Viihde

Kesän 2024 parhaat kirjat – suosikkikirjailijat paljastavat 18 kirjaa, jotka koukuttavat lukijat

Lomakirjojen valinta, mikä mieluisa tehtävä! Kolme kirjailijaa vinkkaavat uusia suosikkejaan.

Teksti:
Lotta Ehrnrooth
Kuvat:
Otavamedia, valmistajat ja Veikko Somerpuro

Kolme tunnettua kirjailijaa jakoi tämän hetken kirjasuosikkinsa.

Lomakirjojen valinta, mikä mieluisa tehtävä! Kolme kirjailijaa vinkkaavat uusia suosikkejaan.

Kesälomat kutsuvat, vaan minkä kirjan nappaisit mukaan riippukeinuun tai rantalaiturille? Kysyimme kolmelta kirjailijalta heidän tämän hetken suosikkiteoksiaan. Vastaukseksi saimme 18 upeaa kirjaa, jotka ovat säväyttävät ja puhuttelevat.

Mukana on niin elämäkertakirjoja ja muistelmia kuin romaanejakin. Aihepiirit vaihtelevat ajankohtaisista kriiseistä yhteiskunnan epäkohtiin, nykyhetkestä historiaan ja fantasiaan – rakkautta unohtamatta.

Kirjailija Riikka Pulkkisen kirjavinkit kesään 2024:

Riikka Pulkkinen lähtee tänä kesänä perheen kanssa interrailille ja odottaa ihania kesäpäiviä realistisella otteella: kaikenlaiset matkakokemukset ja -tuntemukset otetaan vastaan.
Riikka Pulkkinen lähtee tänä kesänä perheen kanssa interrailille ja odottaa ihania kesäpäiviä realistisella otteella: kaikenlaiset matkakokemukset ja -tuntemukset otetaan vastaan. © Jonne Räsänen

1. Sinikka Vuola: Myrskyn anatomia (WSOY, 2024)

© WSOY

”Äiditön tyttö asettaa napansa päälle laastarin, koska ei halua kenenkään tietävän äitihaavastaan, ja muuttaa tällä tavalla napansa ikään kuin hävyksi. Jännite purkautuu upeassa kohtauksessa, jossa tyttö antaa nuoren miehen irrottaa laastarin. Seuraa kliimaksi ja ehkä myös irtautuminen äititraumasta. Suosittelen uskaliaille!”

2. Helmi Kekkonen: Liv! (Siltala, 2024)

© Siltala

”Tässä kirjassa tunnelma tihenee niin, etten voinut laskea kirjaa kädestäni leikkipuistossakaan. Helmi Kekkonen on kirjailijana varsin erilainen kuin minä, ja luen aina uteliaana hänen teoksensa. Tämä on tosi ihana kesäkirja: on saari, sisarukset, äiti, kesä ja kiehtova mies rantakalliolla, mies, joka kuitenkin tuo vaaran tunnun mukanaan. Vaivattomat näkökulmavaihdokset ristivalottavat hahmoja hienosti.”

3. Karolina Ramqvist: Leipää ja maitoa (Gummerus, 2024)

© Gummerus

”Ruotsissa kirjoitetaan ja palkitaan hyvin erilaista kirjallisuutta kuin Suomessa. Tämä muistelmateos, joka voisi olla myös autofiktiota, kertoo Karolina Ramqvistin ruokasuhteesta lapsuudesta aikuisuuteen. Kirja on sukua Ia Genbergin Yksityiskohdille, joka oli mielestäni hämmästyttävän chick lit -tyyppinen (tämä ei ole moite, vaan huomio) ollakseen August-voittaja.”

4. Elli Valtonen: Tainnutuskehto (Kosmos, 2023)

© Kosmos

”En muista koskaan ennen itkeneeni kirjaa lukiessani, kun koira pelastuu kuolemalta. Nyt itkin. Monet romaanikirjailijat saattavat sortua antropomorfismiin eli tuovat eläinten kuvauksessa esiin inhimillisiä piirteitä. Tässä eläimet näytetään eläiminä, ja myös ihmiset aika ajoin. Kolmen nuoren eläinlääkärin opintoja ja varhaisaikuisuutta kuvaava teos on taidokas, hauska ja kauhea.”

5. Gabrielle Zevin: Huomenna, huomenna ja huomenna (Gummerus, 2023, suom. Taina Helkamo)

© Gummerus

”Kirjassa on yksi ihanimmista henkilöhahmoista hetkeen, nuori, komea ja ystävällinen Marx. Lukija tietää jo ensimmäisiltä sivuilta asti, että jotain saattaa pian tapahtua Marxille… Taidokas ihmissuhdekuvaus tuo mieleen hyvin rakennetun tv-sarjan, ja kekseliäät kerrontaratkaisut miellyttävät vaativampaakin lukijaa. Kirja kertoo ystävyydestä, rakkaudesta ja videopeleistä 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun Amerikassa.”

6. Eleanor Catton: Birnamin metsä (Siltala, 2024, suom. Tero Valkonen)

© Siltala

”Olen lukenut aikaisemmin Eleanor Cattonin Harjoitukset, ja tämä uutuusromaani nykytodellisuudesta odottaa kesän lukulistallani. Siinä kiehtoo aiheiden ajankohtaisuus: ympäristöaktivistit, heidän ekoyhteisönsä ja muut suuret teemat, kuten globaalikapitalismi. Miten ne punotaan shakespearelaiseksi draamaksi?”

Lue myös: Äänikirja vai tavallinen kirja? Valinta vaikuttaa aivoissa – ja myös rahassa

Kirjailija Matti Röngän kirjavinkit kesään 2024:

Matti Rönkä viimeistelee juuri uusinta kirjaansa. – Kirjoittaminen täyttää hyvin eläkepäiviä.
Matti Rönkä viimeistelee juuri uusinta kirjaansa. – Kirjoittaminen täyttää hyvin eläkepäiviä. © Sampo Korhonen

1. Andrei Kurkov: Kuolleen miehen kaveri (Otava, 2024, suom. Riku Toivola)

© Otavan kirjasto

”Nykyukrainalainen kirjallisuus kiinnostaa. Andrei Kurkov kertoi äskettäin Suomessa käydessään, että sota on lopettanut hänen ja monien kollegojen työn. Sodan aikana fiktiota ei voi kirjoittaa. Siksi on tärkeää lukea tämä nuoren miehen elämää Kiovassa kuvaava romaani nyt.”

2. Antti Heikkinen: Baarijakkara (Otava, 2024)

© Otava

Baarijakkara on Antti Heikkisen romaanissa rippituoli, joka kuulee kaiken. Koska kannan mukanani savolaisia juuria vuosisatojen takaa, nautin siitä, että voin kellua Heikkisen kielessä: savolaisessa tavassa sanoa ja ajatella on jotain minulle tuttua.”

3. Jukka Viikilä: Hiekkalinnat (Otava, 2024)

© Otava

”Kirja vaikuttaa alkuun hyvin käsitteelliseltä korkeakulttuurin kirjalta, mutta siinä on outoja ja erikoisia, puhuttelevia teemoja. En pidä itseäni erityisen heittäytyvänä lukijana, mutta siitä huolimatta uskalsin tarttua tähän, sillä runoilijana aloittanut Jukka Viikilä on lauseen ja ajatuksen mestari.”

4. Tommi Kinnunen: Kaarna (WSOY, 2024)

© WSOY

”Ajoin äskettäin itse yhden paikan ohi, johon neuvostopartisaanit aikanaan tekivät iskun. Niistä on puhuttu melko vähän. Tommi Kinnunen on kirjallisesti toimivilla ja tehokkailla teoksillaan vakiinnuttanut asemansa menneisyyden konkreettisten tapahtumien taitavana kuvaajana. Samaa sota-ajan draamallista kuvausta edustaa Merja Mäki, jonka Itki toisenkin -teosta suosittelen myös.”

Lue myös: Tommi Kinnunen sai vahingossa hauskan hääpäivämäärän, jota ei olisi missään nimessä halunnut

5. Osmo Soininvaara: Voittoja ja tappioita (Teos, 2024)

© Teos

”En lue muistelmia systemaattisesti, mutta tartun niihin, kun jokin teema tai ihminen puhuttelee. Osmo Soininvaaran teosta on virkistävää lukea, kun on journalistina seurannut läheltä tapahtumia, joita hän kuvailee. Ode havainnoi asioita rehellisesti: Muistan parhaiten mokaukseni.

6. Seppo Jokinen: Sattumusten summa (Kultosaari, 2024)

© Kultosaari

”Tunnistan Seppo Jokisen kirjojen verkkaisen tamperelaisuuden ja pidän hänen tavastaan kuvata dekkareissa myös työyhteisön ihmissuhteita ja jännitteitä – kuten sitä, miten kollegat heittävät keskenään huulta. Kiinnostavaa, että hän on nyt tehnyt kansainvälisiä sopimuksia. Komisario Koskinen edustaa sellaista itseäni miellyttävää dekkarigenreä, joka on realistinen olematta raaka.”

Lue myös Kotiliesi.fi: Nämä kirjat haluat lukea tänä kesänä! Valitsimme 15 kirjaa, jotka eivät päästä otteestaan

Kirjailija Maija Kajannon kirjavinkit kesään 2024:

Maija Kajanto ottaa tänä kesänä mökkilaiturille uudestaan L.M. Montgomeryn Anna-kirjat - olisiko lapsuuden taika tallella?
Maija Kajanto ottaa tänä kesänä mökkilaiturille uudestaan L. M. Montgomeryn Anna-kirjat – olisiko lapsuuden taika tallella? © Veikko Somerpuro

1. Ilona Tuominen: Normipäivä (Bazar, 2024)

© Bazar

”Itselleni kesän odotetuin kirja, sillä Ilona Tuomisella on taito luoda samastuttavia henkilöhahmoja ja kertoa tarinaa pilke silmäkulmassa. Viimevuotinen Seurustelusalaliitto avasi Turkuun sijoittuvan Kortteli-sarjan kuvailemalla kolmekymppisen Sannin ihmissuhdesotkuja. Nyt pääosaan nousee korttelin topakka opettajanainen, jonka arjessa mikään ei ole vierasta, paitsi yksin pärjäämisen lopettaminen.”

2. Anna-Riikka Carlson: Rakas Eeva Kilpi (WSOY, 2024)

© WSOY

”Kun kaksi eri-ikäistä naista ystävystyvät ja uskaltavat avata sydämensä, tiedossa on jotain suurta. Rakastettu Eeva Kilpi saa ansaitsemansa kunnianosoituksen teoksessa, joka kartoittaa runoilijan ja aktivistin ajatuksia ja elämänvaiheita. Kerronnan ainutlaatuinen herkkyys ja syvä henkilökohtaisuus tekevät teoksesta puhuttelevamman kuin mihin perinteisten metodien tietokirja olisi pystynyt.”

3. Jenny Colgan: Ihmeitä kesätaivaalla (Gummerus, 2024, suom. Kate Forrester)

© Gummerus

Jenny Colganin kirjoissa Skotlanti upeine luontoineen on aina yksi päähenkilöistä eli takuuvarma matkakuumeen nostattaja on tämäkin. Viihdekuningattaren uutuus vie ammattilentäjien maailmaan. Dubaihin muuttoa suunnitteleva lentäjä Morag joutuu tekemään pakkolaskun pienelle skotlantilaiselle saarelle, jossa majaa pitää mörkki lintutieteilijä.”

4. Sophie Kinsella: The Burnout (Transworld Publishers LTD, 2023)

© Transworld Publishers Ltd

”Niin sanotut feelgood-kirjat voivat kaikessa keveydessään tehdä teräviä huomioita työelämän kuormittavuudesta. Kun Sashan työpaineet kasvavat liian suuriksi, hän pakenee Devoniin pieneen hotelliin, jota rakasti lapsena. Hotelli vain on romahtamispisteessä, ja samalle hiekkarannalle saapuu häiriötekijänä toinenkin stressaantunut lepolomailija. Erityisesti englanniksi luettuna kieli ja brittiläisen maaseudun kuvaus vievät mennessään.”

5. Elina Pitkäkangas: Naraka (WSOY, 2024)

© WSOY

Elina Pitkäkankaan toissa vuonna ilmestynyt Sang oli kansainvälisen tason fantasiaromaani, jonka lukemisen jälkeen pulssi hakkasi pitkään koholla. Naraka jatkaa samalla linjalla. Totalitaristinen Fusangin yhteiskunta piirtyy lukijan silmien eteen ahdistavana ja vaikuttavana. Päähenkilö Kong Dawei on vapautunut vankeudesta, ja Narakan pakkotyöleirillä kytee kapina. Kenen puolelle asettua, kenelle olla uskollinen, ja selviytyykö sodasta kukaan ehjänä?”

6. Millariikka Rytkönen: Täysin auki (Johnny Kniga, 2024)

© Johnny Kniga

”Sujuvasanainen lyhyiden tekstien kokoelma maalaa hienoja tilannekuvia muutaman vuosikymmenen takaisesta Hyvinkäästä, aikamme asenneilmastosta, kätilön työstä, kehosuhteesta ja politiikasta. Erinomainen puheenvuoro siitä, millaista on kasvaa naiseksi erilaisten odotusten ja asenteiden puristuksessa ja miten löytää oma tie tuuliselle paikalle suomalaisen työmarkkinajärjestön keulakuvana.”

Jutussa mainittujen kirjojen Kuolleen miehen kaveri, Baarijakkara ja Hiekkalinnat kustantaja Otava ja Annan julkaisija Otavamedia kuuluvat samaan Otava-konserniin.

Mitkä ovat sinun mielestäsi kesän 2024 parhaat kirjat? Jatketaan vinkkilistaa kommenteissa!


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 24/2024.


X