Ruoka

Kirsikka viettelee kakuissa, salaateissa ja säilöttynä – katso parhaat reseptit kesän suosikkiherkusta

Kirsikka on herkullinen naposteltava sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös leivontaan sekä tuoreena että eri tavoin säilöttynä. Katso herkulliset kirsikkareseptit!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Kirsikka on ihanaa sellaisenaankin, mutta kokeile sitä rohkeasti myös leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa.

Kirsikka on herkullinen naposteltava sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös leivontaan sekä tuoreena että eri tavoin säilöttynä. Katso herkulliset kirsikkareseptit!

Kirsikka on mansikan ohella yksi kesän odotetuimpia sesonkiherkkuja. Pieni punainen makupommi tuokin ihanasti kesän kielelle.

Onko kirsikka hedelmä? 

Kirsikka ei ole marja eikä hedelmä, vaan se on luumarja ja läheistä sukua luumulle. Kirsikoita on useita erilaisia lajikkeita, joista yleisimpiä ovat makeat kirsikat ja hapankirsikat. 

Makeat kirsikat ovat maultaan aromaattisen makeita ja väriltään keltaisia, punakeltaisia tai hyvin tummanpunaisia. Niitä syödään yleensä sellaisenaan.

Hapankirsikoita on kirkkaanpunaisista tummanpunaisiin, ja niiden maku vaihtelee lajikkeittain makeahkosta happamiin. Hapankirsikoita käytetään usein leivonnassa tai säilöntään. Suomessa parhaiten menestyviä kirsikoita ovat hapankirsikat.

Kirsikka: Säilytys 

Kirsikat ovat parhaimmillaan loppukesästä heinä- ja elokuussa. Kirsikat poimitaan kypsinä, sillä poimimisen jälkeen ne eivät enää jatka kypsymistä.

Kirsikka ei kestä pitkää säilytystä. Kirsikat kannattaa pitää viileässä ja pimeässä paikassa, kuten jääkaapissa tai kellarissa, joissa ne säilyvät muutaman päivän kirsikoiden kypsyydestä ja säilytysolosuhteista riippuen. Huoneenlämpö on liian lämmin kirsikoille ja ne alkavat pilaantua nopeasti keittiön pöydällä.

Kirsikkasesongin ulkopuolella makuun pääsee cocktailkirsikoilla sekä pakastekirsikoilla.

Kirsikka: Ravintosisältö

Kirsikka on ihanan makea herkku naposteltavaksi vaikka siltään, kun mieli halajaa makeaa. Sadassa grammassa kirsikoita on energiaa 56 kcal. 

Mikään varsinainen vitamiinipommi kirsikka ei ole, mutta se sisältää jonkin verran C-vitamiinia, folaattia, karotenoideja sekä muun muassa kaliumia.

Kirsikoiden käyttö 

Tuoreet kirsikat ovat herkullista naposteltavaa sellaisenaan. Kirsikat sopivat tuoreina salaatteihin ja niistä saa myös herkullista hilloa tai chutneytä. 

Kirsikan vivahteikas maku tuo erityisesti leivonnaisiin juhlan tuntua ja niitä kannattaa käyttää monipuolisesti makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Erityisen hyvin kirsikat sopivat suklaaleivonnaisiin ja erilaisten juustojen kaveriksi.

Cocktailkirsikoita voi käyttää esimerkiksi trendikkäiden vintage-kakkujen koristelussa sekä muussa makeassa leivonnassa, kuten jouluisten kahvikakkujen sattumina. 

Hyödynnä kirsikka makeassa leivonnassa

Kesäisen kahvipöydän perinteinen kakku on useimmiten mansikkainen. Onneksi kesällä ja ympäri vuoden on monta syytä juhlaan ja kirsikkakakulle löytyy varmasti paikkansa.

Kesällä tuoreet kirsikat voi parittaa mansikoiden kanssa helpossa kulhokakussa, joka kootaan valmiista täytekakkupohjasta, mascarponevaahdosta, suklaakekseistä sekä tuoreista mansikoista ja kirsikoista. Suureen lasikulhoon koottu kakku on helppo koota, näyttää upealle ja kestää täytekakkua paremmin kesähelteessä.

Tuoreista kirsikoista valmistuu myös supermehevä ricotta-kirsikkakakku, joka maistuu siltään tai kermavaahdon kera. 

Sesongin ulkopuolella kannattaa turvautua kirsikkahilloon tai säilyke- tai cocktailkirsikoihin. Erityisen ihanasti kirsikka sopii suklaan makupariksi. Leivo klassinen schwartzwaldinkakku tai klassikosta mallia ottanut superhelppo suklaa-kirsikkakakku lasissa, joka nimensä mukaan kootaan kakkuvuoan sijaan rennosti pieniin lasimaljoihin. Helppo herkku on vartissa valmis.

Kirsikkaunelmatorttu valmistuu suklaiseen kääretorttupohjaan, jonka väliin rullataan kirsikkahilloa. Pinta hunnutetaan komealla keolla kermavaahtoa sekä suklaarouheella. 

Joulun aikaan ihastuttaa myös kirsikkajuustokakku, jossa on kääretorttupohjasta valmistettu supermehevä pohja sekä kirskkahillolla ryyditetty pehmeä juustotäyte. Kakku puetaan jouluasuun ripauksella kardemummaa ja päälle murustetuilla piparkakuilla.

Tarjoa kirsikka salaatissa tai tarjoa juomana

Leivonnaisten lisäksi kirsikoita kannattaa kokeilla myös juomissa ja salaateissa. Kirsikkainen suklaapirtelö sopii vaikka herkulliseksi välipalaksi tai makeaksi jälkiruoaksi. Rommi tai konjakki antaa pirtelölle viimeisen silauksen. 

Aamupalalla puolestaan maistuu vaikka kirsikkasmoothie, joka pitää sisällään kaikkea herkullista: banaania, kirsikoita ja siemeniä. Pinnalle murustellut Digestive-keksit ovat smoothien päällä maukas lisä, mutta ne voi halutessaan korvata myös myslillä tai granolalla. 

Kesällä tuoreet kirsikat kannattaa parittaa salaatissa briejuuston kanssa. Kirsikoiden ryydittämä briejuustosalaatti valmistuu muutamasta aineksesta, mutta hurmaa syöjänsä. Hunajapaahdetut pekaanipähkinät ovat tämän salaatin juju.

Säilö kirsikat hilloksi tai tarjoa jälkiruokana

Tuoreet kirsikat kannattaa syödä mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Jos runsas sato yllättää, voi kirsikat säilöä myös myöhempää käyttöä varten esimerkiksi hillona tai alkoholissa. Kirsikat kannattaa säilöä heti poimimisen jälkeen, sillä ne eivät kestä pitkää säilytystä.

Ihana idea on valmistaa kirsikoista myös omena-kaurapaistokselta mallia ottanut kirsikkacrumble tai marinoida kirsikoita syksyisten hedelmien kanssa rommilla, tähtianiksella ja appelsiinilla mausteussa sokeriliemessä. Tarjoa marinoitujen hedelmien kanssa pehmeää vaniljajäätelöä ja mureita pikkuleipiä.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Kirsikoista syntyy kesän rakastetuin kakku – näitä herkkuja et voi vastustaa!

X