Terveys

7 asiaa, jotka kuorsaaminen voi paljastaa terveydestäsi

Kuorsaamisen taustalla on monenlaisia syitä. Kuorsaaminen voi johtua esimerkiksi hoitoa vaativasta terveysongelmasta. Listasimme 7 asiaa, jotka aiheuttavat kuorsausta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Muun muassa alkoholinkäyttö, selällään nukkuminen ja hengityskanavien ahtaus voivat saada ihmisen kuorsaamaan.

Kuorsaamisen taustalla on monenlaisia syitä. Kuorsaaminen voi johtua esimerkiksi hoitoa vaativasta terveysongelmasta. Listasimme 7 asiaa, jotka aiheuttavat kuorsausta.

Kuorsaaminen on hyvin yleistä. Peräti 20 prosenttia 30–50-vuotiaista miehistä kuorsaa joka yö. Samanikäisistä naisista kuorsaajia on 5 prosenttia. Iän myötä sekä kuorsaavien miesten että naisten määrä lisääntyy entisestään.

Kuorsaaminen ei ole vain häiritsevä tai kiusallinen ilmiö. Se voi myös paljastaa asioita ihmisen hyvinvoinnista ja terveydestä.

Listasimme 7 syytä kuorsaamiselle.

1. Nenä on tukossa

Muun muassa flunssa, poskiontelontulehdus, allergia, tupakointi, kuiva ilma ja nenän väliseinä vinous voivat aiheuttaa nenän tukkoisuutta. Kun nenä on tukossa, seurauksena voi olla kuorsaamista.

2. Ihmisellä on uniapnea

Kuorsaaminen voi olla merkki uniapneasta. Uniapnea aiheuttaa unen aikana hengityskatkoksia ja usein myös kuorsausta. Hengityskatkos päättyy tyypillisesti korahdukseen ja havahtumiseen. Havahtumisten vuoksi unen laatu kärsii, joten päivisin olo voi tuntua hyvin väsyneeltä.

Uniapnea on yleisintä keski-ikäisillä miehillä, jotka kärsivät keskivartalolihavuudesta. Naisilla uniapnean esiintyvyys lisääntyy vaihdevuosien jälkeen.

3. Ylähengitysteiden vastusoireyhtymä

Ylähengitysteiden vastusoireyhtymä eroaa uniapneasta siten, että se ei aiheuta merkittäviä hengityskatkoksia. Muuten oireet ovat samankaltaisia: kuorsausta, yöllisiä havahtumisia ja päiväväsymystä.

Oireyhtymä johtuu ylähengitysteiden, kuten nielun ahtaudesta. Kun hengitysteissä on lisääntynyttä vastusta, sisäänhengitys voimistuu ja rintakehässä tapahtuu paineenvaihteluja.

Ylähengitysteiden vastusoireyhtymästä kärsivät ovat usein nuorempia kuin uniapneaapotilaat. He ovat myös tavallisesti normaalipainoisia.

4. Kehoon on kertynyt ylimääräistä rasvaa

Liikakilot lisäävät kuorsaamisen todennäköisyyttä. Ylipainoisella ihmisellä voi olla kaulan ja nielun alueella ylimääräistä rasvaa, joka ahtauttaa ilmateitä. Ylipaino altistaa myös uniapnealle.

5. Nielun rakenteet ovat ahtaat

Kuorsaus voi joskus johtua rakenteellisista seikoista. Esimerkiksi paksu ja pehmeä suulaki, suuret nielu- tai kitarisat ja pitkä kitakieleke voivat ahtauttaa ilmateitä ja aiheuttaa kuorsausta.

6. Alkoholi tai lääkkeet ovat rentouttaneet nielun lihakset

Alkoholi ja rauhoittavat lääkkeet saavat ihmisen herkemmin kuorsaamaan. Ne rentouttavat nielun ja ylähengitysteiden lihaksia ja vähentävät ihmisen luontaista kykyä estää ilmateiden tukkeutuminen.

7. Nukkumisasento on huono

Kuorsaus on tyypillisesti yleisintä ja voimakkainta silloin, kun ihminen nukkuu selällään. Ilmatiet voivat nimittäin ahtautua painovoiman vaikutuksesta.

Lähteet: Duodecim 114/1998, Duodecim 127/2011, Mayo Clinic, Terveyskirjasto, WebMD

X