Ruoka

Grillaustrendit 2024: Kokki paljastaa, mikä villitsee grillaajia tänä kesänä

Mitkä ovat uusimmat grillitrendit? Grillaamisessa kiinnostavat perinteinen hiiligrillaus sekä japanilaisen keittiön maustemaailma, kertoo huippukokki Teemu Laurell.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
iStock

Grillaus on olennainen osa monen suomalaisen kesää.©iStock

Mitkä ovat uusimmat grillitrendit? Grillaamisessa kiinnostavat perinteinen hiiligrillaus sekä japanilaisen keittiön maustemaailma, kertoo huippukokki Teemu Laurell.

Grillauksen suosio jatkaa kasvuaan ja on olennainen osa suomalaista kesää. Kesäisin grillikauteen liittyy aina uusia ruokatrendejä, joita innokkaat kotikokit kokeilevat. Viime vuosien suosittuihin grilliresepteihin on kuulunut esimerkiksi grillissä paistettu pizza.

Mitkä ovat kesän 2024 grillitrendit? Kokki Teemu Laurell paljastaa, mikä grillauksessa on nyt pinnalla.

Edelleenkin hilligrillit ovat suosittuja

Edellisvuosien tavoin isoin trendi näyttää kohdistuvan reseptien sijasta grillaustekniikkaan. Ruuan kypsentäminen hiilillä jatkaa suosiotaan.

Yksi hiiligrillien suosiota selittävä tekijä on maku.

– Hiilet antavat ruokaan haluttua savun aromia ja tekevät lihasta mukavan rapean. Hiiligrillillä voi valmistaa paitsi lihaa myös erilaisia kasviksia, kuten kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Ne kypsyvät hiilloksella itsekseen ja saavat savusta makua, Laurell kertoo.

Uusi trendi liittyy hiilien valintaan grillaamisessa. Laurellin mukaan hiilien valinnalla voi myös vaikuttaa ruoan makuun. Hiiligrilliä varten on valittavissa paljon erilaisia ja erihintaisia hiilivaihtoehtoja, kuten edullinen ja perinteinen lehtipuuhiili tai kaukomailta Suomeen tuotu kalliimpi kovapuuhiili.

– Hiili kannattaa valita grillattavan ruokalajin mukaan: osa hiilistä soveltuu parhaiten nopeaan kokkaamiseen, toiset hitaaseen ja kiireettömään barbecue-grillaamiseen, Laurell kertoo.

Hiiligrilli on edullinen mutta tehokas laite grilliruoan valmistukseen. ©iStock

Grillaustrendit 2024: Edullisemmat lihavaihtoehdot houkuttelevat

Itse grilliruoan pääasialliset trendit näyttäisivät olevan hintalappujen sanelemia. Makkara pitää edelleen paikkansa ylivoimaisesti Suomen suosituimpana grillattavana. Tilastojen mukaan Suomessa syödään kesällä joka päivä keskimäärin lähes miljoona grillimakkaraa.

HKScanin teettämän grillaustutkimuksen mukaan 64 prosenttia grillaa kesällä lihaisia, niin sanottuja A-luokan grillimakkaroita. Perinteisten grillimakkaroiden rinnalle on noussutkin laaja valikoima lihaisempia artesaanimakkaroita. Tällä hetkellä erityisesti suositaan juustonmakuisia makkaroita.

Laurell on huomannut myös broilerin suosion kasvaneen entisestään. Broileri on tällä hetkellä suosituin grillattava liha. Broilerin suosio saattaa johtua samankaltaisista syistä kuin grillimakkaroiden: nopea kypsyminen, helppo maustettavuus, koko perheelle sopiva maku ja edullisuus.

– Enää ei grillata pelkkää broilerin rintafileetä, vaan monet ovat alkaneet grillata esimerkiksi paistileikettä. Paistileikkeissä on hieman enemmän rasvaa kuin rintafileissä, mikä tekee niistä maukkaampia ja paremmin grillin kuumuutta kestäviä. Lisäksi paistileikkeet ovat halvempia kuin rintafileet, Laurell kertoo.

Nyt yksi trendikäs tapa valmistaa broileria grillissä on tehdä niistä yakitori-vartaita, jotka tuovat tuulahduksen japanilaista grilliperinnettä suomalaisiin kesäkeittiöihin. Laurell kertoo, että perinteisesti Yakitori-vartaisiin pujotetaan broileria ja purjoa tai sipulia, mutta niitä voi tuunata oman maun mukaan.

– Yakitori-vartaissa voi käyttää eri broilerin osia, kuten paistileikettä, rintafileetä tai jopa sisäelimiä. Lisäksi vartaisiin voi pujottaa esimerkiksi paprikaa, kesäkurpitsaa tai varhaisperunoita. Edellisenä päivänä keitetyt perunat sopivat erinomaisesti grillattaviksi, Laurell vinkkaa.

Trendikkäiden Yakitori-vartaiden kanssa tarjotaan yleisimmin tare-kastiketta, joka on sekoitus soijakastiketta, miriniä, sokeria ja sakea. Tämä antaa kanalle herkullisen ja ainutlaatuisen maun.

Yakitori-vartaat ovat hyvä vaihtoehto perinteisten kasvivartaiden rinnalle. ©iStock

Lue myös Kotiliesi.fi: Herkkupala on Etelä-Pohjanmaan ylistetty grilliruoka! Mätitahna sämpylän välissä herättää ulkopaikkakuntalaisissa ihmetystä

Grilliruoat maustetaan japanilaiseen tyyliin

Mitä maustamiseen tulee, japanilaisista kastikkeista on tullut trendikäs tapa maustaa grilliruokia. Makeat ja paksut soijapohjaiset kastikkeet sopivat Laurellin mukaan erinomaisesti grillattavan lihan, kanan ja kasvisten maustamiseen.

– Nämä kastikkeet ovat tunnettuja runsaasta umamistaan, joka tarjoaa täyteläisen makuelämyksen grillauksessa ja marinoinnissa. Nämä kastikkeet myös maistuvat monelle, Laurell kertoo.

Japanilaisia kastikkeita voi ostaa valmiina kaupasta, mutta kastikkeen saa valmistettua myös itse. Kokki Teemu Laurellin omassa reseptissä maistuvat muun muassa soija, kuminan siemenet sekä chilihiutaleet. Kastike sopii kanalle, lihalle, kasviksille ja jopa kalalle.

X