä harjoituksia:

1. Avaa nielua

Saat tuntumaa tähän harjoituksen niin, että alat haukotella, mutta et hengitäkään sisään. Tunnet, kuinka nielu avautuu ja kudokset venyvät.

Toista liikettä: avaa nielu ja päästä rennoksi. Saat tehoa venytykseen laittamalla huulet soikeaan asentoon ikään kuin sanoisit u-kirjaimen. Tee samalla nielun avaus.

2. Vahvista leukaa

Työnnä leukaa eteen ja rentouta. Toista liikettä. Voit myös liikuttaa leukaa sivulta toiselle  ja käyttää kättä kevyenä vastuksena.

Jos haluat venytellä suun alapuolella olevia lihaksia, laita alahampaat ja alahuuli ylähuulen päälle ja katso kattoon. Leuan alapuolella olevat lihakset venyvät.

Voit tehostaa liikettä laittamalla oikean käden solisluiden alle, rintalastan päälle. Aseta vasen käsi oikean päälle. Kyynärpäät sojottavat alas.

Kuorsaaminen heikentää paitsi omaa usein myös kumppanin unen laatua.

3. Harjoita kieltä

Työnnä kieli niin ulos kuin saat kohti napaa. Vedä kieli sisään. Laita kielenkärki yläetuhampaiden taakse ja piirrä viiva kovaa kitalakea vasten taaksepäin ja takaisin eteen. Työnnä kieli uudestaan ulos ja toista liike.

“Pese” hampaita kielellä eli pyöritä kieltä hampaiden ulkopuolella ensin yhteen ja sitten toiseen suuntaan. Toista liike muutaman kerran.

Voit harjoittaa kieltä myös lausumalla tai laulamalla ai-ai-ai-ai tai oi-oi-oi-oi.

Lue myös:

7 asiaa, jotka kuorsaaminen voi paljastaa terveydestäsi

Kuorsausta, levottomuutta, unettomuutta… Häiritseekö kumppanin unihäiriö omaakin untasi? 7 vinkkiä, jotka auttavat nukkumaan paremmin

Seura: Kuorsaava kumppani vaarantaa sekä oman että puolisonsa terveyden

X