Terveys

Hormonikorvaushoidon lopettaminen – milloin on oikea aika, ja mitä jos vaihdevuosioireet palaavat?

Hormonikorvaushoito vie vaihdevuosioireet, joten mistä tietää, kauanko sitä tulisi jatkaa? Hoidolla on myös muita hyötyjä – ja toisaalta se lisää hieman rintasyöpäriskiä.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Kerran lopetetun hormonikorvaushoidon voi tarvittaessa aloittaa uudelleen, mutta ei tablettina.

Hormonikorvaushoito vie vaihdevuosioireet, joten mistä tietää, kauanko sitä tulisi jatkaa? Hoidolla on myös muita hyötyjä – ja toisaalta se lisää hieman rintasyöpäriskiä.

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito voidaan lopettaa kerrasta tai vähitellen pienentämällä päivittäistä annosta, sanoo gynekologi sekä naistentautien ja synnytysopin dosentti Pauliina Tuomikoski Eiran lääkäriasemalta. Mutta missä vaiheessa hormonikorvaushoidon lopettaminen tulee kyseeseen? Entä palaavatko vaihdevuosioireet takaisin hoidon lopettamisen jälkeen? Voiko hoidon tarvittaessa aloittaa uudelleen?

Lue myös: Kannattaako vaihdevuosien hormonikorvaushoito? Näin lääkehoidon hyödyt ja riskit puntaroidaan

1. Milloin on oikea aika lopettaa hormonikorvaushoito?

Hormonikorvaushoito on tarkoitettu haittaavien vaihdevuosioireiden hoitoon. Sitä ei tarvita, jos haittaavia oireita ei ole.

Vaihdevuosioireet vaivaavat keskimäärin kuudesta seitsemään vuotta. Ne kestävät yleensä pidempään, jos ne alkavat, kun oma kuukautiskierto vielä toimii. Omien oireiden alkamishetkeä voi olla vaikea tietää, sillä kaikkia oireita ei välttämättä tunnisteta vaihdevuosioireiksi. Vaihdevuodet eivät oireile vain hikipuuskina ja kuumina aaltoina, vaan muun muassa mielialavaihtelut, nivelkivut, sydämentykytykset ja uniongelmat voivat johtua estrogeenin puutteesta.

Jokaiselle sopivaa aikaa lopettaa hormoni­korvaushoito ei ole. Nainen päättää siitä yhdessä gynekologinsa kanssa. Hoitoa ei saa jatkaa, jos sairastuu esimerkiksi rintasyöpään tai laskimotukokseen. Aina jos sairastuu johonkin vakavaan sairauteen, tulee arvioida, voiko hormonihoitoa jatkaa.

2. Palaavatko vaihdevuosi­oireet, jos hormonikorvaushoidon lopettaa?

Hormonihoito vie vaihdevuosioireet. Tämän vuoksi on vaikea tietää, tarvitseeko hoitoa jatkaa. Se selviää, kun vähentää annosta tai tauottaa hoidon ja kokeilee, mitä tapahtuu.

Oireet eivät välttämättä palaa samanlaisina kuin ennen. Esimerkiksi kuumat aallot voivat pysyä poissa, mutta unihäiriöt palaavat. Oireet voivat myös tulla viiveellä, kuukauden tai vasta kolmen kuukauden kuluttua, ja kestää muutaman kuukauden, ennen kuin jäävät kokonaan pois. Osalla ne jatkuvat tämän jälkeenkin. Etukäteen ei voi tietää, kenelle näin tapahtuu.

3. Miten hormonikorvaushoidon lopettaminen tapahtuu?

Tapoja lopettaa hormonihoito on kaksi: kerrasta poikki tai vähitellen, jolloin päivittäistä annosta pienennetään tai ottoväli harvennetaan joka toiseen päivään. Jos annosta pienennetään, se kannattaa alkuun puolittaa. Puolikasta annosta voidaan käyttää esimerkiksi kolmesta kuuteen kuukautta ja lopettaa hoito sen jälkeen.

Tabletin ja laastarin puolittaminen on helppoa. Jos käytössä on vain yksi annos geeliä tai suihketta, sitä voi käyttää alkuun joka toinen päivä ja harventaa ottovälin parin kuukauden päästä joka kolmanteen päivään. Tarkka ohje hormonihoidon lopettamiseen tulee kysyä omalta lääkäriltä.

4. Lopetetaanko keltarauhashormonin käyttö samalla tavalla?

Jos naisella on kohtu tallella, estrogeenihoitoon liitetään aina keltarauhashormoni. Se estää kohdun limakalvon liikakasvua, mikä suojaa naista kohtusyövältä.

Nuoremmat naiset käyttävät yleensä jaksottaista, vuodot tuovaa keltarauhashormonihoitoa. He lopettavat hormonihoidon keltarauhashormonijaksoon.

Vuodoton hormonihoito sopii vanhemmille naisille. Sen voi lopettaa missä vaiheessa tablettiliuskaa tai laastaripak­kausta tahansa.

Osa naisista saa keltarauhashormonin hormonikierukasta, jolloin vuotoja ei tule monesti lainkaan. Hormonikierukka poistetaan vasta, kun estrogeenin käyttö on kokonaan loppu.

Hormonikorvaushoidon lopettaminen oireet. Nainen käyttää kannettavaa tuuletinta.
Hormonikorvaushoito ei siirrä vaihdevuosioireita tulevaisuuteen. Jos oireet palaavat hoidon lopettamisen jälkeen, nainen kuuluu siihen joukkoon, jolla oireet kestävät tavallista pidempään. © iStock

5. Voiko keskeytetyn hoidon aloittaa uudelleen?

Tablettihoidon aloittamiseen liittyy laskimotukoksen riski, joka koskee myös hoidon aloittamista uudelleen tauon jälkeen. Riski voi kasvaa merkittävästi jo parin kuukauden tauon jälkeen.

Tablettihoidon jälkeen voi palata takaisin hormonikorvaushoitoon, kunhan estrogeeni annostellaan jatkossa ihon kautta geelinä, suihkeena tai laastarina. Iholle annosteltavaan estrogeeniin tai keltarauhashormoniin ei yleensä liity veritulppariskiä.

6. Kannattaako hormonikorvaushoitoa jatkaa, vaikka ei ole vaihdevuosioireita?

Hormonihoidolle ei ole yläikärajaa, mutta kaikkien naisten ei tarvitse käyttää sitä. Kannattaa keskustella oman gynekologin kanssa, onko hoidosta itselle hyötyä vaihdevuosioireiden jälkeenkin.

Hormonihoito ylläpitää luustoa. Se suojelee naisen sydäntä ja verisuoniterveyttä, jos hoito aloitetaan hyvissä ajoin ennen 60-vuotispäivää.

Toisaalta hormonihoito lisää hieman rintasyövän riskiä. Tuhannesta viisikymppisestä naisesta noin 27 sairastuu rintasyöpään 10 vuoden aikana. On arvioitu, että hormonihoidon käyttö 10 vuoden ajan aiheuttaa vajaa kymmenen ylimääräistä rintasyöpää näitä tuhatta naista kohti. Jos käyttää pelkkää estrogeenia, rintasyöpä­riski on pienempi.

Hormonihoidon keston lisäksi annos voi vaikuttaa rintasyöpäriskiin. Vuosikymmenien hoidossa annosta pyritään yleensä ajan kuluessa pienentämään.

Lue myös Kotiliesi.fi: Hormonit!-sarjan Karoliina Blackburn: ”En jäänyt kärvistelemään, kun tajusin olevani vaihdevuosien romahdusvaiheessa”

7. Miksi paikallisestrogeenin käyttöä kannattaa jatkaa?

Limakalvojen paikallishoitoon tarkoitettua estrogeenia kannattaa jatkaa tai alkaa käyttää viimeistään, kun tablettilääkitys tai ihon kautta annosteltava hormonihoito loppuu. Paikallishoito ei lisää rintasyövän riskiä.

Estrogeenin puute kuivattaa ja ohentaa emättimen limakalvoja. Kuivat, ohuet limakalvot ärtyvät, kutisevat ja altistavat virtsatie- ja emätintulehduksille. Koska limakalvo-oireet tahtovat pahentua ajan mittaan, paikallisestrogeenia kannattaa käyttää loppuelämän ajan.

Estrogeenivoiteita, -puikkoja ja -tabletteja voi ostaa apteekista ilman reseptiä, eikä niiden käyttöä kannata lykätä. Limakalvot eivät palaudu paikallishoidolla ennalleen, jos aloittaa hoidon esimerkiksi vasta seitsemänkymppisenä.

Lue myös: Katja, 46, ällistyi estrogeenigeelin vaikutuksesta: ”Tivolin musiikki alkoi kuulua korvissani”

8. Mitä väärin ymmärrettyä hormonihoidon lopettamiseen liittyy?

Hormonihoito ei siirrä vaihdevuosioireita tulevaisuuteen. Jos oireet palaavat lopettamisen jälkeen, nainen kuuluu siihen joukkoon, jolla oireet kestävät tavallista pidempään. 70-vuotiaista naisista 10–20 prosentilla on kuumia aaltoja ja hikoilua, elleivät he käytä hormonihoitoa.

Hormonihoidosta puhuttiin aikanaan nuorennuslääkkeenä. Se ei korjaa eikä estä ikääntymismuutoksia, kuten hiustenlähtöä. Joku voi silti kokea, että hormonihoidon loputtua hiustenlähtö kiihtyy ja iho kuivuu entistä enemmän.

Hormonihoito ylläpitää usein naisen hyvinvointia, eikä siitä aina kannata pyrkiä eroon mahdollisimman nopeasti.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 24/2024.


X