Ihmissuhteet

Miksi kumppani kävelee monta metriä edellä? Asiantuntijan mukaan asiasta loukkaantuminen voi olla tärkeä merkki

Ihmisten välinen viestintä on paljolti sanatonta. Parisuhteessa arjen yksinkertainen tilanne voi näyttäytyä itselle täysin erilaisena kuin kumppanille. Kysyimme asiantuntijalta, miksi.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jääkö samaa tahtia käveleminen suhteessasi vain haaveeksi?

Ihmisten välinen viestintä on paljolti sanatonta. Parisuhteessa arjen yksinkertainen tilanne voi näyttäytyä itselle täysin erilaisena kuin kumppanille. Kysyimme asiantuntijalta, miksi.

Kuvittele tilanne: Olet kumppanisi kanssa kävellen liikkeellä. Hän harppoo nopein askelin edelläsi sen sijaan, että kulkisi kanssasi samaa tahtia. Miksi kumppani kävelee edellä?

Edellä kävelevä kumppani on monen parisuhteen ikuisuuskiista, joka pulpahti somessa isosti esiin: ruotsalaisvaikuttaja Isabella Löwengrip jakoi Tiktok-tililleen videon, jossa hänen miesystävänsä kävelee lomalla ollessaan toistuvasti monta askelta Isabellan edellä.

Viime vuoden heinäkuussa julkaistua videota on katsottu 2,5 miljoonaa kertaa. Tykkäyksiä video on saanut yli 140 000 ja kommentteja reilut 19 000. Lukuisa kommentoija kertoo kipeästi tunnistavansa ilmiön.

@isabellalowengrip1

Do any of you recognize? #couple #capri #fypシ

♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

On helppo kuitata asia sillä, että toisella on vain luonnostaan nopeampi kävelytahti. Asia voi kuitenkin olla parisuhdetta hankaava. Ei kai hitaamman tarvitse kipittää hikipäissään, jos haluaa kävellä rinnakkain?

Kun kumppani kävelee edellä, asia voi liittyä suhteeseen tai sitten ei

Jos kumppanilta ei kysy, miksi tämä kävelee edellä, ei varmaa vastausta voi pelkän käytöksen perusteella saada. Elekieli, kuten edellä käveleminen, on tulkinnanvaraista.

– Elekielestä voi tällaisessa tapauksessa välittyä esimerkiksi kumppanin tunnetila ja asenne kyseisellä hetkellä, psykologi, kouluttaja ja tietokirjailija Heli Heiskanen sanoo.

Silti oma tulkinta kumppanin tunnetilasta ja asenteestakin on aina epävarma.

– Tulkinta voi mennä pieleen, koska kumppanin eleitä tulkitaan aina omien tunnetilojen, pelkojen ja toiveiden sekä aikaisempien kokemusten kautta, Heiskanen selittää.

– Tämän takia se, että kumppani kävelee edellä, voi siis tuntua siltä, että nyt kumppani on minulle suuttunut tai hän torjuu tai hylkää minut. Vaikka asia ei liittyisi millään tavalla itseen tai suhteeseen, omat tunteet ovat aina totta itselle ja niillä on jokin syy.

Vaihtoehtoisiakin selityksiä tilanteelle on olemassa. Luonnostaan nopeammin kävelevä kumppani voi olla esimerkiksi vain yksinkertaisesti niin ajatuksissaan, ettei huomaa harppovansa edellä.

Lue myös: Pelkäätkö hylätyksi tulemista? Näin hylätyksi tulemisen pelko näkyy parisuhteessa

Itsetuntemus ja itsetunto vaikuttaa siihen, kuinka hyvin toista lukee

Jos joutuu joka kerta pyytämään harppovaa kumppania hidastamaan, se turhauttaa. Onko tässä taustalla nyt jotain muuta?

Jotta pystyy näkemään mahdollisimman monia eri vaihtoehtoja, on tärkeää oppia tunnistamaan omia tunteita ja tulla sinuksi omien menneisyyden mörköjen sekä nykyisyyden pelkojen ja toiveiden kanssa.

Kun tiedostaa, mitkä asiat vaikuttavat omiin tulkintoihin, toisten käytöstä pystyy Heiskasen mukaan tulkitsemaan oikeamman suuntaisesti. Myös itsetunto vaikuttaa siihen, kuinka asiat näkee.

– Kun omaa terveen, hyvän itsetunnon, ei ole ylitarkka havainnoimaan kumppania tai ainakaan tee hirveän virheellisiä päätelmiä negatiiviseen suuntaan niin helposti kuin heikomman itsetunnon omaava.

Yksi on kuitenkin Heiskasen mukaan varmaa: jos haluaa jonkun elekielestä varmaa tietoa, sitä pitää kysyä.

Kumppani kävelee edellä – onko tästä edes oikeus loukkaantua?

Kuten sanottua, omat tunteet ovat totta itselle. Mutta onko siitä, että kumppani kävelee edellä, hassua pahoittaa mielensä?

– Tällaisesta loukkaantuminen ei ole hassua vaan hirveän inhimillistä, Heiskanen sanoo.

Mielipaha arkisesta pikkuasiasta voi olla hänen mukaansa jopa tärkeä havainto.

– Loukkaantuminen voi olla itselle merkki siitä, että nyt jokin isompi asia vaivaa.

Silloin kannattaisi pysähtyä pohtimaan, miksi se, että kumppani kävelee edellä, hankaa niin paljon. Tuntuuko kumppani suhteessa muutoin esimerkiksi piittaamattomalta tai itsekkäältä?

– Pohdintojen seurauksena voi löytää syvällisemmän syyn loukkaantumiselle ja puhua siitä kumppanin kanssa.

Näin asia kannattaa ottaa puheeksi

Tiuskiminen siitä, että aina sinä harpot edellä, ei tuo toivottua lopputulosta.

Parempi olisi, jos pystyisi heti tilanteessa tai myöhemmin rauhallisesti selittämään, että on huomannut, että kumppani kävelee edellä.

– Sen jälkeen olisi hyvä kertoa, miltä se itsestä tuntuu. Esimerkiksi että ”minusta tuntuu kuin et välittäisi tai huomioisi”. Sitten kannattaa vielä kertoa, mitä toivoisi toisen tekevän. Esimerkiksi ”toivoisin sinun kävelevän samaan tahtiin kanssani, koska se tuntuisi tosi hyvältä”.

Tärkeää on minälähtöisyys: mitä minä olen havainnut, miltä se minusta tuntuu ja mitä minä toivoisin. Vaikka kyse olisi vastikään tajutusta syvällisemmästä ongelmasta, nämä ovat valideja asioita käydä läpi.

Lue myös Kotilieden artikkeli: 7 lausetta, joita psykologi ei koskaan sanoisi toiselle ihmiselle – eikä sinunkaan kannattaisi

Tärkeää on myös välttää syyllistämistä, sillä sen seurauksena on usein vain riitely.

– Jos toinen sanoo, että hän ei tarkoita pahaa ja on vain tottunut kävelemään reippaasti, voi sanoa esimerkiksi näin: ”Ymmärrän, ettet tarkoita pahaa. Koska itsestäni tuntuu pahalta, olisi kiva, että tunteeni huomioitaisiin ja yhdessä käveltäisiin samaa tahtia. Yksin voit sitten mennä niin kovaa kuin haluat.”

X